Z deníku policie/hasičů

Požár kamionu na dálnici D1 za sebou zanechal škodu dva miliony korun. Filipojakubská noc se blíží, nepodceňujte přípravu a možná rizika. Muž vykradl šatní skříňky. Opilý muž vyhrožoval na ubytovně.

Požár kamionu na dálnici D1 za sebou zanechal škodu dva miliony korun

V pondělí ve 13.46 hod byl na linku tísňového volání HZS Kraje Vysočina ohlášen požár kamionu převážejícího malé stavební stroje na 85. km dálnice D1 ve směru na Brno. Na místo události vyjeli humpolečtí profesionální a dobrovolní hasiči a jednotka profesionálních hasičů z Pelhřimova.  

 
Ještě před příjezdem hasičů na místo události se do likvidace požáru pustil řidič vozidla, proti plamenům, které zachvátily celou kabinu a návěs, ale neměl sebemenší šanci. Po příjezdu na místo události nasadili hasiči na likvidaci požáru několik vodních proudů a velmi rychle se jim podařilo požár lokalizovat a následně i zlikvidovat. Provoz na dálnici byl po dobu zásahu hasičů na několik desítek minut ve směru na Brno zcela uzavřen. Později byla doprava obnovena jedním jízdním pruhem. Z nádrží kamionu hasiči přečerpali do náhradních barelů tisíc litrů nafty.
 
Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu v předběžné výši 2 miliony korun. Proč k požáru došlo zůstává nadále v šetření.

Filipojakubská noc se blíží, nepodceňujte přípravu a možná rizika

Již ve čtvrtek se na řadě míst na Vysočině budou v předvečer prvního máje pálit ohně. Tento původně pohanský zvyk, jehož význam souvisí s ukončením zimy a příchodem jara, následně převzala křesťanská kultura. Od středověku se o Filipojakubské noci z 30. dubna na 1. května, kdy mají údajně zlé síly větší sílu než kdy jindy, „pálí čarodějnice". Tedy zapalují ohně na ochranu proti létajícím čarodějnicím, které ztělesňují zlou moc. Jde o symbolickou ochranu úrody před neúspěchem. Aby neúspěchem neskončila sama Filipojakubská noc, je třeba mít na paměti několik zásad a doporučení.  

Výběr ohniště
Ještě než se pustíme do samotného pálení čarodějnic, je důležité dobře vybrat místo, kde bude pálení probíhat. Ohniště by mělo být nejenom dostatečně vzdálené od budov a jiných objektů, ale také dostatečně zajištěné, nejlépe ohraničené například kamením.   Od kraje lesa a lesního porostu musí být ohniště vzdáleno nejméně  50 m, v případě stohu je nutné dodržet vzdálenost dvojnásobnou, tj. 100 metrů. Zakázáno je rozdělávání ohně ve vysoké trávě a na strništích.
 
Velikost a stabilita
V zásadě bychom měli rozdělávat jen takový oheň, který jsem schopni sami zvládnout uhasit. Vatra by měla být stabilní, aby nikoho neohrozila. Bedlivě bychom tedy měli sledovat povětrnostní situaci a při velkém větru oheň raději nerozdělávat vůbec.
 
Co do ohně rozhodně nepatří
Při pálení ohně se prosím neřiďme starým známým příslovím „co shoří, to neshnije“. Ne všechno se dá totiž pálit. Stálým zlozvykem je pálení pneumatik, plastů, nádob s vyjetým olejem atd. Kromě toho, že při pálení poškozujeme životní prostředí a své zdraví, tak také porušujeme zákon, který pálení materiálů, které obsahují chemické látky a pneumatik pod pohrůžkou vysoké pokuty zakazuje.
 
Když oheň nehoří
Pokud se nám nedaří zapálit oheň hned na poprvé, neuchylujme se ke krajním a velmi nebezpečným řešením, jako je použití benzínu nebo jiné vysoce hořlavé kapaliny. Při jejich použití se oheň může velmi rychle vymknout kontrole a zranit nás. Obrňme se raději trpělivostí a použijme tuhý podpalovač. Je to daleko méně riskantní a ve svém výsledku stejně efektivní.
 
Přeskakování vater
Přeskakování hořících vater je opravdu velmi nebezpečné a tato zábava nemusí skončit vždy šťastně. Pokud se oděv vznítí, pak je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu a nepanikařit. Pokud nemáme po ruce dostatečnou zásobu vody pro uhašení, pak je důležité okamžitě se zastavit, lehnout si a kutálet se. Rozhodně nikam neutíkáme. Během nebo rychlou chůzí se totiž hoření podpoří. Lehneme si na zem a pokud nám nehoří rukávy oděvu, pak si dlaněmi zakryjeme obličej a kutálíme se do té doby než oheň neuhasne. Vhodné je pro uhašení také použít deku nebo jinou textilii.
 
Ohlášení pálení

Povinnost ohlásit pálení hasičům se vztahuje pouze na právnické osoby. Fyzického osoby tuto povinnost ze zákona nemají, přesto je žádáme o ohlášení pálení, protože se tak předejde zbytečným výjezdům hasičů k domnělým požárům. Ohlásit pálení je přitom velmi jednoduché  a lze jej provést buď vyplněním elektronického formuláře, který je umístěn na našich webových stránkách nebo telefonicky na telefonních číslech 950 270 102 -105. Při ohlášení telefonicky je nutné uvést místo a čas, kdy pálení bude probíhat, ale také kontakt na osobu, která bude za pálení odpovědná.

zdroj: www.hzscr.cz

PELHŘIMOVSKO: Policisté podezřelého rychle dopadli 

Humpolečtí policisté sdělili podezření
z trestného činu pětadvacetiletému muži z Havlíčkobrodska. Muž je podezřelý
z toho, že v pondělí 27. dubna v areálu firmy v Blanické ulici v Humpolci
odcizil peníze z šatních skříněk. Muž jako zaměstnanec firmy, který končil
pracovní poměr, vstoupil kolem jedenácté hodiny dopoledne do šaten zaměstnanců,
kde si měl vyklidit svou skříňku. Přitom násilím otevřel další dvě uzamčené
skříňky a z uložených věcí odcizil 300 korun. Tohoto jednání se dopustil i přes
to, že byl v loňském roce za majetkovou trestnou činnost odsouzen.
Policisté ihned po přijetí oznámení začali po
pachateli krádeže pátrat a podezřelého muže vypátrali asi po hodině v Humpolci.
Muž se ke krádeži přiznal. Policisté mu sdělili podezření z přečinu krádeže a ve
věci vedou zkrácené přípravné řízení. Podezřelému hrozí trest odnětí svobody až
na tři roky.

PELHŘIMOVSKO: Agresivní muž nadýchal přes dvě a půl promile 

V sobotu před dvaadvacátou hodinou přijali
policisté na lince 158 oznámení o opilém agresivním muži, který vyhrožuje
rozbitím zařízení na jedné z pelhřimovských ubytoven. Na místo ihned vyjela
hlídka pelhřimovského obvodního oddělení. Policisté zjistili, že třicetiletý muž
z Jihlavska v silně podnapilém stavu na společné chodbě ubytovny vyhrožoval
fyzickým napadením a rozbitím zařízení a poté v kuchyňce rozbil židlí okno a
způsobil tak škodu za tisíc korun. Přitom se pořezal na rukou.
Policisté muže vyzvali k provedení dechové
zkoušky na alkohol, při které mu naměřili 2,64 promile alkoholu v dechu. Zranění
muži ošetřili přivolaní zdravotníci a policisté ho poté převezli k vystřízlivění
na protialkoholní záchytnou stanici. Navíc je podezřelý z přestupků proti
majetku a proti občanskému soužití.
Čtěte dále:   Policisté na Vysočině zadrželi téměř 500 migrantů. Hlavně na D1 a osmatřicítce

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

VIDEO: Další vývoj ve věci nového autobusového nádraží v Humpolci ovlivní zastup

St Dub 29 , 2015
V Humpolci nedávno zvedl vlnu nevole nápad vybudovat nové autobusové nádraží, přičemž staré by uvolnilo místo obchodnímu centru. Na středečním zasedání zastupitelé rozhodnou, zda se kvůli připomínkám obyvatel k navrhovaným změnám v územním plánu celý proces schvalování vrátí na začátek, anebo provozovatel jak nynějšího, tak potenciálně přestěhovaného nádraží, společnost ICOM […]

You May Like

Témata