Hrad Kámen otevře brány už tento víkend

Po zimní přestávce nadchází čas zahájení nové už 42. sezony. Hrad Kámen letos poprvé otevře své brány návštěvníkům netradičně v sobotu 28. března 2015. Slavnostní program obohatí trialová show třináctinásobného mistra ČR v trialu pana Martina Křoustka. Návštěvnickou trasu po celou letošní sezonu zpestří výstava historických motokol a soubor kočárků a kolíbek ze soukromých sbírek. Prohlídky zatím budou jenom o víkendu, ale od května do září bude otevřeno již denně s výjimkou pondělí

Hrad Kámen nabízí dva prohlídkové okruhy. Atraktivním a vyhledávaným cílem výletu nejen motorkářů, ale i široké veřejnosti, je expozice motocyklů. Letos bude rozšířena o dlouhodobou výstavu historických motokol, která poprvé v České republice představí ucelený vývoj motokol a mopedů pomocí dochovaných exponátů vypůjčených ze soukromé sbírky. Výstava je zaměřena na české výrobce, ale chybět nebudou ani motokola a mopedy vyrobené v Německu, Francii a Itálii.

 

Zajímavostí je zároveň nejstarší exponát, a to jízdní kolo s pomocným motorem Bezděz z roku 1922, které se dochovalo jako jediný kompletní kus ještě též s původním lakováním. Expozice pamatuje taktéž na něžné pohlaví, které zajisté potěší letošní novinka v podobě instalace historických kočárků a kolíbek z let 1880 až 1980. Drobné změně se nevyhnul ani starý palác, neboť stávající prostorově objemný model gotické podoby hradu byl demontován.

 

Přehlednější model středověké podoby hradu bude nyní k vidění ve sklepení, kde budou nově začínat prohlídky s průvodcem. Návštěvníci zajímající se o historickou architekturu tak zajisté ocení znovuzpřístupnění hradního sklepení vestavěného do skalní rozsedliny, které je jednou z nejstarších stavebně dochovaných částí hradu. Při prohlídce rovněž rozhodně nevynechejte západní vyhlídku na skalním ostrohu. Právě začátkem jara nabízí obnaženější pohled do krajiny, než když se o pár týdnů později zazelenají okolní stromy a keře. Pokud se na hrad chystáte až o letních měsících, těšit se můžete na nepřeberné množství zajímavých akcí. Vedle každoročně konaného Kámenského hradohraní se uskuteční například vystoupení skupiny historického šermu Jezerničtí páni, jarmark, středověké ležení, noční prohlídky a zajímavé výstavy. Hrad se v červnu také připojí k celostátní populární akci Víkend otevřených zahrad.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Humpolci i Pacově si pochutnají na zabijačce

 

V současnosti v parku probíhá rozsáhlá revitalizace za půl milionu korun, která by měla být ukončena v září tohoto roku. Příznivou zprávou pro návštěvníky je i nezdražení vstupného, které začíná na 25 Kč. Hrad Kámen, jehož zřizovatelem je Kraj Vysočina, je ve správě Muzea Vysočiny Pelhřimov. Z tohoto důvodu bližší informace najdete na webových stránkách pelhřimovského muzea http://www.muzeumpe.cz/kamen.html nebo přímo na http://www.hradkamen.cz/.

zdroj: www.kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jeden svět praskne vaše bubliny

St Bře 25 , 2015
Už v pátek vpodvečer odstartuje třetí ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět Havlíčkův Brod. Jeho zahájení se letos uskuteční v divadelním sále AZ Centra (bývalá ZŠ Rubešova), kde na návštěvníky čeká i originální výzdoba Čtěte dále:   POZOR NA ZVÝŠENÝ ZÁPACH PLYNU

You May Like

Témata