Babiš na Vysočině

61

Hektické nedělní ráno měl Martin Hašek, pravnuk spisovatele Jaroslava Haška, když mu zavolali, že do jeho hostince U České koruny v Lipnici nad Sázavou přijede na oběd ministr financí Andrej Babiš.

Andrej Babiš kontroloval používání EET v hospodách na Vysočině | (1:26) | video: iDNES.cz

„Já jsem připraven diskutovat s kýmkoli. Chci navštěvovat hospody, které deklarují nějaký zásadní problém, chci s jejich majiteli mluvit a vysvětlovat jim to,“ poznamenal Babiš, který se na cestu vydal v neformálním oblečení.

A hned v lipnickém hostinci se pod obrázky Jaroslava Haška i motivy ze Švejka vedla živá diskuse. Babiše zajímalo, jak majitel přechod na nový systém zvládl.

Zdroj a více na: http://jihlava.idnes.cz/ministr-financi-andrej-babis-na-kontrole-eet-v-lipnici-a-v-pohledi-phx-/jihlava-zpravy.aspx?c=A161205_2290582_jihlava-zpravy_mv

Čtěte dále:   V Humpolci bude jídlo. Vrací se festival rekordů. Tipy na víkend na Pelhřimovsku

Petr

61 thoughts on “Babiš na Vysočině

    1. To napsal jistě někdo s bohatou číšnickou zkušeností – plivání do jídla – „typická česká specialita“

      1. Ten tam jel na jisto a nebyl tam poprvé, vždyť Agrofert má pod palcem celé podhradí až po Krásnou Horu. Jinak K EET – Čím více zákonů a nařízení se stanoví, tím více je zlodějů a lupičů. – Lao-c

        1. Domnívám se, že zakoupení vybavení pro EET si mohou dát podnikatelé do nákladů, nebo ne? Pokud ano, tak pořád nechápu ten s prominutím cirkus, který kolem toho je.
          Hospodští brečí, že zavřou, ale lidé nechodí do hospod z důvodu cen piva. Ta je mnohdy v hospodách přemrštěná. Pokud se mýlím s těmi odpisy v nákladech tak se omlouvám, hned mě nekamenujte…Spíše vysvětlete.

          1. Je to tak a navíc je ještě o 6 % nižší DPH, takže to bohatě vrátí náklady na zavedení. Přesto např hotel na Horním náměstí o dost zdražil ! Asi holt předtím drasticky podváděl o čemž ale jeho zaměstnanci mluvili už roky. Tak jako v restauraci ve Školní ulici a další….

          2. Pokud je mi známo, tak pivo je stále ve stejné sazbě DPH tak nevím, co sem někdo plete 6%.Pokud někdo ví o podvádění místních restaurací, je třeba se za 1. Podepsat a za 2. Mít na to důkazy.Toto jsou řeči o ničem… .

          3. Máte recht. Ale víte jak to je. Dneska stačí říct že všecy kradnú a každej hospodskej je zloděj a lidi na to slyšej . Bohužel.

          4. Cena piva se stanovuje na základě ceníku pivovaru pro daný rok, pokud zdraží řetězec kolem pivovaru Plzeň, většinou do půl roku zdraží i ostatní pivovary.Hospodští většinou čekají další půl rok, než si dovolí zdražit o tu „zatracenou korunu nebo dvě“.Nikdo však neví o dalších nákladech, tzn. čištění trubek každých 14 dní, bomba, aby teklo pivo, čistící prostředky na půlitry, aby pivo bylo „jako křen“ atd.Nezapomeňte na to, že dojít si na PIVKO, je také služba, kterou Vám daná restaurace poskytuje.
            Tady se řeší pivo za max 40,- kč za jedno a potom si dám pěkně super pivko na festu, zábavě, pouti či kdekoli někde jinde do kelímku, bez pěny, bez obsluhy a nikdo to neřeší.A nebudu se vůbec hádat, když jedu na lyže do Rakouska nebo Itálie( o Švýcarsku se bavit nebudem) kolik tam stojí pivo. P.S. Na výplatu to prosím nesvádějte…

          5. Znám hodně hospodských, kteří s EET nemají sebemenší problém. A ty, kteří ho mají, dovedu pochopit. Začít najednou platit daně, je jak narodit se do jinýho světa.

          6. Jenom by mne zajímalo z čeho stát a potažmo všichni státní zaměstnanci, důchodci a další žili, pokud do dneška „všeci kradli a nikdo neplatil daně“. Z čeho asi tak čerpá nenárokové dotace např. Agrofert a další chudáci, kteří potřebují pořád dotovat, aby si mohli vyplácet miliony ze zisků na akcie vlastních firem kterých pak neplatí daně.
            Rétorika proti živnostníkům už pomalu naplňuje
            podstatu trestného činu podněcování nenávisti k určité skupině obyvatelstva.

          7. Kdo se chová slušně a do státní kasy řádně přispívá, se žádný nenávisti bát nemusí. Ten klondajk nemohl trvat věčně.

          8. Podle rakouské studie je podíl šedé ekonomiky v ČR pod úrovní zemí EU zhruba jako v Německu. V Chorvatsku je úrověň šedé ekonomiky dvojnásobná. Po zavedení EET klesla zhruba o dva procentní body.

          9. Klondike skončil? Opravdu? Mohl byste mi prosím říci, kdy že to byla ukončena státní podpora fotovoltaickým elektrárnám a biosložkám do paliv?

            (Mimochodem, tato „podpora“ je řádově jinde, než se možná někdy vybere díky EET. Ale příjemci těchto podpor nekradou, ti jen čerpají. Ach ano, zásadní rozdíl. Věru.)

          10. Ale jednu zlodějinu nelze omlouvat poukazovaním na jinou.

          11. Největší estébáckej zloděj kříčí „všeci kradnů“ , lůza mu to pije a začne se udávat a dělat z každého živnostníka zloděje,
            no ono bonzáctví a závist je u nás historicky zakořeněné.. hnus!!

          12. Pokud se živnostník nebo firma chová slušně a dle zákonů, těžko z něj může někdo udáním udělat zloděje. Pokud mu berní úřad po udání něco dokáže, tak se asi nechoval poctivě a pak nevidím problém ani žádné bonzáctví. A pokud tady někdo považuje krácení daní a dalších odvodů za normální a správné, tak asi není normální on…. P.

          13. Bohužel, na rozdíl od běžného trestního řízení, je dokazovaní, při podezření na krácení daní ve finanční sféře, na straně obžalovaného. Při kontrole berního úřadu se i u poctivců nějaká ta chybka vždy najde, zvlášť, pokud se zákony v této zemi mění jako na běžícím pásu a živnostníkům nikdo školení nezaplatí!!! Čas strávený ve společnosti bezbožníků finanční zprávy Vám nikdo nenahradí.

          14. Kdo je podle Vás lůza?? To slovo mě maximálně irituje…

          15. To jste si můj komentář špatně vyložil. Předřečník tvrdil cosi o skončeném Klondiku, tak jsem se ho slušně zeptal – odpověď však žádná nepřišla. To zda v nějaké hospodě někdo krátil na daních či nikoliv nevím, nepracuji na FÚ. Každopádně pokud k tomu přistoupíme stejně jako pan Babiš, který vysvětluje, že daně jeho firmy platí a tím myslí DPH + sociální a zdravotní pojištění zatímco korporátní daně a daně z příjmu atd. prakticky nikoliv pak se domnívám, že libovolný hostinský je naprosto stejně čistý, protože k nalezení problémů v těchto platbách státu pro malé společnosti mají úřady dostatek nástrojů.

          16. Na jedné straně je náklad na pořízení EET, který musíte vytáhnout okamžitě z vlastní kapsy! Oproti tomu „odpis v nákladech“ je účetní položka, která Vám sníží pouze základ daně, z kterého se vypočítává samotná daň, tedy většinou až na jaře dalšího roku. Peníze Vám fyzicky nikdo nevrátí!! Představte si, že Vám zaměstnavatel řekne, ať mu dáte 8000 Kč ze svého, a on Vám to odepíše z daní, což se projeví tak, že si toho ani nevšimnete. Asi by jste nebyl nadšen!

          17. no tak kde berou hostinský / a zdaleka nejen oni / prachy na to, aby dávali svým zaměstnancům jen minámální mzdy a zbytek peněz na černo ? To není jen okrádání státní kasy ale i zdravotních pojišťoven a důchodového systému.

          18. Zaměstnavatelé by „obecně“ často rádi svým zaměstnancům přidali na výplatě, ale to znamená přidat na odvodech do státní kasy. Ze státní kasy se pak vesele přerozděluje – tu dobrovolným hasičům (hláška dneška), tu potřebným učitelům, abychom stále neměli blbější a tupější děti (hláška včerejška) nebo zdravotnímu personálu a lékařům, aby nás nenechali nemocné ležet na ulici, zaměstnancům státní správy, aby mohli svoji práci dělat „pořádně“, (hláška několika posledních let), atd.
            To jen státní zaměstnanci mají to potěšení, že jim zaměstnavatel (stát) pravidelně zvyšuje platy (krize nekrize) a tím i navyšuje za ně odváděné odvody. Tyto peníze ale nikdo nevytváří – pouze se přerozděluje to, co se vybere na daních. I blbec vidí, že takhle to donekonečna nepůjde, a že se bude muset z kapes obyčejných lidí vybrat mnohem více, aby se nalilo státním zaměstnancům na jejich tučné odvody a platy!!!!!!

          19. Máte sice pravdu, ale ani tyto skutečnosti nikoho neopravňují ke krácení daní a odvodů a podvádění. A že hostinští podvádějí v tomto státě ze všech nejvíc, je jasné snad každému !

          20. Prostě šedá ekonomika tu je 15 % což je průměr EU. Nevidím důvod to řešit, HDP tím stejně nevyrovnáme se západem :/

          21. Hospodští a restauratéři zdražili někde kvůli EET, tak hlavně že našli vhodnou výmluvu.

          22. Hospodští a restauratéři zdražili někde kvůli EET, tak hlavně že našli vhodnou výmluvu.

          23. Mě to jasné není, mohl byste to prosím nějak upřesnit s těmi největšími zloději?

            Když vezmu, že za první vlnu EET je odhad výběru daní o 4 miliardy větší, zatímco karuselové obchody (to jsou ty, co občas někoho chytí jak papírově obral stát na DPH o desítky až stovky milionů) připraví stát podle odhadů až o sto (!!!) miliard ročně tak mi hostinští pořád vycházejí jako břídilové. Tím se nezastávám nikoho, kdo neplatí daně, jen tyhle ničím nepodložené výkřiky plné nenávisti mi přijdou poněkud neuvážené.

          24. Šedá ekonomika je u nás 15% …. To je u nás fakt 15% hostinskejch ?

          25. Proti politikům a jejich lobbistům jsou hostinští jen neškodní šmudlové. Šíbrové ODS a ČSSD už toho za ta leta „odklonili“ tolik, že je lepší ani nepátrat.

          26. Moje strana- :).Narovnat podnikatelské prostředí a vybrat daně? S tím bychom souhlasili. Ale vynaložit tak ohromné úsilí, zapojit tisíce státních úředníků, utratit miliardy korun a to vše pro 1,9 % šedé ekonomiky, kterou představuje pohostinství?

          27. Proč se černotě říká šedá ekonomika ? To je tak trochu barvoslepé. A 15% ??? Hahaha

          28. Přečtěte si kolik lidí podnikajících v pohostinství najednou ruší živnosti a zakládají nové, tisíce !! A hned víte jak asi byli poctiví. Kecy o tom, že nikdo nikoho neokrádá a EET ničemu nepomůže jsou za pár dní jenom pohádkou pro blbečky.

          29. Největší únik je ve stavebnictví a tam ani EET nepomůže. Zkuste sehnat zedníka, že potřebujete udělat novou omítku na zdi…. tak si budete muset pěkně dlouho počkat a už vidím, jak budete trvat na dokladě s EET . Všechno bude založené na udávání OSVČ.

          30. Ano, stavebnictví, garážové autoopravárenství resp. servis čehokoliv, maloprodej, atd. atd. Zkrátka pole neoraná. Pohostinství je jen částečka.

          31. Koukam, je to tady samy ekonomicky veleduch. Takze vazeni – krom ruseni a zakladani zivnosti a podobnych (marginalnich) jevu nastala jeste jedna zmena. Hospody zdrazily. Opatrne, ale zdrazily. Dalsi vlna narustu cen lze ocekavat s tim, jak hospodskym vyschnou cerne fondy a bude treba platit lidi ofiko – dalsi naklady na odvody statu a dalsi narust koncovych cen. Takze menu za 65.- nahradilo menu za 75.- a muzeme cekat ze to bude 85.- Protoze, vazeni, kazdy hospodsky, ktery „sidil“ se pohyboval v konkurencnim prostredi, na trhu kde nabidka vyrazne prevysuje poptavku – tedy veskere takto „usetrene“ penize promital do cen. Do tech cen, co platite za obed, nebo tri piva a ruma co vecer. Ten, kdo zaplati narust cen bude koncovy zakaznik, kazdy jeden z Vas tady, co si pochvaluje EET a narovnani trhu.
            Stejne tak ten opravar z garaze, nebo zednik. Ted Vam pocita jen naklady na material, provoz a svou mzdu. Pokud si berete uctenku, napocita Vam i zdaneni – a snad alespon nekterym z Vas obhajcu EET dojde, jak hodne jsou Vase (uz zdaneny) penize dal zatizeny.

            Zkuste se kazdy jeden z Vas obhajcu EET tady zamyslet, kdo vlastne doted byl ten zlodej? Zivnostnik, co nefungoval jako vyberci dani pro stat, ale staral se o chod sve zivnosti, nebo kazdy jeden zakaznik, co s radosti vyuzival nizkych cen. Protoze – ti co neplati dane jste Vy, Andrej miri na Vas, hrabe se ve Vasich penezenkach a bastite mu to s plnou paradou. God luck – ANO, bude (mu) lip.

            jeden zamestnanec co nikdy nemel nic spolecneho s hospodou.

          32. Pokud to ma byt jen o cene , tak čórky jsou vzdy levnejsi.

          33. 1. Placení daní
            1.1 Aby bylo jasno, daně platíte Vy, zákazníci. Zaplatíte daň z příjmu, sociální a zdravotní a pak si jdete za tu půlku peněz, co Vám Andrej nechal, koupit oběd za dvě stovky (200 Kč, to už je celkem drahý oběd!) včetně pití. 40 Kč necháte za DPH, když si dáte dvě piva, necháte dalších 10 korun přímo státu na spotřební dani. Tedy oběd a dvě piva prodává majitel restaurace za 150,-, padesátikorunu má Andrej Babiš.
            1.2 Za zaměstnance odvádíme 50% jejich mzdy taky Andrejovi (součet odvodů za zaměstnance včetně skryté části). Čili, když je 30% z ceny oběda na platy (to je hodně málo – máte několik kuchařů, uklízečku, provozního, číšníky), přispíváte celkem 60 Kč, dalších 30 korun čistě Andrejovi. Zbývá 90,-

            (Kalkulace pro rejpaly: Průměrná mzda 15.000 Kč krát 3 kuchaři, 3 servírky, 1 provozní, 1 uklízečka – ve skutečnosti to je víc – 8 x 15.000 Kč = včetně odvodů 180.000 Kč měsíčně – rozpočteno na 100 obědů denně a 30 dnů, i když realita kvůli dovoleným, nemocem, brigádám a menšímu počtu dní je horší)

            1.3 Dalších 30,- Kč jsou mandatorní výdaje – zde jsou jen energie a nájem, propočet je procentuálně plus minus stejný pro všechny provozovatele nehledě na obrat. Zbývá 60,-

            1.4 Při takto drahém obědě počítejte na suroviny minimálně 40 Kč z ceny. Údajný zisk z Vašich 200 Kč je tedy 20 korun.

            1.5 A teď přichází to podstatné – buzerace státu:
            1) Hygienické a další předpisy (namátkou: revize komínů a hasičáků 12.000 Kč ročně, lapač tuků 15.000 Kč ročně, kontrola standardu HACCP 10.000 Kč ročně, měření a zapisování teplot, výkazy a další věci 18.000 Kč ročně), celkem cca 4 Kč na oběd

            2) Autorské poplatky nejvyšší na světě, protože bez stropu: dnes průměrně 10.000 Kč krát 5 autorských organizací ročně = minimálně 1.50 Kč zaplatíte v ceně svého obědu za to, že neslyšíte hrát rádio. Odporuje to evropským směrnicím i Ústavě (opakovaný trest za stejný zločin, že jste v místě, kde je signál rádia), ale to je v ČR taková tradice.

            3) Za posledních pět let musíme kvůli neschopnosti státu plnit své povinnosti prokazovat, že jsme si koupili alkohol legálně, že naši dodavatelé platí DPH, že naši zaměstnanci plní své závazky vůči třetím osobám, že neodvedeme špatně něco kvůli nefunkčním datovým schránkám, kam třeba přijde exekuce na uklízečku kvůli pokutě v MHD….

            4) A teď přichází EET: my kašleme na pořizovací cenu pokladen, už jsme je měli. Kašleme na software, už jsme ho měli. Internet našim hostům poskytujeme zdarma, Andrejovi taky nějakou tu kačku na sofort propojení klidně přispějeme. Ale copak nikdo nechápe ty ostatní náklady? Jenom proto, že ta národně-socialistická kreatura se záznamem u bolševické tajné služby, oligarcha a zloděj dotací si dovolí nás označit za lumpy, tak musíme:

            A. každý den třikrát kontrolovat, jestli sedí námi vykázané údaje s těmi, co si vymyslí Finanzamt, protože čísla se rozcházejí o tisíce korun denně v náš neprospěch (Andrejův systém bez výběrového řízení za miliardu nám přesná data dodá nejdřív za 30 dnů, je ještě horší, než Česká pošta)
            B. Místo jedné denní tržby musí účetní zaevidovat do účetnictví cca 200 účtenek denně, v kombinaci s kontrolním hlášením DPH a dalšími vychytávkami (přenesená daňová povinnost, odpovědnost za finanční stabilitu dodavatele – když nezaplatí státu daně, zaplatím DPH dvakrát) jde o cca 30 tisíc korun měsíčně, čili 10 Kč na oběd.
            C. Jsme zodpovědni za chyby svých zaměstnanců pod pokutou půl milionu korun
            D. Stát kvůli Andrejově nenasytnosti nevrací nadměrné odpočty DPH ani do půl roku, dluhová služba nás stojí několik set až tisíc korun měsíčně.
            E. až Z. – neustálé změny a ojeby, které nás můžou na pokutách za neznalost stát miliony, řešíme najmutím osoby, která se v tom vyzná = právník, účetní a daňař v jedné osobě = dalších minimálně 10.000 Kč měsíčně.

            Aby bylo jasno, my si nestěžujeme, věděli jsme, do čeho jdeme, ale sere nás, že ten „zasratý minister“ má vůbec tu drzost říct, že někdo z nás krade. Státu, nebo na povinných poplatcích, ODVEDEME Z KAŽDÉ VAŠÍ STOKORUNY UTRACENÉ V HOSPODĚ KVŮLI STÁTNÍ BUZERACI 65 korun každopádně, i kdybychom nepřiznali ani korunu tržby. Ale hlavně, PLATÍTE TO VY, ZE SVÝCH UŽ JEDNOU ZDANĚNÝCH PENĚZ! Zkuste o tom přemýšlet z tohoto úhlu pohledu. Když jdete do Alberta, zaplatíte asi 25 korun, v hospodě trojnásobek? To máme lepru? Nebo Vás „bůh Andrej“ trestá za to, že se chcete sejít s přáteli v hospůdce a nesedět doma před TV Barrandov u balíčku kosteleckých párků bez masa, s Penam chlebem bez mouky, u PET lahve piva za 8,50?

            Prý by měli hospodští platit vzhledem k výstavu piva asi 10x tolik za spotřební daň, ale to si ten „zasran“ z ÁNO „zapomněl“ přičíst prodeje v supermarketech a PET lahve, nebo vietnamské stánky, které od EET osvobodil. Zato my jsme spočítali, že na jeho produkci salámů by měl být asi desetinásobek masa a spotřeba mouky u jeho chleba odpovídá asi pětině výroby. Takže: buď okrádá stát nebo Vás, protože v párkách není maso a v chlebu není mouka. Jak to chutná, víte sami. V každém případě by ho měli v koši jako odstrašující příklad koupat ve Vltavě.

            A to je tak všechno, co jsme k tomu chtěli říct. Život je jako stát před popravčí četou: buď si koupíte kostelecký párek bez masa za 10 korun, nebo zaplatíte 100 korun za párek s masem a stejně vás zastřelej, protože jste podezřelej. PLATÍTE TO VY, NE HOSPODSKEJ! Budeme rádi za sdílení.

            Jirka & Michal – sprostí podezřelí

            https://www.facebook.com/MagisterKelley/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

          34. Tak se na to vys…rte. Toto dělají majitelé firem z ostatních branží již dávno a nemají s tím problém.

          35. Pecka!
            Ze jsem tak smely, Vy s tou radou, at se na to vyse*ou: co jste dokazal? Chodite do zamestnani, nebo mate predstavu co to je nastartovat a udrzet i třeba jen zivnost pro sebe sama?
            Za nekym s tak jasnym názorem by mělo byt něco vic.

          36. Souhlasím. Bohužel celá debata o EET se překlopila do polohy, že se konečně začnou vybírat daně. Copak se daně do tohoto roku nevybíraly ? Dodnes neexistují zákony proti neplacení daní ? Stát opět naložil podnikatelům za jejich peníze další břemeno místo toho, aby dělal pořádně svou práci. A na slibovaných vybraných 18 mld. ( mimochodem před rokem Babiš mluvil o 30 mld :)) jsem hodně zvědavý . I když v MF Dnes a Lidovkách se o tom určitě dočteme ….

          37. Oznámení nějakého porušení zákonů nebo eventuálně trestného činu není udávání, ale občanská povinnost každého občana tohoto státu.
            Plete si právní pojmy…..

          38. Na jedné straně naříkáte,že živnostníci jsou zatěžováni EET a na druhé potřebujete na všechno paragrafy Nemáte to v hlavě nějaké pomotané ! Ne vybírat, ale odvádět daně státu je zcela normální a hlavně morální, pokud ovšem patříme do západního civilizačního okruhu. Ale mnozí chtějí vyzobávat jen výhody, ale povinnosti jim nic neříkají, holt pro ně stále platí – kdo neokrádá stát, okrádá vlastní rodinu. U živnostníků to platí také, zejména tam kde se paltí v hotovosti – pokušení je příliš velké. Takže všechny nástroje, které pomáhají řádně vybírat daně jsou v pořádku, jedině že by lidé byli andělé, pak by to bylo zbytečné, ale to asi nenastane, že vážení odpůrci EET.

          39. Ano ano, mám to nějaké celé pomotané. Mnozí třeba očekávají, že stát bude s jejich daněmi nakládat jako řádný hospodář. Jestlipak na dodávku systémů pro MF k EET bylo vypsáno výběrové řízení? Ale on Babiš není anděl, takže to vlastně nevadí.

          40. Buď to živnostníci vydrží, nebo mohou jít pracovat do nadnárodních montoven, práce je v nich dle médií prý dost.

          41. Nemusí ani jít do montoven. I většina místních firem shání lidi na práci.

          42. Právě že doposud spousta lidí pracovala na živnosťák jen proto, aby se vyhnula odvodu daní a pojištění. Takže v tomto vládě a Babišovi fandím. Konečně toto prostředí bude narovnáno.

          43. Nějak Vám nerozumím. V čem vidíte narovnání prostředí ? V likvidaci živnostníků ? Nebo snad v tom, že bude ze zákona o EEt spousta vyjímek, že se nebude týkat mnoha odvětví ( mimo jiné stavebnictví, kde utíká nejvíce peněz) ? Nebo, že o narovnání prostředí mluví ten, který pobírá nejvíce dotací v ČR ?

          44. Pokud v řádném placení daní vidíte likvidaci živnostníků, tak to nemá cenu vám nic vysvětlovat. Souhlasím s vámi jen v tom, že nemají být vyjímky a EET má být pro všechny.

          45. Tady jde o něco jiného !!!stále nechápete, že v pohostinství ze 414tisícKč obratu se neplatí ani 1Kč na daních.

          46. Koukám, že máte přesná čísla. Stačí jen podat podnět na FÚ. A zřejmě jste měl na mysli daň z příjmu. Protože jinak pohostinství určitě platí soc. a zdr. poj. za zaměstnance, DPH za zboží a služby. atd. Schválně se koukněte na to, kolik z vybraných daní v ČR tvoří daň z příjmu. Rozhodně není tahounem daňových výnosů jako třeba spotřební daně či DPH.

          47. Tady přece nejde o placení nebo neplacení daní. Debata o EET vypadá, že se dodnes v ČR neplatily daně a nebýt EET, tak se snad žádné nevyberou. Nástroje proti neplacení daní FÚ snad v ruce nějaké má. Vy jste zmínil to že lidé dělají na živnosťák, aby se vyhnuli placení daní a pojištění, což je totální nesmysl. Soc. a zdr. pojištění platí všichni a daně se platí dle zákona. Mimochodem většina lidí, kteří mají nejmenší mzdu, tak ti skutečně žádné daně z příjmu neplatí. To že je nějaké množství lidí co podvádí, ještě není důvod dělat ze všech OSVČ zlodějě a nakládat na ně další restrikce a povinnosti. Ještě si pamatuji jak se všichni bouřili když se nepropláceli první tři dny nemocenské, protože to bylo zneužíváno zaměstnanci. Ve své podstatě je to také “ daňový zločin“. Zdravotní pojištění je druh daně, akorát se mu říká pojištění a kdo se háže marod , tak neoprávněně čerpá . Chci jenom říci, že dělat z jedné části ekonomicky aktivních lidí “ třídní nepřátele“ neprospěje nakonec vůbec nikomu .

          48. Jenže určitá část lidí – a někteří hostinští mezi ně určitě patří- je ekonomicky činná hlavně pro sebe. Např. v hotelu na náměstí brali všichni zaměstnanci dosud minimální mzdu. Myslíte si, že je to normální a že ti lidé opravdu pracovali tolik hodin za tuto almužnu ? Asi těžko ! Mimochodem toto zařízení patří k těm, kteří na jeden den zavřeli a od dalšího dne je zde vše znatelně dražší a prý jedou tzv. ponovu….. čili zrovna tady se ukazuje oprávněnost zavedení EET. A situace se razantně změnila i v dalších restauracích……. A díky EET konečně lidé v této branži budou dostávat legálně alespoň trochu slušné výplaty a pokud budou marodit, půjdou na mateřskou, do důchodu nebo nedej bůh do invalidního důchodu, tak budou lépe zabezpečeni.

          49. Tak jsem konečně pochopil smysl EET, pokud bude mít podnikatel zvýšené náklady, tak bude zaměstnancům dávat “ trochu slušné výplaty „.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Mikulášská nadílka a rozsvícení vánočního stromu v Humpolci

Po Pro 5 , 2016
Již dnes; Pondělí 05.12.2016 Čtěte dále:   Anketa Kraj mého srdce 2023 - Kraj Vysočina se stal absolutním vítězem

You May Like

Témata