Čeština neohrožená – Mgr. Hana Prokšová

Středa 02.03.2016 17:00

Místo konání: Humpolec, Výstavní sál Muzea Dr. A. Hrdličky Dolní náměstí

Na březnové přednášce Vědy v muzeu si procvičíme češtinu. Ve středu 2. března totiž do výstavního sálu na Dolním náměstí přijede Mgr. Hana Prokšová z oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český AV ČR s tématem Čeština neohrožená.

Hana Prokšová se profesně zajímá zejména o oblast syntaxe a její výzkum, otázky jazykové kultury a kognitivní lingvistiku. Narazit na ni můžete v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český a podílí se také na tvorbě internetové jazykové příručky.

Názor, že čeština upadá, není nikterak nový. Na neblahé cizí vlivy devastující češtinu, její zjednodušování, vulgarizaci, na úpadek češtiny ve veřejné sféře si mluvčí stěžují dnes stejně jako před lety a staletími. V přednášce se podíváme na to, jak opravdu současná čeština vypadá, jakými změnami prochází, a jak napovídá název celého setkání, ukážeme si, proč není třeba náš jazyk řadit k ohroženým druhům. Vyčleněn bude prostor na diskusi, v níž se lingvistka pokusí zodpovědět palčivé otázky týkající se češtiny, které si návštěvníci přinesou s sebou.

Pro návštěvníky bude stejně jako obvykle přichystáno drobné občerstvení. Vstupné na přednášku je 20 Kč.

      

 zdroj: www.infohumpolec.cz

Čtěte dále:   Výtvarníci z Vysočiny - kolektivní výstava členů Spolku výtvarných umělců Vysočiny

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Budou letos houkat na Křemešníku sovy?

Út Bře 1 , 2016
Budou letos houkat na Křemešníku sovy? S touto otázkou se znovu vydají na Křemešník účastníci akce Soví noc Čtěte dále:   FolKaliště 2023

You May Like

Témata