Zemědělské vzdělávání k Vysočině patří

Školní statek Humpolec patří na špici krajského zemědělského vzdělávání.

Na Vysočině jediné specializované pracoviště pro praxi studentů zemědělských oborů v rámci svého pracovního programu navštívil radní pro oblast zemědělství a životního prostředí Martin Hyský. Společně s Janem Máchou, ředitelem školního statku a Otakarem Březinou, ředitelem České zemědělské akademie v Humpolci, diskutovali témata rozvoje zemědělství a vzdělávání v tomto oboru.
 
 
 

„Vysočina jako venkovský a zemědělský region musí disponovat kvalitním zázemím pro výuku zemědělských oborů, kde můžeme děti naučit, že zemědělská výroba už není jen o těžké manuální práci, ale že jde o fungující odvětví národního hospodářství, které se neobejde bez nejmodernější techniky a šetrné péče o životní prostředí. Jsem přesvědčen, že dlouhodobá krajská a nejlépe i státní podpora vzdělávání v zemědělských oborech spojených s technickým vzděláváním i s ochranou životního prostředí je cesta správným směrem,“ zhodnotil aktivity týmu pracovníků školního statku i akademie Martin Hyský, radní pro oblast zemědělství a životního prostředí.

 

V rámci půldenního programu Martin Hyský navštívil všechny provozy statku, včetně odloučených pracovišť. Specifická je pro školní statek i navazující výroba, kdy statek provozuje vlastní jatka s přidruženou výrobou kvalitních uzenin. Díky podpoře kraje má statek k dispozici jeden z nejmodernějších kravínů v regionu, vystavělo se i nové ustájení koní. Statek i školu každoročně opouští přibližně 150 studentů, kteří kromě tradičních zemědělských oborů maturují i v chovatelských oborech zaměřených na chov koní, nebo kynologii. Zájem roste i o obory soustřeďující se na ekologické zemědělství, či drobnochovy.

 

 

Zemědělské vzdělávání k Vysočině patří

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Začíná Honzlův Humpolec, budou i Šibřinky

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Evropský týden udržitelného rozvoje na Vysočině

Pá Kvě 26 , 2017
Ve dnech 30. května až 5. června 2017 se Česká republika už potřetí zapojí do Evropského týdne udržitelného rozvoje (ETUR). Čtěte dále:   Hygienici zakázali koupání v Sedlici. Kvalita vody je horší i jinde na Vysočině

You May Like

Témata