Poklad se vrátil na Vysočinu

1

V Havlíčkově Brodě je znovu k vidění unikátní poklad v podobě 341 ryzích zlatých a stříbrných mincí ražených na přelomu a v první polovině 17. století

Tento jedinečný poklad si můžou zájemci prohlédnout v Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod pouze do této neděle 28. února, a to v rámci poslední zastávky putovní výstavy Poklady Vysočiny. „Mince se vrátily z numismatického oddělení Národního muzea, kde byly podrobeny odborné analýze,“ uvedla Marie Kružíková, radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která zároveň vyzvala k návštěvě výstavy, protože se jedná o výjimečnou příležitost zhlédnout jeden z největších novodobých nálezů pokladu na Vysočině.

 

 
 

Výjimečnost pokladu nespočívá pouze v množství a kvalitě mincí, ale i v tom, že byl vůbec do muzea předán poctivým nálezcem. Poklad byl nalezen minulý rok v lesním porostu nedaleko Humpolce a sestává z velkého množství různorodých mincí uložených v keramické nádobě. Vedle domácích platidel z habsburských zemí jsou v něm zastoupeny mince německých a polských měst, dále mince z dnešního území Francie, Belgie, Nizozemí, Itálie, Španělska, Turecka a dokonce i mince z Egypta, který spadal pod území tehdejší Osmanské říše. Nejcennější je zlatá mince olomouckého arcibiskupa Ditrichštejna z Olomouce. Podle archeologů si poklad na dnešním území Pelhřimovska pravděpodobně v nejistých dobách třicetiletých válek uložil bohatý humpolecký soukeník. Jedná se ale prozatím o domněnku a více ukáže analýza.

 

Pomoci odhalit tajemství, které v sobě poklad ukrývá, mohla i široká veřejnost v rámci literární soutěže pro děti a dospělé. Připravilo ji havlíčkobrodské muzeum společně s Krajskou knihovnou Vysočiny a Galerií výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Do konce ledna organizátoři soutěže přijímali příběhy mincí a jejich vlastníka. Slavnostní vyhodnocení soutěže se uskuteční v pátek 26. února v 11.00 hodin ve výstavních prostorách muzea.

 

Poklad mincí z Vysočiny

  • Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Čtěte dále:   Česká ruční výroba skla je zapsaná na seznamu UNESCO - slaví i Vysočina

Petr

One thought on “Poklad se vrátil na Vysočinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Program humpoleckého kina

Po Úno 29 , 2016
Na měsíc březen 2016. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Unikátní prohlídku zažije Želiv, budou furianti

You May Like

Témata