Vyhořelý dům je zajištěný. Porcelán otevřeli, stříbro ne

Humpolec – Život na Horním náměstí v Humpolci se od nedělního požáru domu vedle fary, který se stal osudným osmapadesátiletému majiteli, pomalu vrací do starých kolejí.

Dvanácti jednotkám hasičů se nedělní požár domu v Humpolci podařilo uhasit v jedenáct hodin večer.

Dvanácti jednotkám hasičů se nedělní požár domu v Humpolci podařilo uhasit v jedenáct hodin večer. Autor: Deník/Aneta Slavíková

Silnice vedoucí od střední školy informatiky a cestovního ruchu na Dolní náměstí je už průjezdná a po chodníku se procházejí chodci. Otevřeno má i obchod s porcelánem.

Vyhořelou budovu hned 
v pondělí prohlédl statik. 
„K demolici ji neurčil. Přízemí je prý v pořádku a horní patro, kde hořelo, doporučil vyztužit," zmínil starosta Humpolce Jiří Kučera a dodal, že nyní je na řadě dědické řízení, z něhož vzejde nový majitel budovy. Ten pak rozhodne o osudu stavby. „Byli bychom rádi, kdyby dům 
v centru města nechal opravit," přemítal starosta.

V přízemí budovy sídlí dva obchody. Klenotnictví bylo požárem poznamenáno více než sousedící sklo-porcelán. „Stříbrné cennosti odstěhovali do jiných prostor a obchod je teď zavřený," poznamenal Kučera.

Majitelka obchodu s porcelánem Blanka Němcová zmínila, že zboží je naštěstí v pořádku a zdi prodejny jsou „jen" trochu vlhké a nasáklé kouřem, takže musí stále větrat. „Ale sklad dopadl hůř, tam je voda. Špatné je, že tam nemohu uklidit, vypnuli tu elektrický proud. Ještě, že jsem tam měla většinou jen prázdné krabice," popsala Němcová.

Otevřeno ale má a lidé prý chodí. „Někteří zákazníci mi říkali, že jsou rádi, že obchůdek zůstal. Když jsem však 
v neděli viděla ten hustý dým, už jsem se s krámkem v duchu loučila," přiznala majitelka 
a dodala, že prostory prodejny má pronajaté, takže nyní musí čekat, co s domem bude dál.

V Humpolci se začaly šířit spekulace, že majitel vyhořelého domu vlastnil více nemovitostí a žádné dědice prý nikdo nezná. Jiné hlasy ale říkají, že dědicové jsou. Podle informací od pelhřimovské notářky Evy Malé existuje šest skupin dědiců, a pokud by se skutečně nikdo nenašel, pozůstalost připadá státu.

Čtěte dále:   Půjčovna koloběžek

Požár vypukl v neděli v patře domu, když majitel připravoval jídlo na propanbutanovém vařiči. Od vařiče 
v kuchyňce náhle vzplál oheň, který se extrémně rychle rozšířil domem. Šíření požáru výrazně napomohl fakt, že v domě bylo velké množství hořlavých věcí. Téměř po třech hodinách intenzivního hašení byl v domě nalezen mrtvý muž. Škoda na majetku se vyšplhala na dva miliony korun. Požár se dvanácti jednotkám hasičů podařilo úplně uhasit před 23. hodinou.

dnes 05:38

Autor: Aneta Slavíková

převzato z: http://pelhrimovsky.denik.cz/pozary/vyhorely-dum-je-zajisteny-porcelan-otevreli-stribro-ne-pe15.html

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Do oprav silnic v kraji půjde přes dvě a půl miliardy korun

Pá Čvc 24 , 2015
Kraj Vysočina může v příštích pěti letech získat z evropských fondů až 2,6 miliardy na opravy a rekonstrukce krajských silnic druhých a třetích tříd. Čtěte dále:   Zálesí - podzim 2023

You May Like

Témata