Oslavy 700. výročí narození Karla IV. v Kraji Vysočina

Na letošní rok připadá 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. U této příležitosti se letos po celé republice uskuteční velká řada kulturních akcí, které významné výročí mimořádné osobnosti nejen národních dějin, ale i evropského formátu, připomenou. A nejinak tomu bude v Kraji Vysočina.

„Přestože náš region nebyl ovlivněn jeho přímou činností a iniciativami, jako jiné části historického území Koruny české, příspěvkové organizace zřizované krajem na úseku kultury a cestovního ruchu připravily bohatou nabídku akcí na téma Karla IV., které jistě osloví širokou veřejnost,“ sdělila radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

 

 
 

Aby byl oživen zájem o vlastní historii, je řada akcí zacílena na žáky základních a středních škol. Součástí nepřeberného množství aktivit pořádaných krajskými kulturními příspěvkovými organizacemi jsou výstavy, přednášky, besedy, vzdělávací programy, tematická čtení, koncerty, netradiční kostýmované prohlídky a další. Bližší informace o akcích, ale i o životě Karla IV., najdete na speciálně vytvořených webových stránkách http://karel-700-vysocina.cz/.

 

V současnosti je možné se přihlásit do výtvarné soutěže, jejímž zadáním je vytvořit komiks s vybranou událostí ze života Karla IV. Nejlepší práce budou na podzim vystaveny v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě na výstavě Karel je COOL aneb Karel IV. v komiksu. V Horácké galerii v Novém Městě na Moravě je k vidění v Zámeckém kabinetu komorní instalace návrhu plastiky Karla IV. pro Karolinum od sochaře Karla Pokorného. V Muzeu Vysočiny Jihlava 21. dubna zahájí výstavu Karel IV. a jeho doba pořádanou ve spolupráci se Státním okresním archivem Jihlava, která připomene nejen tohoto nejvýznamnějšího lucemburského panovníka na českém trůně, ale i ostatní členy rodu Lucemburků a období jejich panování.

V průběhu celého dubna je možné si v Muzeu Vysočiny Pelhřimov objednat přednášku pro školy na téma Karel IV. – Otec vlasti, vzdělanec a dobrodruh, která pojednává o velmi dobrodružné cestě Karla IV. k jeho pozici římského císaře a s čím vším se musel vypořádat, anebo přednášku Umění v době Karla IV., která přiblíží stěžejní díla doby vrcholné gotiky v oblasti architektury, výtvarného umění, hudby a literatury. Největší množství akcí se uskuteční následně v  květnu a dalších měsících. Všechny je možné najít na webu.

Čtěte dále:   Nová silnice z Humpolce na Brod uleví Věži a Skále

 

„Ačkoliv státotvorný, kulturní a duchovní odkaz Karla IV. přetrvává až do současnosti, je žádoucí prohlubovat národní povědomí a posilovat vnímání potřeby kulturních hodnot, vzdělanosti a pocitu sounáležitosti a v kontextu je propojovat s evropskými dějinami,“ na závěr vysvětlila záměr jednotlivých aktivit radní Marie Kružíková.

Karel IV.

 

  • Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Oldřich Kocian byl uveden do Síně slávy české turistiky

Út Dub 5 , 2016
V sobotu 2. dubna byl na konferenci Klubu českých turistů (KČT) v Praze uveden do Síně slávy české turistiky Oldřich Kocian, nestor humpolecké turistiky a sokolského hnutí. Čtěte dále:   Nová silnice z Humpolce na Brod uleví Věži a Skále

You May Like

Témata