Z deníku Policie

Kriminalisté objasnili dvojnásobnou vraždu. Pátrání po pohřešované dívce. Mezinárodní konference.

KRAJ VYSOČINA: Muže obviněného z vraždy soud poslal do vazby 

Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřují od sobotního rána dvojnásobnou vraždu. V průběhu soboty zadrželi podezřelého pětadvacetiletého muže, kterého následně obvinili z dvojnásobné vraždy. V případě prokázání viny mu za zvlášť závažný zločin vraždy hrozí trest odnětí svobody v trvání patnácti až dvaceti let případně výjimečný trest.

Policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina přijali na lince tísňového volání v sobotu 15. října v časných ranních hodinách oznámení o nálezu dvou osob bez známek života. Třiapadesátiletá žena a osmadvacetiletý muž, kteří byli v příbuzenském poměru, byli nalezeni ve svém bytě na ulici Srázná v Jihlavě. Na místo byly vyslány nejbližší policejní hlídky a výjezd služby kriminální policie a vyšetřování. Po prvotním důkladném ohledání bytu a obou těl kriminalisté zjistili, že obě osoby zemřely násilnou smrtí. Případ si proto na místě převzali krajští kriminalisté, kteří začali případ prověřovat. K přesnému určení doby a příčiny úmrtí byla nařízena soudní pitva. Kriminalisté stanovili několik prověřovacích verzí, ale jako nejpravděpodobnější se jevilo, že tento čin má na svědomí někdo z blízkého okolí rodiny.

Tato verze se nakonec potvrdila a ještě tentýž den kriminalisté zadrželi muže, který byl důvodně podezřelý z tohoto násilného trestného činu. Jednalo se o pětadvacetiletého muže, který byl synem zavražděné ženy a bratrem druhé oběti. Muž byl umístěn do policejní cely a kriminalisté začali shromažďovat všechny důležité poznatky a důkazy, které muže z násilného činu usvědčily.  Muž se k činu doznal a kriminalistům vydal vražednou zbraň i oblečení, které měl mít v době vraždy na sobě. Kriminalisté zahájili jeho trestní stíhání a muže obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět k vypracování návrhu na jeho vzetí do vazby. Návrh státního zástupce okresní soud v Jihlavě dnes dopoledne akceptoval a obviněný muž bude stíhán vazebně. Přímo ze soudní budovy byl eskortován do vazební věznice v Brně.

Jak vyplynulo z probíhajícího vyšetřování, obviněný muž se do bytu, kde bydlela jeho matka a bratr, dostal již ve středu 12. října v časných ranních hodinách za použití klíčů od bytu, které vlastnil. Muž měl v bytě sice hlášený trvalý pobyt, ale jinak bydlel v Brně. V bytě napadl nožem nejdříve svoji matku a několika bodnořeznými ranami ji usmrtil. Poté nožem způsobil bodné a řezné rány také svému bratrovi, který v tu dobu spal v dětském pokoji. Poté z bytu odešel a odjel zpět do Brna. Na místo zpět se vrátil v sobotu časně ráno, kdy nález dvou mrtvých osob telefonicky oznámil na linku 158.  Kriminalisté budou v rámci vyšetřování nyní také zjišťovat, co bylo motivem mladíkova činu. Jako nejpravděpodobnější se ale jeví rodinné neshody, které by mohly souviset se skutečností, že zavražděný bratr trpěl duševní poruchou a matka se o něho starala. Obviněný mladík nebyl v minulosti soudně trestán.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

PELHŘIMOVSKO: Policisté se obracejí na občany s žádostí o pomoc při pátrání po pohřešované dívce  

Kriminalisté se obracejí na občany s žádostí o spolupráci při pátrání po pohřešované dívce.

Třináctiletá dívka ze Samšína byla naposledy viděna ve čtvrtek ve 22 hodin v místě bydliště svými blízkými příbuznými, odkud odešla, do současné doby se nevrátila a nepodala o sobě žádnou zprávu. Blízcí příbuzní se nejprve snažili dívku nalézt sami. Když ale vyčerpali všechny svoje možnosti, obrátili se s žádostí o pomoc na policii.

Dívka je vysoká 160 cm, má střední postavu, dlouhé hnědé vlasy a zelené oči.

Policisté po dívce vyhlásili celostátní pátrání. Veškeré dostupné informace i s jejím popisem byly předány všem policejním hlídkám. Do současné doby se však pohřešovanou dívku vypátrat nepodařilo. Policisté po ní i nadále pátrají.

Žádáme občany, kteří mají informace o tom, kde by se pohřešovaná v současné době mohla nacházet či pohybovat, aby se policistům přihlásili na tísňové lince 158.

Čtěte dále:   Bezpečně do školy

Níže naleznete odkaz s bližšími informacemi o pohřešované dívce. Pokud je odkaz neaktivní, byla osoba vypátrána.

http://aplikace.policie.cz/patrani-osoby/PersonDetail.aspx?person_id=10101014161617

pprap. David Linhart, vrchní asistent

KRAJ VYSOČINA: Řešení elektronického násilí a kyberkriminality 

Minulý týden se v kongresovém sále Krajského úřadu Kraje Vysočina konala šestá mezinárodní konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality, která propojila odborníky z řad policie, specialisty z oblasti prevence a vzdělávání, informačních a komunikačních technologií, státní, soukromé i neziskové sféry a další odborníky pracující s dětmi a mládeží. Konferenci pořádal Kraj Vysočina ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina a také Policejní akademií České republiky v Praze.

Konferenci zahájil ve čtvrtek 13. října hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek a ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Radek Malíř, kteří nad ní převzali záštitu. Záštitu poskytl konferenci také doc. JUDr. Mgr. Josef Salač, Ph.D., rektor Policejní akademie České republiky. Mezi hosty patřil vrchní vládní rada a státní tajemník Úřadu vlády České republiky Ing. Petr Špirhanzl, který na konferenci přednesl také přednášku na téma „Problematika šikany na školách dle nejnovějšího výzkumu České školní inspekce“.  

Program dvoudenní konference zahrnul široké spektrum vysoce aktuálních patologických jevů v online prostředí vztahujících se k dětem a mladistvým. Hlavními tématy byly právní aspekty, trendy a eliminace kybernetické kriminality, vzdělávání, výzkum, prevence a strategie kybernetické a informační bezpečnosti.

Jednotlivé příspěvky se zaměřily například na právní postavení a pravomoci škol, orgánu sociálně právní ochrany dětí a policie při řešení a postihování elektronického násilí mezi žáky i namířeného proti pedagogickým pracovníkům a spolupráce těchto subjektů. Diskutována byla také trestně právní úprava jevů spojených s online patologií a trestní odpovědnost mladistvých pachatelů internetové kriminality, možnosti prevence těchto negativních jevů a způsoby pomoci obětem kyberkriminality.

Při konferenci přednášeli zástupci Policie České republiky, Policejní akademie České republiky, Krajského úřadu Kraje Vysočina, městských úřadů, České školní inspekce, provozovatelé internetových služeb, zástupci neziskových organizací a další specialisté. Vystoupili také policisté ze zahraničí.

Čtvrteční blok přednášek zahájil doc. RNDr. Josef Požár, CSc., děkan fakulty bezpečnostního managementu, Policejní akademie České republiky v Praze přednáškou zaměřenou na kybernetické hrozby a jejich trendy v bezpečnostním managementu. Až do odpoledních hodin pak vystoupilo se svými příspěvky celkem dvanáct dalších odborníků. Posluchači vyslechli přednášky s názvy: „Kybernetická bezpečnost v organizaci, její zranitelnost a následky“, „Možnosti realizace prevence před nástrahami virtuálního světa u mládeže v podmínkách Slovenské republiky“, „Mládež a vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti“, „Chování uživatelů v prostředí sociálních sítí“, „Láska až za hrob“, „Důvěra v kyberprostoru se nevyplácí“, „Nezletilý pachatel kyberkriminality v praxi kurátora pro děti a mládež“, „Kyberkriminalita z pohledu orgánu sociálně právní ochrany dětí“, „Rizika sociálních sítí“, „Elektronická bezpečnost – pohled policie, vybrané aktuální problémy informační kriminality v Kraji Vysočina“, „Průzkum veřejného mínění o názorech obyvatel Kraje Vysočina na kriminalitu, prevenci kriminality a kyberkriminalitu“ a „eBezpečnost v Kraji Vysočina“.

Bohatý program odborných přednášek pokračoval pro návštěvníky konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality také v pátek. Úvodní příspěvek přednesl vrchní vládní rada a státní tajemník Úřadu vlády České republiky Ing. Petr Špirhanzl. Během dopoledne se vystřídali další řečníci s přednáškami na téma „Systém řízení bezpečnosti informací na krajském úřadě“, „Projekt Kraje pro bezpečný internet“, „Pokročilé kybernetické hrozby – kdo je tady vlastně hacker?“ a „Jak lépe zabezpečit rodinné soukromí on-line.“ Představen byl také pilotní interaktivní výukový modul „Digitální stopa“ Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Další informace ke konferenci lze nalézt na internetových stránkách Krajského úřadu Kraje Vysočina: www.kr-vysocina.cz/ebezpecnost/konference. Konference byla vysílána také online.

Konference Řešení elektronického násilí a kyberkriminality je zveřejněna dále na internetových stránkách Policejní akademie České republiky v Praze: www.polac.cz/g2/view.php?aktualit/konfer_vysoc/konfer_vysoc.html

prezentace přednášejících jsou zveřejněny na: www.teorieib.cz/pbi/?section=periods

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

zdroj: www.policie.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Radniční listy

Pá Říj 21 , 2016
Říjen 2016 Čtěte dále:   Policie hledá třináctiletou dívku z Humpolce, nevrátila se do zařízení pro mládež v Senožatech

You May Like

Témata