Světluščí Kavárna POTMĚ startuje tour napříč regiony

Mobilní Kavárna POTMĚ, ve které obsluhují nevidomí kavárníci, se vydává na cestu Českou republikou.

První návštěvníky přivítá na palubě zatemnělého autobusu 11. května ve 13.00 hodin na Náměstí Míru v Praze. Hosté se mohou mimo lahodných nápojů a hrnečku na památku těšit i na horolezeckou stěnu a dárek spojený s výpravou nevidomého horolezce Jana Říhy na osmitisícovku Cho Oyu.

„Téměř osm tisíc nápojů připravili vloni nevidomí kavárníci pro návštěvníky Kavárny POTMĚ a do výšky více než osm tisíc metrů bude muset vystoupat prakticky nevidomý Honza Říha. Věřím, že se podaří obě mety překonat, a že jejich zdolání budou spolu s námi příznivci Světlušky napjatě sledovat,“ říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Světluščí Kavárna POTMĚ na cestě odstartovala tour 2015 - Foto: David Sedlecký

Světluščí Kavárna POTMĚ na cestě odstartovala tour 2015Foto: David Sedlecký


Pozvání na První kávu POTMĚ roku 2015 přijala herečka Lenka Vlasáková a herec Jan Dolanský. Na zdraví expedice Cho Oyu si přijdou připít horolezci Honza Tráva Trávníček, Petr Miska Mašek, David Daw Knill a Jan Říha. „Nebudu lhát, na kávu mne zrovna neužije, ale do Kavárny POTMĚ přijdu moc rád. Pověstnou černočernou tmu asi tolik neocením, ale tentokrát to budu já, kdo povede horolezecké druhy, kteří mi musí v terénu pomáhat,“ prozradil horolezec se zrakovým handicapem Honza Říha. Horolezci předvedou také své lezecké schopnosti na umělé stěně, která bude postavena 11. května vedle kavárny. Pod jejich dohledem si může lezení vyzkoušet zdarma i veřejnost.

Na hosty Kavárny POTMĚ v roce 2015 se těší tým sestavený z nových i léty prověřených kavárníků. Mezi druhé zmiňované patří nevidomý programátor Jan Hegr, který je s kavárnou spojen už od roku 2007. Zprvu jsem zastával pouze post průvodce – trochu i z obavy, že bych coby číšník brzy nabízel ovocnou kávu a heřmánkový džus, ale časem si situace vyžádala kavárníky univerzální. Budu-li tedy mít tu čest Vás obsluhovat, s radostí Vám donesu Condurango, to většinou nezvořu,“ láká do kavárny na medicinální víno Jan Hegr. 

Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Otevřel nejrychlejší dobíjecí hub v Česku, dnešní vozy ho neumí využít naplno

Kavárna POTMĚ zůstává na náměstí Míru až do středy 13. května, otevřeno je od 10 do 20 hodin, poté se vydá na svoji další cestu republikou. Návštěvou Kavárny POTMĚ přispějete Světlušce 140 Kč a jako vzpomínku na nevšední zážitek si odnesete hrneček a svinovací pásmo s vodováhou, které symbolizuje počet metrů, které bude muset absolvovat výprava na Cho Oyu. 

Kavárnu POTMĚ na cestě letos můžete potkat:  

Kavárna Potmě - trasa autobusu v roce 2015 (plán k 11. 5. 2015) - Foto:  Český rozhlas

Kavárna Potmě – trasa autobusu v roce 2015 (plán k 11. 5. 2015)Foto:  Český rozhlas

11. – 13. 5. Praha, náměstí Míru
23. 5. Praha, Římská – den otevřených dveří ČRo
30. 5. – 1. 6. Zlín, náměstí Míru
18. 6. Humpolec, Horní náměstí – Bernard fest
19. – 22. 6. Brno, náměstí Svobody
24. – 25. 6. Pardubice, Masarykovo náměstí
9. – 11. 7. Jihlava, Masarykovo náměstí
14. – 16. 7. Ostrava, před OC Forum Nová Karolina
28. – 30. 8. Plzeň 

Světluška zve na černočernou kávu také do Kavárny POTMĚ, která bude stát od 4. do 17. června v Praze na náměstí Republiky

Sledujte cestu horolezců i kavárny na webu www.svetluska.net a facebooku Světlušky

zdroj a více na: http://www.rozhlas.cz/svetluska/kavarnapotme/_zprava/1488764

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

PEACE RUN v ČR 2015

Čt Kvě 14 , 2015
S Mírovou pochodní od srdce k srdci. Nejdelší štafetový běh na světě Peace Run probíhá napříč Českem a Slovenskem. Trasa běhu vede i přes Humpolec Čtěte dále:   VIDEO: Jaký byl BernardFest 2023

You May Like

Témata