Úžasné divadlo fyziky přinese zábavu do vědy. V Týdnu vědy a techniky AV ČR

Týden vědy a techniky Akademie věd ČR je největší vědecký festival v České republice. Letošní, šestnáctý ročník se uskuteční od 1. do 13. listopadu 2016 a ponese se v duchu motta „Za hranice známého“. Připraveno je na 600 akcí po celé republice: přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a mnohé další aktivity napříč všemi vědeckými obory. V Kraji Vysočina je připraven bohatý program.

Významným partnerem letošního ročníku je Muzeum Vysočiny Jihlava, které ve svých prostorách připravilo v rámci Týdne vědy a techniky AV ČR rozsáhlý program. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavé přednášky, výstavy, komentované prohlídky muzejních sbírek, programy pro školy, science show či astronomická pozorování.

O science show s názvem Svět ve světle neviditelném se v pátek 11. listopadu v Muzeu Vysočiny postará Úžasné divadlo fyziky ÚDiF, při níž veřejnosti předvede říši ultrafialového a infračerveného světla, kterou našima očima jen tak vidět nemůžeme. Na stejném místě bude možné zhlédnout výstavu Kdo si hraje, ovládá, představující nejdokonalejší modely na dálkové ovládání, ať už jde o letadla, vrtulníky, auta či lodě. Návštěvníci si vyzkouší simulátor letu, stanou se piloty na autodráze nebo prostřednictvím modelu zjistí, jak je možné, že letadlo vystoupá a udrží se ve vzduchu.

Své brány příchozím otevře i Centrum excelence v Telči, které zájemce seznámí s výzkumnými infrastrukturami jeho jednotlivých sekcí, například s klimatickým větrným tunelem „Vincenc Strouhal” nebo materiály z oblasti radiografie a neutronografie. Návštěvníky také přivítá Ústav biologie obratlovců AV ČR v Třebíči nabízející exkurze, přednášky a další doprovodný program.

Vstup na celý festival je zdarma, na některé akce, zejména na přednášky, vědecké kavárny a filmy je potřeba rezervace. Ta je možná přes webové stránky www.tydenvedy.cz  , kde jsou také uvedeny kompletní informace o celém programu festivalu.

Čtěte dále:   Anketa Kraj mého srdce 2023 - Kraj Vysočina se stal absolutním vítězem

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Loutkové divadlo - O zakleté labuti

Pá Říj 21 , 2016
Sobota 22.10.2016 14:00 Čtěte dále:   NEJLEPŠÍ MĚSTA PRO ŽIVOT V ČESKU: NA VYSOČINĚ PATŘÍME MEZI ŠŤASTLIVCE!

You May Like

Témata