Muzeum Vysočiny Jihlava slaví 125 let svého vzniku

Minulý týden byla v jihlavském muzeu otevřena retrospektivní výstava přibližující minulost a současnost této sbírkotvorné instituce. „Výstava přináší zajímavé informace nejen k historii muzea, ale i jeho dnešní činnosti a představuje též bohatost sbírkového fondu. Vůbec poprvé je vystaven i nejnovější přírůstek zoologických sbírek, a to vlk obecný, který byl usmrcen letos v březnu při dopravní nehodě na D1,“ uvedla Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů s tím, že výstava je k vidění do 12. listopadu.

Za vznikem muzea v roce 1892 stála německá intelektuální elita a prakticky ryze německou organizací bylo až do první poloviny 20. století. Toto období připomíná mj. plakát výstavy u příležitosti 300. výročí narození slavného malíře z r. 1906 Rembrandt – Ausstellung. Po roce 1945 se muzeum začalo profilovat již jako česká instituce, která od roku 1953 sídlí ve dvou propojených historických budovách. V průběhu let se postupně profesionalizovalo, vznikala specializovaná oddělení s odbornými pracovníky.  Vývojem prošly též expozice a rozšířil se počet různorodých aktivit.

 

V současnosti se Muzeum Vysočiny Jihlava aktivně podílí na bohatém kulturním životě nejenom krajského města, ale též jihlavského regionu. V jeho nabídce jsou rozmanité výstavy, komentované prohlídky, přednášky, vycházky, happeningy, příměstské tábory a další. Mimoto řeší též vědecko-výzkumné projekty a od října je hlavním jihlavským organizátorem Science Café. „V úterý 24. října se muzejní přednáškový sál promění v útulnou kavárničku, ve které bude prostor k poslouchání, dumání a diskuzi s renomovaným českým zoologem Milošem Anděrou z Národního muzea v Praze na téma Co je nového u našich savců. Zvláštní pozornost bude věnována i mladému samci vlka obecného, který je právě k vidění v rámci retrospektivní výstavy,“ doplnila Klára Bezděčková, vedoucí přírodovědného oddělení jihlavského muzea s tím, že po skončení výstavy bude tento preparát majestátní šelmy přemístěn do stálých expozic.

Čtěte dále:   Zkuste objevovat krásy naší země s využitím veřejné dopravy

 

Zároveň v muzeu až do 19. listopadu můžete navštívit další probíhající výstavu, a to Slabikáře z celého světa ze soukromé sbírky Zdeňky Markovičové, která v současné době čítá přes 250 kusů. Oproti předchozím instalacím, které byly převážně v knihovnách po celé republice, pojalo Muzeum Vysočiny Jihlava výstavu šířeji a doplnilo ji o zajímavé scenerie v podobě improvizovaného školního kabinetu, staré školní třídy, školní třídy z osmdesátých let a koutku s domácí přípravou. Atmosféru dokresluje starý školní řád, dále Komenského mravoučné desatero nebo písanky z let 1849 až 1861. Doprovodné textové panely poskytují doplňující informace o školství od tereziánské reformy. A věděli jste, že první slabikáře byly vytištěny o více než 200 let dříve, než Marie Terezie v roce 1774 uzákonila povinnou školní docházku? Přijďte se poučit a zavzpomínat na svoje školní léta. A schválně, jestli ještě poznáte slabikář, ze kterého jste louskali svá první slova.

  • Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • tisk@kr-vysocina.cz
 

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kraj je připraven v pátek zahájit příjem žádostí o kotlíkové dotace

Čt Říj 19 , 2017
Zahájení příjmu žádostí pro 2. kolo kotlíkových dotací v Kraji Vysočina odstartuje v pátek 20. října 2017 v 7:00 hodin Čtěte dále:   Silničáři letos opraví silnice v Pelhřimově, Humpolci i mosty. Podívejte se kde

You May Like

Témata