Internet opět zrychluje

Nový rychlostní rekord na internetu – DVD přeneseno za méně než minutu

Než si donesete v půjčovny DVD, potrvá vám to v lepším případě alespoň půl hodiny, a to by provozovna musela být za rohem (a mít otevřeno). Vědcům se takové DVD (cca 4 hodiny filmu), tedy 6,7 GB, podařilo přenést za méně než jednu minutu. A to na vzdálenost 11 tisíců kilometrů – z USA do Nizozemí. Vznikl tak nový rychlostní rekord v přenosu dat přes internet, informovala BBC.

Rychlost 923 Megabitů za sekundu, které bylo dosaženo, odpovídá výkonu zhruba 16 tisícům modemů. Ty by musely data stahovat v jeden okamžik.

Data putovala z americké Kalifornie přes Chicago až do nizozemského Amsterodamu. Vědci z Linear Accelerator Center v kalifornském Stanfordu potřebovali na přenos přesně 58 sekund. K realizaci přenosu byla použita technologie v hodnotě miliónu amerických dolarů.

Na základě dosavadních výzkumů byl již dříve vytvořen projekt „Internet2“. Na něm se v současné době podílí zhruba 200 univerzit. Již brzy by se nástupce současného internetu mohl dostat i do domácností a rychlý přenos dat by se dal využívat třeba zrovna k on-line pronajímání filmů.

Rychlostní rekord byl vytvořen již v listopadu loňského roku. Teprve nedávno byl však prezentován veřejnosti.

Vědci se snaží téměř dvacet let každoročně rychlost internetu zdvojnásobit.

Čtěte dále:   Lampiónový průvod

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Turnaj národních házenkářů vyšel Čakovicím, Humpolec skončil třetí

Út Bře 11 , 2003
Čtěte dále:   Putování za světovými Vánocemi

You May Like

Témata