Vysočinu i nadále trápí sucho

1

Letošní rok je již třetím rokem po sobě, kdy je území Kraje Vysočina postiženo suchem a nedostatkem vody. Zima byla poměrně dlouhá a srážkově bohatší než jsme bývali zvyklí, zdaleka ne všechny srážky se však vsákly do půdy, podstatná část se jich odpařila a nedoplnil se tak vláhový deficit z předchozích let.

V letech 2015 a 2016 spadlo v našem kraji každoročně zhruba o sto milimetrů méně srážek, než je dlouhodobý průměr. Zároveň byly vyšší průměrné teploty a větší výpar z vodní hladiny i půdy. Vývoj srážek v letošním roce nepříznivou hydrologickou situaci zatím spíše prohlubuje.
 
 
 

Jen měsíce březen a duben byly srážkově nadprůměrné, ostatní měsíce byly naopak výrazně pod srážkovým normálem.

Na Vysočině jsou suchem nejvíce postižena jeho jižní část, zejména Třebíčsko a severní část okresu Havlíčkův Brod. V celém kraji většina vodních toků aktuálně dosahuje podnormálního stavu vody, některé dokonce klesly pod hranici sucha. Na významných vodních tocích situaci zlepšují přehrady (např. vodní nádrže Dalešice, Mostiště a Vír), které mohou vypouštět více povrchové vody, než do nich přitéká a významně tak nadlepšovat průtoky. Na menších tocích je však místy situace velice nepříznivá. Nižší vydatnost vykazují mělké lokální vodní zdroje povrchové vody. „Prudké přívalové srážky není vyschlá půda schopná vstřebat a situaci na vodních tocích zlepší jen na pár dní, dokud voda zase neodteče. Pomohl by dlouhodobější mírný déšť, který je půda schopná absorbovat a zásoby podzemní vody se tak mohou doplnit,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Martin Hyský.

Možnosti kraje i krajského úřadu k řešení této problematiky sucha a nedostatku vody jsou velmi omezené. Přesto již počátkem loňského roku inicioval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek zřízení pracovní skupiny k řešení dopadů dlouhodobého sucha jako svého poradního orgánu. Výstupem činnosti pracovní skupiny jsou zatím dva materiály a to Doporučení pro obce a obecní úřady Kraje Vysočina k možnému postupu v případě nedostatku vody a Návrh krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých opatření, která by měla napomoci snížení dopadů sucha a nedostatku vody na území kraje. Tyto dokumenty, včetně dalších informací k problematice sucha jsou zveřejněny na webových stránkách kraje v dokumentech odboru životního prostředí a zemědělství.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Do Humpolce jede zahrát Brabec a Svěcený

„Vzhledem k současné nepříznivé hydrologické situaci žádáme občany, aby s vodou hospodařili co nejšetrněji, nenapouštěli bazény, nemyli automobily a omezili i zalévání svých zahrad a trávníků. O hospodárné nakládání s vodami žádáme samozřejmě i osoby právnické a podnikatele,“ řekl Martin Hyský.

Foto: řeka Oslava v obci Obyčtov

Obyčtov

  • Martin Drápela, odbor zemědělství a životního prostředí
    Krajský úřad Kraje Vysočina

Petr

One thought on “Vysočinu i nadále trápí sucho

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Letní kino na Platformě

Út Čvc 25 , 2017
Středa 26.07.2017 21:00 Čtěte dále:   Jen některá města na Pelhřimovsku začala rok 2024 se schváleným rozpočtem

You May Like

Témata