Neláká mě dát si večeři za deset tisíc, raději se najím se ženou doma

Seriál o zajímavých lidech z našeho kraje

Jedna z nejvýraznějších osobností současného českého pivovarnictví sice pochází z Háje ve Slezsku, jeho jméno se však stalo – možná spolu s neexistujícím filmovým hrdinou Hliníkem – nejznámějším pojmem, spojovaným s městem Humpolec na Vysočině. Spoluvlastník a generální ředitel humpoleckého Rodinného pivovaru Bernard vystudoval opavské gymnázium a poté Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. Po škole pracoval na technických a manažerských postech ve firmách i úřadech na Opavsku a Ostravsku. Zásadní obrat přinesla do životů Stanislava Bernarda a jeho dvou společníků úspěšná dražba humpoleckého pivovaru v roce 1991. Z krachujícího zastaralého podniku se podařilo během krátké doby vybudovat proslulou firmu a zdejší piva získávají četná ocenění. „Značku Bernard tehdy navrhl jeden ze společníků a já jsem ji hned odmítl. Nic lepšího jsme ale už nevymysleli,“ vysvětlil Bernard. Nejen za úspěchy firmy, kterou zná více než 80 procent lidí v zemi, ale i za svůj boj za existenci malých pivovarů získal v roce 2000 Stanislav Bernard titul Pivovarská osobnost století i titul Brand Manager roku. Kromě práce v pivovaru, který ročně vystaví více než 100 tisíc hektolitrů přírodního nepasterizovaného piva, stál Bernard například i u zrodu soukromého Rádia Vysočina. Před deseti lety založil v Humpolci Svaz malých nezávislých pivovarů a i jeho prostřednictvím se mu po dlouhých tahanicích podařilo proti vůli vlády a prezidenta prosadit pro malé nezávislé producenty piva úlevu ze spotřební daně. Paradoxem je, že humpolecký pivovar o členství ve svazu i daňové výhody sám přišel před necelými dvěma roky, kdy se Bernard se svým společníkem Josefem Vávrou spojil s belgickou pivovarskou firmou Duvel Moortgat. „Česká i belgická strana vlastní padesát procent akcií. Hlavním důvodem byla podpora prodeje a akcelerace rozvoje firmy,“ vysvětlil Bernard. Bernard, který po deseti letech bydlení přímo v pivovaru přestěhoval rodinu do nového domu v Humpolci, usedl po loňských komunálních volbách jako nezávislý i v městském zastupitelstvu. Od velké politiky si však udržuje odstup a na celostátní úrovni se angažuje spíše jako zastánce dobrých mravů v podnikání. V předloňském roce se stal jedním ze zakladatelů sdružení Viva Etika, které si dalo za cíl zlepšení českého podnikatelského prostředí a omezení korupce. Jako sportovní fanda proslul Bernard i vyplacením pivních prémií za zisk zlatých medailí na hokejových šampionátech. „V hektických začátcích podnikání jsem sport vypustil, ale brzy jsem zjistil, že mi chybí. Jako dřív hraju rád fotbal, hokej a tenis, rád lyžuju,“ uvedl muž, který si podle svých slov na majetku příliš nezakládá. „Nějaké peníze samozřejmě potřebuji pro sebe a pro svou rodinu, hlavní ale je, aby naše firma mohla růst. Rozhodně si nedopřávám nějaký zvláštní luxus. Neláká mě dát si večeři za deset tisíc, raději se najím se ženou doma nebo u své mámy,“ říká asi nejznámější podnikatel Vysočiny Stanislav Bernard.

Čtěte dále:   Píšou o pivovaru: Humpolecký pivovar otestuje pěstování chmele v nadmořské výšce 575 metrů

Stanislav Bernard

Generální ředitel a spoluvlastník Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci se narodil před sedmačtyřiceti lety v Opavě. Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině. V roce 1991 vydražil se společníky Rudolfem Šmejkalem a Josefem Vávrou za přibližně 52 milionů korun pivovar v Humpolci. Podle Sdružení Czech Top 100 se stal Rodinný pivovar Bernard v loňském roce nejobdivovanější firmou v kraji Vysočina.Se svojí manželkou Helenou má syna Filipa a dceru Hanu.

Řekli o něm:

Jan Kylberger, ředitel pivovaru Jihlava

Pan Bernard má nezanedbatelný přínos ohledně prosazení snížené spotřební daně pro malé pivovary, je v podstatě takovým jeho pionýrem. Máme velice kladný vztah, jsme přátelé, je člověk kooperativní, se kterým se dá velice dobře spolupracovat. Je to naše konkurence, ale konkurence ve zdravém slova smyslu.

Jan Holoubek, ředitel Měšťanského pivovaru

Je to samozřejmě konkurence, ale jsme přátelé. Nestýkáme se nicméně nějak víc, takže ho těžko mohu nějak více hodnotit. Všechna piva dnes patří ke kvalitním , protože na trhu neobstojí produkt bez kvality. Takže i pivo Bernard je prodejný a zajímavý výrobek, jako od všech pivovarů, které dodnes přežily.

Jiří Kučera, starosta města Humpolec

Z hlediska úspěšnosti jako podnikatelský manažer v našem městě je jistě osobností. Vážím si ho, myslím, že udělal pro město velkou reklamu, protože ho zviditelňuje díky své firmě. Věřím, že spolupráce mezi námi bude dobrá. Je členem zastupitelstva, je sportovec, takže bude takovou mně blízkou krevní skupinou.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Václav Klaus se oficiálně stal prezidentem České republiky

Pá Bře 7 , 2003
Jednašedesátiletý expremiér a čestný předseda ODS Václav Klaus se dnes odpoledne stal oficiálně prezidentem České republiky Čtěte dále:   Bernard vstupuje do nové sezony zlehka

You May Like

Témata