Myslivci na Vysočině pokračují ve sčítání zvěře

2

Lesníci na Vysočině už mají za sebou první letošní sčítání zvěře, které zahrnuje přímé pozorování v kombinaci s kontrolou pobytových znaků – zaznamenaných stop i dalších znaků pobytu zvěře. „Vzhledem k tomu, že zima je opakovaně mírná, převážně bez sněhu, je nutné při sčítání zvěře používat metody přímého pozorování, kdy uživatelé honiteb zjišťují aktuální počty srnčí zvěře, prasete divokého, zajíce polního nebo např. jelení nebo mufloní zvěře,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.

Jelen
 

 

Absence sněhu zvyšuje možnost nepřesnosti sčítání. Zároveň přispívá k vyššímu počtu přeživších slabých kusů zvěře, která by zimu s vysokou sněhovou pokrývkou za normálních okolností nepřežila. „Tvrdé zimní podmínky a nepříznivé jaro znamenají úhyn některých druhů zvěře, někdy i v desítkách procent. Tomu myslivci přizpůsobují intenzitu lovu, aby počty jednotlivé zvěře nevybočily ze zákonných limitů,“ vysvětlil Jiří Bartoš z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina.

 

Uživatelé honiteb mají předem stanovené počty, které se musí pohybovat v mantinelech minimálních stavů, pod kterými by zvěři hrozilo vyhubení, a naopak normovaných stavů, kdy už by zvěř způsobovala enormní škody v přírodě.  Povinnost sčítání definuje zákon o myslivosti a pravidelná kontrola stavů je navíc nutná i pro dobré hospodaření v honitbách. Na základě získaných údajů o počtech srnčí, černé zvěře nebo zajíců se sestavují i plány lovu. Trvalou optimalizací věkové struktury, poměru pohlaví a celkově stavů je zajišťována nezbytná rovnováha mezi zvěří a jejím prostředím.  Změny v počtech zvěře v jednotlivých honitbách v loňském roce budou známé začátkem dubna.

Přehled stavů zvěře v posledních letech

Stavy sčítáné zvěře za poslední roky

Zdroj: Kraj Vysočina

  • Jiří Bartoš, odbor životního prostředí a zemědělství
    Krajský úřad Kraje Vysočina
Čtěte dále:   Záchranáři se budou stěhovat do nového. Stavět se bude i v Bystřici

Petr

2 thoughts on “Myslivci na Vysočině pokračují ve sčítání zvěře

  1. Podle mého jsou ty počty u divokých prasat značně podhodnocené. V údajích z roku 2014 by to bylo cca 650 kusů na okres a to bych řek, že je málo. Je to ale jenom muj odhad, protože počty nedokáže říct níkdo – ani myslivci. pěkný den přeje Pavel Koubek

  2. Muž mi nekdo vysvětlit jak se počítá zvěř. Když pořád někde běhá. To samé jak dokážou spočítat ptáky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Josef Zíma a Yvetta Simonová

Čt Úno 11 , 2016
Sobota 13.02.2016 19:00 Čtěte dále:   Záchranáři se budou stěhovat do nového. Stavět se bude i v Bystřici

You May Like

Témata