Z deníku Policie

Rychle objasněná krádež na D1. Řidička v Humpolci pod vlivem alkoholu. Opilý muž se potácel po silnici. Kriminalisté překazili vyděračům loupež.

KRAJ VYSOČINA: Na cizince čekal druhý den trestní soud 

Vynikající práci odvedli policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov. Během jedné hodiny se jim podařilo objasnit krádež peněženky a ustanovit dva pachatele, kteří měli krádež na svědomí. Během dalších čtyřiadvaceti hodin se jim oběma pachatelům podařilo ve věci zrealizovat zkrácené přípravné řízení a oba muže postavit před soud. Tam si v pátek 9. června vyslechli tresty.

Ve čtvrtek 8. června kolem druhé hodiny odpoledne jsme přijali na integrovaném operačním středisku oznámení od muže, kterému se na dálničním odpočívadle na 84. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu ztratila peněženka. Ta mu zřejmě vypadla z kapsy. Peněženku ale ze země sebrali dva cizinci, kteří byli na parkovišti jako cestující autobusu, který zde zastavil. Peněženku odcizili a nepozorovaně nasedli mezi ostatní dovnitř autobusu. Jejich jednání si ale všimla žena, která se pohybovala v blízkosti  okradeného muže na tuto skutečnost upozornila. Žena byla státní příslušnice Spolkové republiky Německo.  

Na místo byla okamžitě vyslána hlídka z dálničního oddělení Velký Beranov. Policisté na místě získali podrobný popis peněženky a zjistili, že muž měl v peněžence osobní doklady a peníze. Policisté současně kontaktovali pro další upřesňující informace ženu, která měla krádež vidět. Policisté vytěžili dostupné kamerové záznamy z restauračního zařízení na dálničním odpočívadle a během několika minut se jim podařilo ustanovit obě osoby, které měly krádež na svědomí. Tito muži ještě předtím než přijela policejní hlídka na místo události stačili z peněženky sebrat všechny peníze, které si ponechali. Peněženku s doklady a dalšími osobními věcmi majitele pak odhodili do odpadkového koše. Za asistence policistů pak ukázali na odpadkový koš, kde byla peněženka skutečně nalezena. Jeden z dvojice zlodějů okradenému muži vrátil všechny odcizené peníze v částce převyšující devět tisíc korun.

Policisté oba cizince zadrželi a převezli na dálniční oddělení k provedení dalších úkonů. Jedná se o státní příslušníky Rumunska ve věku 29 a 43 let. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku vše ve formě spolupachatelství.

Ve věci policisté vedli zkrácené přípravné řízení. Oběma cizincům za přítomnosti tlumočníka bylo ještě včera sděleno podezření z obou přečinů. Poté byli umístěni do policejní cely, kde si počkají na jednání soudu. Soudní jednání proběhlo v pátek 9. června před okresním soudem v Pelhřimově. Oba muži byli trestním příkazem odsouzeni k trestu – třem rokům zákazu pobytu na území České republiky.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

13. červen 2017

PELHŘIMOVSKO: Policisté ženě zakázali další jízdu 

Humpolečtí policisté zastavili ve čtvrtek 15. června na ulici Žižkova v Humpolci osobní automobil Peugeot. Řidičkou vozidla byla sedmadvacetiletá žena cizí státní příslušnosti. V rámci silniční kontroly policisté u řidičky provedli odborné měření na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu. Výsledek dechové zkoušky byl pozitivní, a jeho naměřená hodnota činila 2,04 promile alkoholu. Také opakovaná měření byla pozitivní, přičemž jejich hodnoty dosahovaly hranice téměř dvou promile. Policisté ženě zakázali další jízdu, zadrželi řidičský průkaz a následně se podrobila lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Policisté vše zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Sedmadvacetileté ženě za takový trestný čin hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok a zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

Čtěte dále:   Na D1 začal platit zákaz předjíždění kamionů. Policie hned zahájila kontroly

16. června 2017

PELHŘIMOVSKO: Policisté muže převezli na záchytku 

Policisté integrovaného operačního střediska přijali v sobotu 17. června kolem půl jedné ráno na linku tísňového volání oznámení o opilém muži, který se potácel na silnici II. třídy mezi obcemi Humpolec a Petrovice. Operační důstojník na místo ihned vyslal policejní hlídku z obvodního oddělení v Humpolci. Policisté na místě nalezli dvacetiletého muže cizí státní příslušnosti, který vykazoval známky značné opilosti a nekoordinovaně se pohyboval po komunikaci. U muže policejní hlídka provedla dechovou zkoušku, která byla pozitivní a její naměřená hodnota činila 2,08 promile alkoholu. Vzhledem k tomu, že dvacetiletý muž svým jednáním ohrožoval svůj život a zdraví, policisté ho zajistili a převezli na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

19. června 2017

KRAJ VYSOČINA: Dva pachatelé byli obviněni a putovali do vazby 

Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina za asistence policistů ze Speciální jednotky Dukovany zadrželi uplynulý týden ve středu ve večerních hodinách dva nebezpečné a ozbrojené pachatele, kteří naplánovali a chystali se provést loupežné přepadení podnikatele, o kterém se domnívali, že má v trezoru ve své firmě uloženou větší částku finančních prostředků. Spekulovali o  částce ve výši  jeden milion korun.

Oba muži  po zadržení  putovali do policejní cely Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Ve čtvrtek 15. června kriminalisté zahájili jejich trestní stíhání pro dva závažné trestné činy. Oba muži totiž neměli na svědomí jen pokus loupežného přepadení na Chrudimsku, ale také další velmi závažnou trestnou činnost v našem kraji spočívající ve vydírání muže, po kterém požadovali pod různými výhružkami zaplacení částky několika milionů korun. Muži byli obvinění z pokusu trestného činu vydírání a pokusu trestného činu loupeže. Po provedení příslušných procesních úkonů podal vyšetřovatel Krajskému státnímu zastupitelství v Brně – pobočka v Jihlavě podnět k návrhu na vzetí obou obviněných do vazby. Návrh státního zástupce okresní soud ve Žďáru nad Sázavou v pátek akceptoval a oba muži putovali do vazební věznice v Brně. V případě prokázání viny hrozí oběma mužům trest odnětí svobody v trvání pěti až dvanácti let.

Oba pachatelé ve věku osmnáct a šestatřicet let, kteří trvale žijí v Kraji Vysočina, se na území Žďárska dopustili na přelomu loňského a letošního roku velmi závažné trestné činnosti. Muži měli při páchání trestné činnosti přesně rozdělené role. Jeden z nich se vydával pod smyšleným  jménem za vymahače pohledávek  a pod různými pohrůžkami vydírali muže, po kterém požadovali uhrazení částky ve výši pěti milionů korun za údajně neuskutečněný obchodní kontrakt. Poškozeného muže opakovaně telefonicky kontaktovali, zasílali mu výhrožné textové zprávy a své výhružky neustále stupňovali. Začátkem letošního roku vyděrači požadovanou sumu zvýšili z pěti milionů na deset milionů korun. Vydíraného muže dokonce vylákali na schůzku, kde své výhružky opakovali a muže také fyzicky napadli.  

Kriminalisté v rámci šetření zjistili, že se pachatelé snaží opatřit si finanční prostředky jinou trestnou činností. Vytipovali si podnikatele na Chrudimsku a naplánovali jeho přepadení. Domnívali se, že by mohli loupeží získat částku jeden milion korun, kterou si chtěli rozdělit. Jeden z pachatelů přepadení naplánoval a druhý jej měl provést s pistolí a pepřovým sprejem. Loupežnému přepadení ale kriminalisté zabránili a za pomoci policistů ze Speciální jednotky Dukovany, kteří provedli zákrok, ozbrojeného muže zadrželi bezprostředně před činem. Krátce poté byl zadržen i druhý z pachatelů.

K případu v současné době, vzhledem k jeho závažnosti, nebudeme až do ukončení vyšetřování poskytovat žádné bližší informace.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

20. červen 2017

zdroj: www.policie.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ministerstvem schválený projekt povede k vytvoření turistické karty na Vysočině

Pá Čvn 23 , 2017
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR v rámci dotačního titulu Národní program podpory cestovního ruchu v regionech schválilo projektový záměr na zavedení turistické karty na Vysočině předložený příspěvkovou organizací Vysočina Tourism. „Naším cílem je, aby karta, která bude poskytovat slevy u ubytovatelů a provozovatelů turisticky zajímavých míst v regionu, motivovala k […]

You May Like

Témata