Z deníku Policie

Děti vyslechly příběhy odsouzených žen. Vánoční nakupování. Muž nabízel k prodeji šperky. Policisté dokumentují šest desítek nehod.

PELHŘIMOVSKO: Komponovaný program v rámci prevence kriminality 

Již podruhé připravili pelhřimovští policisté ve spolupráci s Městem Pelhřimov a Vězeňskou službou České republiky, Věznicí Světlá nad Sázavou Komponovaný program v rámci prevence kriminality. Poprvé se zde tento projekt uskutečnil před dvěma lety a stal se tak základním kamenem netradičního a unikátního druhu prevence. Setkání dětí s odsouzenými a vyslechnutí jejich osudů se pro ně stává výjimečným zážitkem, který v nich zanechá trvalejší stopu a zcela jistě se zamyslí nad okolnostmi, které vedly tyto odsouzené za brány věznice. Jednalo se o preventivní akci určenou pro žáky sedmých a osmých ročníků základních škol. Žáci měli možnost vyslechnout si životní příběhy odsouzených žen a poučit se tak z jejich chyb. Projektu poskytl záštitu předseda senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch.

Ve středu 29. listopadu se v zasedacím sále územního odboru Policie České republiky v Pelhřimově sešlo přibližně tři sta školáků druhého stupně základních škol z Pelhřimova a Pacova. Ti se zde setkali s ženami odsouzenými za spáchanou trestnou činnost k výkonu trestu odnětí svobody, který si odpykávají ve Věznici Světlá nad Sázavou.

Program zahájil plk. Mgr. Jaromír Štěpánek, vedoucí územního odboru Pelhřimov, který všechny přítomné přivítal. „Preventivní akce, které jsou zaměřeny zejména na mládež, jsou pro nás velmi důležité, proto je sami iniciujeme a na jejich organizaci se aktivně podílíme“, uvedl plk. Mgr. Jaromír Štěpánek.

Ke školákům promluvil také starosta Města Pelhřimov Ing. František Kučera, který rovněž vyjádřil svoji podporu preventivnímu projektu.

Nezastupitelným a významným partnerem projektu byla Věznice Světlá nad Sázavou, zastoupená ředitelkou věznice plk. PhDr. Gabrielou Slovákovou Ph.D a mjr. Mgr. Monikou Myšičkovou, vedoucí oddělení výkonu vazby a trestu. Dále zde byli přítomni zaměstnanci věznice vykonávající nad odsouzenými dozor, psycholožka a vychovatelky.

Samotný program připravily pro děti odsouzené ženy. Postupně vyprávěly své životní osudy, které je dovedly až do výkonu trestu. Jednotlivé příběhy o jejich životních cestách prokládaly hudebními vstupy jejich kapely Katr-band, která vznikla právě za branami světelské věznice. Skládá se celkem ze sedmi členek, a to šesti odsouzených žen a jedné vychovatelky. Členky kapely zahrály i několik skladeb z vlastní tvorby.

Tři z odsouzených žen školákům přiblížily svoji životní cestu, která je následně dovedla až do vězeňského prostředí. U všech odsouzených žen byla tato cesta za brány věznice spojena zejména s užíváním drog. Všechny tři odsouzené žily spořádaným životem a měly spokojené dětství až do té doby, kdy poprvé sáhly po droze, konkrétně po marihuaně. Následoval přechod k tvrdším drogám, s jejichž užíváním se přidala zejména majetková trestná činnost a v případě dvou odsouzených žen i distribuce drog. „Droga vás ovlivní natolik, že si ani neuvědomujete, že pácháte trestnou činnost. Nepřemýšlíte nad tím“, přiblížila jedna z odsouzených žen dnešní pohled na svoji životní cestu spojenou s drogami.

Součástí programu bylo také množství zajímavých informací o věznici. Školáci se mimo jiné dozvěděli, že věznice ve Světlé nad Sázavou je největší ženskou věznicí v České republice se všemi druhy ostrahy a v současné době je v ní umístěno 860 odsouzených žen. Dále, že se zde nachází oddělení pro mladistvé a mezi odsouzenými jsou i seniorky (trvale pracovně nezařaditelné odsouzené seniorky). Kolem sedmdesáti procent odsouzených žen, které vykonávají svůj trest ve světelské věznici, je v rámci výkonu trestu zaměstnaných. Některé z odsouzených navštěvují školské a vzdělávací středisko, které je ve věznici zřízeno. Dětem byl také názorně ukázán postup poutání a prohlídka odsouzené v případě, že věznici opouští z důvodu návštěvy lékaře nebo eskorty k soudu.

Na závěr programu měly děti možnost pokládat odsouzeným ženám otázky, které je zajímají. Děti si odnesly intenzivní zážitek proložený moderní hudbou a spoustou zajímavých informací. Pro preventivní působení je, a to zejména u mládeže, vždy lepší možnost přímého konfrontování s realitou, než zprostředkované vyprávění něčích příběhů a životních cest.

Společným jmenovatelem bylo u všech odsouzených žen, které při preventivním programu vystoupily, že po opuštění vězeňských bran, se na toto místo již vrátit nechtějí. Jedna z odsouzených žen na závěr svého vyprávění ke školákům pronesla „snažte se vyvarovat vězení“. Děti, na které byla tato prevence zaměřena, tak dostaly možnost svůj život do budoucna ovlivnit tím, že se poučí z chyb jiných, budou žít spořádaně a do věznice se nikdy nedostanou.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

1. prosince 2017

KRAJ VYSOČINA: Policisté vyzývají všechny občany, aby byli při nakupování obezřetní 

Opět se blíží Vánoce a s nimi spojený nákup vánočních dárků. Adventní čas je ale také velikým lákadlem pro kapsáře a zloděje, kteří většinou vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí. Obrovskou příležitost tak mají ve velkých nákupních centrech. O tom, že jsme se stali obětí kapsáře či zloděje, se většinou dozvíme až u pokladny, kde zjistíme, že nemáme čím zaplatit. Mnohdy to ale také zjistíme až v pohodlí našeho domova. Zlodějům to mnohdy i my sami usnadňujeme, protože své věci nemíváme pod kontrolou, a tak je pro nás velmi obtížné si je ohlídat. Pro zloděje je ale naopak mnohem jednodušší nám je odcizit. Nebezpečí na nás nečíhá pouze v nákupních centrech. Musíme si dávat pozor i na svá vozidla, která parkujeme na parkovišti před obchody. Základním pravidlem je nenechávat na sedadlech nic, co by mohlo upoutat něčí pozornost, protože jak se říká – příležitost dělá zloděje. Automobil bychom vždy při jeho opuštění měli pečlivě uzamknout a zajistit jak proti pohybu, tak proti krádeži. Pozorní bychom měli být i při ukládání nakoupených věcí do zavazadlového prostoru nebo při odvážení nákupního vozíku, byť by to bylo jen na krátký okamžik. V žádném případě ale nenecháváme vozidlo odemčené a své věci bez kontroly.

Rady pro nakupující a řidiče:

  • tašky či batohy, kde máte peníze nebo jiné cennosti, nenoste na zádech, kam nevidíte
  • svá zavazadla nikdy nespouštějte z dohledu
  • nenoste své osobní doklady v peněžence a identifikační číslo platební karty (PIN) mějte zásadně odděleně od samotné karty
  • kabelku noste u těla a nikde ji neodkládejte
  • uložíte-li zavazadlo v obchodě do nákupního vozíku, mějte je stále na očích
  • ve vozidle nenechávejte věci, které mohou upoutat pozornost zlodějů
  • fyzicky se přesvědčte, že vozidlo máte uzamčené a zajištěné
  • buďte obezřetní a všímaví

Trendem současné doby však není jen nákup v kamenných obchodech, ale čím dál častěji nakupujeme přes různé internetové portály. Internet je bezesporu velice důležitá a užitečná věc. Dozvíme se zde spousty různých informací, ale můžeme tam také narazit na podvodníky, kteří využívají naší důvěry a v mnoha případech se nás mohou snažit okrást. V nakupování po internetu určitě také nalezneme velké množství výhod. Zboží si můžeme vybírat z pohodlí domova, nemusíme osobně navštěvovat obchody, zvolené výrobky i jejich ceny můžeme mezi sebou porovnat a zvolit si tak nejvýhodnější nabídku a v neposlední řadě nám objednaný nákup zásilková služba dodá až do domu, což vede k úspoře jak času, tak i peněz. V souvislosti s nakupováním po internetu také musíme zvážit i možná rizika, která na nás, ať chceme nebo ne, číhají. Proto si v následujících bodech shrneme, jak bezpečně nakupovat.

  • nakupujte pouze u prodejců, které dobře znáte, pokud je neznáte, předem si o nich zjistěte potřebné informace
  • před nákupem si přečtěte zásady o dodání zboží, smluvní podmínky
  • seznamte se s reklamačním řádem
  • od prodejce získejte informace o podmínkách a nákladech při dodání zboží
  • vyhledejte si telefonní číslo, e-mail prodejce a jeho adresu
  • uchovejte si záznam o internetových transakcích, včetně webových stránek prodejce (objednávka, potvrzení objednávky, kdy bude zboží dodáno, e-mailová korespondence apod.)
  • platbu předem na účet prodávajícího provádějte pouze tehdy, pokud máte jistotu, že se jedná skutečně o důvěryhodného obchodníka
Čtěte dále:   Hazard se životy na silnici. Muž se třemi promile sedl v Humpolci za volant

Mějte ale stále na paměti, že na internetu se pohybují stovky milionů lidí a právě z tohoto důvodu je zde obrovský prostor pro páchání kriminality. Buďme tedy vždy o krok napřed před nepoctivými uživateli internetu a nedejme jim šanci, aby nás podvedli. Proto buďme velmi obezřetní a nenechejme se zlákat mnohdy až podezřele výhodně vypadajícími nabídkami.

nprap. David Linhart, vrchní inspektor

1. prosince 2017

KRAJ VYSOČINA: Policisté varují před podvodníky 

Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově se zabývají podezřením na možnou protiprávní činnost, které by se mohli na území naší republiky dopouštět cizí státní příslušníci. Zvláště v nadcházejícím předvánočním čase proto policisté varují všechny občany, aby si dávali velký pozor na různé prodejce, kteří jim na ulici nebo na parkovištích nabízejí za „velice výhodných“ podmínek nákup šperků nebo jiných cenností, které mohou na první pohled vypadat jako zlaté šperky.

Jedno takové oznámení, které v současné době prověřujeme, přijali na lince tísňového volání 158 policisté integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie kraje Vysočina 22. listopadu krátce před půl dvanáctou dopoledne. Na dálničním odpočívadle na 96. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu nabízel muž tmavší pleti k prodeji zlaté řetízky a prsteny. Oznámení o této podezřelé prodejní činnosti jsme přijali od občana, kterého prodejce na parkovišti u dálnice oslovil. Muž se však zachoval správně, na nabídku nereagoval, žádné zboží si nekoupil a věc oznámil policistům.

Podle zjištěných informací měl zboží nabízet muž tmavé pleti, zřejmě se jednalo o cizího státního příslušníka, který měl odjet z místa osobním vozidlem značky Audi A4, černé barvy. Policisté se v této souvislosti obracejí na další případné občany, které tento cizinec s podobnou nabídkou oslovil, nabízel jim k prodeji zlaté šperky nebo jim je dokonce prodal a oni dodatečně zjistili, že se nejedná o zlaté šperky, aby se přihlásili na lince tísňového volání 158.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

2. prosinec 2017

KRAJ VYSOČINA: Počasí výrazně komplikovalo dopravu v celém kraji 

Od pondělního rána (6.00 hodin) do úterního rána 5. prosince 6.00 hodin – přijali policisté integrovaného operačního střediska oznámení o 61 dopravních nehodách, při kterých se devět osob zranilo.  Většinou se jednalo o lehká zranění, když žádné ze zranění není život ohrožující. Situace se sjízdností byla po celý den i noc velice problematická napříč celým krajem. K šetření dopravních nehod jsme vyjížděli na dálnici D1 i na silnice všech tříd po celém kraji.

Zcela uzavřena až do 20.45 hodin zůstala silnice kvůli dopravní nehodě na Třebíčsku. Jednalo se o silnici II/152 mezi obcemi Jackov a Dědice, kde včera krátce po dvanácté hodině havaroval a převrátil se na bok nákladní automobil převážející klády dřeva. Řidič vozidla utrpěl při nehodě lehké zranění. Z vozidla unikly pohonné hmoty. Při nehodě vznikla hmotná škoda ve výši 490 000 korun. Policisté odkláněli provoz po komunikacích v okolí. Osobní vozidla místo objížděla přes obec Budkov. Nákladní doprava byla vedena přes obec Dešo.

K nejvážnější dopravní nehodě, která si vyžádala tři zraněné osoby,  došlo v pondělí na Žďársku.  Policisté integrovaného operačního střediska přijali v pondělí 4. prosince půl hodiny po poledni oznámení o dopravní nehodě, která se stala na silnici I/37 na Žďársku.  Dvaačtyřicetiletý řidič s vozidlem Renault Master (nákladní vozidlo do 3,5 tuny) projížděl po silnici ve směru jízdy od obce Stržanov. Při projíždění táhlou levotočivou zatáčkou na komunikaci pokryté rozbředlou vrstvou sněhu ošetřenou chemickým posypem nepřizpůsobil rychlost jízdy a s nákladním vozidlem dostal smyk, který nezvládl. S vozidlem Renault Master přejel vlevo do protisměrného jízdního pruhu, kde v tuto dobu jel z opačného směru jízdy řidič s osobním vozidlem VW Golf. Došlo ke střetu vozidel, kdy bylo vozidlo VW Golf bylo nárazem odhozeno mimo komunikaci a vozidlo Renault se nárazem převrátilo na pravý bok. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičů obou vozidel, kteří museli být z místa dopravní nehody převezeni vozidlem zdravotnické záchranné služby převezeni k ošetření do Nemocnice Nové Město na Moravě. Dále došlo ke zranění spolujedoucího z vozidla VW Golf, který byl z místa dopravní nehody převezen vozidlem k ošetření do Nemocnice v Brně. Ke zranění jiných osob nedošlo. U obou řidičů vozidel policisté provedli dechové zkoušky s negativními výsledky. Při dopravní nehodě došlo ke hmotné škodě na vozidlech ve výši 300 000 korun. Ohledáním vozidla VW Golf policisté zjistili, že spolujedoucí nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem.  Další okolnosti dopravní nehody jsou v šetření policistů dopravního inspektorátu Žďár nad Sázavou.

Od 16.45 hodin komplikovala provoz na dálnici D1 nehoda dvou nákladních vozidel. Tyto nehody se staly každá samostatně – zhruba 300 metrů od sebe. Jeden plně naložený kamion vyjel mimo dálnici, druhý dálnici zcela zablokoval tím, že se po smyku vzpříčil přes všechny jízdní pruhy. Nehody se staly se na 132,5 kilometru ve směru jízdy na Brno. Dálnice byla zcela uzavřena do 19.00 hodin, poté byl provoz veden pouze jedním jízdním pruhem. Za místem se vytvořila kolona v délce 10 kilometrů. Policisté odkláněli provoz z dálnice na 119. kilometru na exitu Velký Beranov. Vyprošťovací práce byly velice komplikované vzhledem k nákladu, který tahač převážel. Jednalo se o palety s dlaždicemi. Ve 22.30 hodin byla dálnice ve směru na Brno znovu uzavřena na 40 minut, aby mohlo být vozidlo vyproštěno. Místo bylo ve 23.12 hodin průjezdné levým jízdním pruhem, kolem půlnoci průjezdné v obou jízdních pruzích. Kolona se postupně plynule rozjela a při rozjezdu nedošlo k žádné mimořádné události. Hodinu po půlnoci bylo místo průjezdné bez kolon.

Policisté integrovaného operačního střediska přijali také 35 oznámení od řidičů, kteří si stěžovali na namrzlé a kluzké silnice, tyto informace byly předány k přijetí dalšího opatření správci komunikací. Další dopravní nehody, které se v našem kraji dneska staly, si řidiči řešili na místě cestou svých pojišťoven bez nutnosti šetření ze strany Policie ČR.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

6. prosinec 2017

zdroj: www.policie.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Akce v Humpolci a okolí

Čt Pro 7 , 2017
Pátek, 8.12 – Prodejní trhy; ANDĚLSKÉ POHLAZENÍ PO DUŠI; ČTENÁŘSKÁ DÍLNA II.; koncert – KEKS; Svařený sáně – Saxofon live Čtěte dále:   Neviděli jste ji? Policie hledá třináctiletou dívku z Humpolce

You May Like

Témata