Vrchní soud: Trest čtyři roky za bodnutí nožem platí

Praha, Humpolec – Odvolání státního zástupce, který žádal přísnější trest, vyšší instance zamítla

Vrchní soud v Praze potvrdil čtyřiadvacetiletému Rumunovi Dumitru Novacovi čtyřletý nepodmíněný trest za útok nožem proti mladíkovi před diskotékou v Humpolci z loňského června. Vrchní soud vydal rozhodnutí ve středu 30. srpna. Novac byl původně obžalován z pokusu o vraždu, protože oběť utrpěla hlubokou ránu v hrudníku, a nebýt pomoci kamarádů a včasné lékařské pomoci, mladík by zemřel. Lékaři navíc museli oběti odebrat poškozenou slezinu.

Pobočka českobudějovického krajského soudu v Táboře ale letos v dubnu po pečlivém dokazování právní kvalifikaci výrazně zmírnila pouze na těžkou újmu na zdraví. To se však nelíbilo státnímu zástupci, který se proti verdiktu odvolal.

„Odvolací soud odvolání státního zástupce zamítl a v podstatě potvrdil rozsudek táborského soudu. Došlo jen k mírným úpravám, ale čtyřletý trest do věznice s dozorem i vyhoštění na deset let je pravomocné,“ řekl mluv᠆čí vrchního soudu Jan Fořt.

Novac kromě toho, že půjde definitivně na čtyři roky do vězení, musí zaplatit zdravotní pojišťovně bezmála 119 tisíc korun za léčení oběti a oběti musí zaplatit padesát tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Incident se stal loni 25. června v Humpolci na Pelhřimovsku mezi klubem Hell a ubytovnou, kde Novac bydlel. Konflikt měl vzniknout před klubem, kde měl poškozený Rumunovi nadávat do cikánů. Novac si pak došel na ubytovnu pro kuchyňský nůž a vrátil se s ním na ulici, kde se dostal do rvačky s následně pobodaným mladíkem.

Novac se hájil, že šlo o nutnou obranu, protože se bránil útoku poškozeného, který mu navíc na nůž během potyčky sám nalehl. Odvolací soud ale tuto obhajobu neuznal, právě kvůli tomu, že si pro nůž Novac došel na ubytovnu a vzal si ten největší, který našel. Negativní roli sehrál také alkohol. Oba účastníci incidentu byli opilí.

Čtěte dále:   Předčasné oslavy konce roku. Pil sedl za volant, chytili ho v Humpolci

K mírnějšímu trestu soudce sáhl nakonec proto, že ten nejzávažnější konflikt, při němž došlo k bodnutí, vyvolal podle soudu poškozený. Klíčové bylo i to, že Novac bodl jen jednou a nůž pak upustil na zem a prakticky ihned činu litoval. Lítost projevil i před soudem. Navíc nebyl dosud soudně trestán.

Autor: Roman Martínek

převzato z Pelhřimovský deník: http://pelhrimovsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/vrchni-soud-trest-ctyri-roky-za-bodnuti-nozem-plati-20170901.html

p
Zdroj: http://pelhrimovsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/vrchni-soud-trest-ctyri-roky-za-bodnuti-nozem-plati-20170901.html


Zdroj: http://pelhrimovsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/vrchni-soud-trest-ctyri-roky-za-bodnuti-nozem-plati-20170901.html

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Radniční listy

Po Zář 4 , 2017
Srpen 2017 Čtěte dále:   Opilý řidič havaroval u Kletečné na Pelhřimovsku, skončil na záchytce a přišel o řidičský průkaz

You May Like

Témata