Lyžaře láká do hor nový sníh

1

Navzdory nedávnému oteplení lákají lyžařská střediska v českých a moravských horách na nový sníh.

Deset až patnáct centimetrů ho napadlo v Jeseníkách, v Beskydech a Javorníkách. Horská služba ale varuje, že pod prašanem se často skrývá led.

Krkonoše

V krkonošských střediscích leží do 80 centimetrů sněhu, sjezdovky jsou upravovány technickým sněhem. O jednotlivých horských střediscích detailně ZDE.

Na hřebenech Krkonoš je přes metr sněhu; běžecká magistrála včetně cesty Terex a Krkonošská lyžařská cesta jsou upravené v celém rozsahu. „Napadlo sice několik centimetrů nového sněhu, ale pod ním v některých místech zůstaly zledovatělé stopy. Běžkaři by si na to měli dát pozor,“ upozorňuje Horská služba ve Špindlerově Mlýně.

Nadále zůstávají uzavřené některé cesty – úbočí Kozích hřbetů a Stohu, Labský důl, Obří důl a Údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe k Luční boudě.

Orlické hory

Vrstva sněhu se na hřebenech pohybuje do 65 cm, podmínky pro běžkaře jsou dobré. Přístupové cesty na hřebeny už jsou zčásti bez sněhu.

Deštné – Ve středisku leží 20 cm sněhu, na uměle dosněžovaných svazích Marty I a II dosahuje pokrývka zmrzlého sněhu 60 cm. V sobotu bude uzavřena závodní sjezdovka kvůli světovému poháru skibobistů. V provozu jsou sjezdovky na Špičáku, u Šerlišského mlýna a v Jedlové.

Říčky – V obci leží 50 cm sněhu. V areálu Ski klubu na tratích Můstek, Slalomce a Sjezdovce přesahuje vrstva technického a přírodního sněhu 80 cm. Lyžaři mohou využít také Snowpark a Loučky, kde leží 50 centimetrů přírodního sněhu. V neděli se tu pojede závěrečný závod série Skicross open. Silnice jsou sjízdné s vyjetými kolejemi.

Jizerky

Dobré podmínky k lyžování jsou i přes oblevu v Libereckém kraji. Podle horské služby leží na svazích Jizerských hor kolem půl metru sněhu a všechny vleky a lanovky jsou v provozu. Tratě jsou v dobrém stavu a upravené, i když na jižních svazích je sněhu méně a místy se mohou objevit vydřená místa. Jizerská magistrála je upravená, vrstva sněhu dosahuje 20, na hřebenech 60 cm.

Mnohem horší jsou podmínky na Ještědu, kde leží jen kolem 20 cm sněhu. Přesto stále jezdí sedačková lanovka na Černý vrch a vlek na sjezdovce Pod Lany F10.

Sněhové podmínky v jednotlivých horských střediscích najdete ZDE.

Šumava

Velké lyžařské areály s umělým zasněžováním v jihočeské části Šumavy mají až 70 cm sněhu. V nižších polohách a na menších sjezdovkách v podhůří už letošní sezona skončila. Kramolín uzavře brány areálu v neděli (ne však kvůli nedostatku sněhu, ale kvůli dohodě s generálním dodavatelem stavby dvousedačkové lanové dráhy Lipno-Kramolín.)

Čtěte dále:   Přes 100 sedlových koní a poníků a také 22 spřežení letos v Humpolci zápolilo o Zlatou podkovu

Na Zadově v areálu Kobyla se bude podle provozovatelů lyžovat minimálně do konce března. Na neděli zde chystají maškarní rej; pro masky jsou připraveny hodnotné věcné ceny a slevy na jízdném.

S dobrými podmínkami mohou zatím počítat na svahu Lubák na Špičáku, kde je stále asi 60 cm sněhu. Tady také jezdí bez problémů vlek, ostatní vleky spustí správci sportovního areálu podle zájmu lyžařů.

Krušné hory

Místy až pět centimetrů čerstvého sněhu leží v nejvyšších oblastech Krušných hor. „Na sjezdovkách s techníckým sněhem lze stále lyžovat,“ informoval náčelník Horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad. Na Božím Daru leží 20 centimetrů sněhu, Klínovec hlásí místy více než metr, až půlmetrovou vrstvu lze najít na Bublavě, 30 centimetrů leží v Telnici. Využít lze ještě i běžecké stopy, především v lesních úsecích.

Vysočina

Hlinsko – Ve Ski areálu leží přibližně 25 až 30 cm sněhu. V areálu jsou k dispozici dva vleky, ski servis, občerstvení, bezplatné parkování pro sto aut. Svah je každodenně upravován rolbou.

Jeseníky

Nejvyšší sněhová pokrývka leží v Jeseníkách na Ovčárně, kde ráno naměřili 115 centimetrů, nejméně hlásí Ramzová se 40 centimetry sněhu. Na ostatních sjezdovkách je sněhová pokrývka zhruba od 50 až 75 centimetrů. Všechny lyžařské vleky jsou v provozu, na své si přijdou i vyznavači běžek.

Středisko/ Množství sněhu (v cm) /Počet puštěných vleků

Praděd – Ovčárna 120 / 6
Karlov 50 / 5

Beskydy

V Beskydech komplikoval ve čtvrtek lyžování silný vítr, v nárazech až bouřlivý. Většina sjezdovek v Beskydech je už jen částečně upravena. Přestože jsou na horách sněhové přeháňky, pohybuje se sněhová pokrývka nejčastěji kolem 30 centimetrů. Běžecké stopy a turistické chodníky jsou značně zledovatělé.

Středisko/ Množství sněhu (v cm) /Počet puštěných vleků

Pustevny 30 / 7
Lyžování za domem Palkovice 45 / 1
Mezivodí – Ski Akademie 75 / 4
Soláň – Sedlo 30 / 3

Bílá 50 / 2
P.O.M.A. Malenovice 80 / 1
Lyžařské vleky Jasenka 40 / 1
Kyčerka – Velké Palkovice 85 / 3
Ski Malenovice 45 / 2
Morávka 60-80 / 3
Kohútka 34 / 6
Javorový vrch 30 / 2
Gruň 20 / 2

V Deštném o víkendu proběhne Světový pohár v jízdě na skibobech.
Program:
SOBOTA (areál Marta 1): 10.00 – 1. závod v obřím slalomu, 13:00 – 1. závod v obřím slalomu, 14:30 – vyhlášení výsledků obřího slalomu.
NEDĚLE (areál Marta 2): 9:00 – kvalifikace závodu v paralelním slalomu, 11:00 – závod v paralelním slalomu.

Axl

One thought on “Lyžaře láká do hor nový sníh

  1. Informace v článku nejsou aktuální, od včerejška v Jeseníkách a Beskydech ještě sněžilo, takže nový prašan 15-25cm. České hory slabší, asi tak 5cm, ale ještě sněží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nechci platit za zloděje Železného

Po Bře 17 , 2003
dopis veřejnému ochránci práv Čtěte dále:   Tři góly a dvě červené. Fotbalisté Slovanu si poradili s Humpolcem

You May Like

Témata