Kraj Vysočina podpoří zachování venkovských prodejen

4

Kraj Vysočina podpoří provoz prodejen potravin a smíšeného zboží v nejmenších obcích. Samosprávy, které samy provozují prodejnu nebo přispívají na její provoz, budou moci už v červnu požádat o dotaci z Fondu Vysočiny.

Krajská rada dnes doporučila k vyhlášení nový grantový program Venkovské prodejny 2017 v celkové výši dva miliony korun. „Cílem programu je zachovat v nejmenších obcích rozsah služeb a udržet v provozu místní obchod, který je mnohdy pro starší občany jedinou možností, kde nakoupit základní potraviny. Obce mohou získat dotaci až 50 000 korun,“ informoval Pavel Pacal, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje, územního plánu a stavebního řádu. Nový grantový program Fondu Vysočiny bude vyhlašovat krajské zastupitelstvo na svém jednání 9. května.
 
 
 

Grantový program Venkovské prodejny 2017 je určen pro obce do 2 000 obyvatel, pokud se prodejna nachází v její části, kde žije maximálně 300 stálých obyvatel. Za část obce je považována i „vlastní mateřská obec“, pokud splňuje tento maximální počet obyvatel. Obce, které samy prodejnu zřizují nebo ze svého rozpočtu každoročně přispívají jinému podnikatelskému subjektu na provoz, musí ze svého rozpočtu dát minimálně 30 % k požadované dotaci. „V případě, že obchod zřizuje obec, lze dotaci využít na pokrytí nákladů vodného, energií, nájemného nebo mzdových nákladů prodavačky, pokud je provozovatelem jiný subjekt může obec požádat o dotaci, kterou následně převede na provozovatele. Vyhlášením tohoto pilotního grantového programu v praxi ověříme reálný zájem obcí o finanční pomoc. V minulých měsících jsme shromáždili informace od 245 malých obcí o stavu obchodu v jejich obci. Pokud se deklarovaný zájem promítne i do počtu skutečně předložených žádostí, jsme připraveni v budoucnu tuto systémovou podporu rozšířit,“ doplňuje Pavel Pacal.

 

Bližší informace ke grantovému programu Venkovské prodejny 2017, včetně přesného znění podmínek budou po vyhlášení k dispozici na webových stránkách Kraje Vysočina www.kr-vysocina.cz .

Čtěte dále:   POZOR NA ZVÝŠENÝ ZÁPACH PLYNU

  • Dušan Vichr, odbor regionálního rozvoje

Petr

4 thoughts on “Kraj Vysočina podpoří zachování venkovských prodejen

  1. Klasika, nejdřiv je nechají zkrachovat, rozprodat a teď objevují něco tu dávno bylo. Za dotace si někdo namastí kapsu a bude to provozovat nějaká zahraniční firma co tu stejně nenechá ani korunu

    1. Starý dobrý systém dotací. Likviduje přirozené fungování čehokoliv a vyhovuje jen těm, kteří přerozdělují, a těm, kteří je uplácejí.

      1. Svatá pravda, dotace jsou mor a narušují normální fungování světa, které od počátku stálo na principu „POTŘEBY A NABÍDKY“!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

V Humpolci začíná oprava Husovy ulice. Potrvá do konce srpna.

Čt Dub 27 , 2017
Plánová kompletní rekonstrukce Husovy ulice v Humpolci začne v úterý 2. května a potrvá zhruba do konce srpna Čtěte dále:   Brod zahltily kilometrové kolony. Důvodem je příprava křižovatek na obchvat

You May Like

Témata