Oldřich Kocian byl uveden do Síně slávy české turistiky

2

V sobotu 2. dubna byl na konferenci Klubu českých turistů (KČT) v Praze uveden do Síně slávy české turistiky Oldřich Kocian, nestor humpolecké turistiky a sokolského hnutí.

Oldřich Kocian byl uveden do Síně slávy české turistiky

V sobotu 2. dubna byl na konferenci Klubu českých turistů (KČT) v Praze uveden do Síně slávy české turistiky Oldřich Kocian, nestor humpolecké turistiky a sokolského hnutí.

3-oldrich-kocian-1888-1942.jpg

Oldřich Kocian 1888-1942

Stalo se tak za účasti nejvyšších představitelů Klubu českých turistů a delegátů ze všech oblastí České republiky, zástupců více než dvaačtyřicetitisícové členské základny.
Slavnostnímu ceremoniálu byla přítomna vnučka Alena Fenclová, která spolu s Josefem Jelínkem, bývalým předsedou KČT Humpolec a jeho následovníkem Rostislavem Ježem, vyslechla poděkování za práci svého dědečka Oldřicha Kociana ve prospěch turistiky a převzala pamětní dokument o poctě prokazované osobnostem, které svými činy přispěly ke zviditelnění, slávě i prestiži české turistiky.

2-vnucka-oldricha-kociana-s-turisty-z-vysociny.JPG

Vnučka Oldřicha Kociana s turisty z Vysočiny, foto: Míla Bradová

Předseda KČT Humpolec Rostislav Jež shromáždil při této příležitosti cenný textový i fotografický materiál o životě a činnosti Oldřicha Kociana, nepřehlédnutelné osobnosti Humpolecka. Soubor dokumentů je k dispozici v archivu KČT, aby sloužil příštím generacím.

5-alena-fenclova-kocianova-s-vedoucimi-predstaviteli-kct-humpolec.JPG

Alena Fenclová-Kocianová s vedoucími představiteli KČT Humpolec

Oldřich Kocian se narodil 13. prosince 1888 ve staré soukenické rodině v Humpolci. Po studiích na obchodní akademii v Chrudimi a Vysoké škole obchodní v Praze se vrátil do rodného města, získával zkušenosti v otcově, později ve vlastní zasilatelské firmě a zároveň se velmi aktivně věnoval veřejnému životu – od studentských dob byl zapojený v sokolském hnutí, kde přes jednotlivé posty prošel až do funkce starosty Sokola Humpolec, v roce 1941 přijal funkci starosty Havlíčkovy sokolské župy.

4-panel-s-osobnostmi-a-odbory-kct-uvedenymi-v-roce-2016-do-sine-slavy-ceske-turistiky.JPG

Panel s osobnostmi a odbory KČT uvedenými v roce 2016 do Síně slávy české turistiky

Oldřich Kocian byl členem významných městských institucí, autorem mnoha článků v novinách, časopisech a v sokolských věstnících, sbíral paměti starých soukeníků a publikoval je spolu s odbornými články v brožurách, spolupracoval i s českým rozhlasem.

6-zapis-v-kronice-sine-slavy-ceske-turistiky.JPG

Čtěte dále:   PŘEDRAŽENÁ BÍDA NA ČESKÝCH HORÁCH. JAK DLOUHO TO JEŠTĚ VYDRŽÍME?

Zápis v kronice Síně slávy české turistiky

Jako dlouholetý aktivní člen a od roku 1936 předseda Klubu českých turistů Humpolec propagoval krásy rodného Zálesí, sestavoval a vydával turistické příručky i mapy kraje, velmi populární byla brožura Turistický průvodce po Humpolci a okolí (1936).
Gestapo ho 8. října 1941 zatklo na hradě Orlík u Humpolce, kde řídil vykopávky, zemřel 16. března 1942 v Osvětimi. Prezident Československé republiky udělil 4. září 1948 za zásluhy, které získal v boji za osvobození, kpt. v záloze Oldřichu Kocianovi, účastníku národního boje za osvobození, Československý válečný kříž 1939 in memoriam, v roce 1995 mu Městské zastupitelstvo v Humpolci udělilo Pamětní medaili dr. Aleše Hrdličky in memoriam. zdroj: http://www.vysocina-news.cz

Petr

2 thoughts on “Oldřich Kocian byl uveden do Síně slávy české turistiky

  1. Pan Oldřich Kocian je vzpomenut v oddíle o Sokolu v Humpolci v prvním díle edice „Humpolec v zrcadle času“, který se věnoval spolkům a spolkové činnosti v Humpolci. Je otázkou proč pan Jež neposkytl zde zmiňované materiály do tohoto článku ve uvedené knize. Je škoda, když se o takové osobnosti věci veřejně nepublikují a schovávají se v archivu, kam běžný občan nemá přístup.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jak funguje (a někdy nefunguje) imunitní systém

Út Dub 5 , 2016
Středa 06.04.2016 17:00 ; Humpolec Čtěte dále:   Tip na výlet: Zatopený lom v Horní Cerekvi

You May Like

Témata