Paní Marie z Humpolce našla díky charitě práci.

Lidé a obzvláště ženy v předdůchodovém věku bývají obtížně zaměstnatelné. Jedná se zejména o méně vzdělané. Oblastní charita Havlíčkův Brod ve spolupráci s úřadem práce hledá způsoby, jak tento stav zvrátit. Společně pomohli i paní Marii z Humpolce.

Úřad práce pomáhá zaměstnávat starších lidí po celé republice. Jen na Vysočině to bylo za loňský rok 1750 lidí. „Děje se tak prostřednictvím příspěvků v rámci aktivní politiky zaměstnanosti,“ řekla mluvčí úřadu Kateřina Beránková. 

„Nejčastěji se setkáváme s ženami v předdůchodovém věku, které ztratily zaměstnání a je pro ně problematické najít nové. Nebo to jsou ženy, které jsou po úraze, nemoci a mají jiný zdravotní handicap,“ dodala mluvčí charity Aneta Slavíková.  

Charitní šatník 

Právě v charitě našla práci paní Marie. Hledala dva roky. Před tím pracovala mimo jiné v restaurační kuchyni a teď dochází do prostor charity, kde mimo jiné šijí z donesených látek. 

Při shánění práce se také setkala s diskriminací. „Hlavně u pásové výroby, kde mají stejné požadavky, jestli vám je padesát, třicet nebo dvacet. Ty pohyby teď už nejsou tak rychlé. Tam to bylo znát, že nás odstrkovali,“ říká. 

„Naposledy jsem pracovala v restauraci, v kuchyni jsem myla nádobí, chystala přílohy a saláty. Celý den stojíte, mezi tím škrábete brambory, je to náročné na ruce.“  

Na novém místě třídí látky, pere, šije. „Je to taková lehčí práce pro nás starší,“ chválí si. 

Práce i pro ostatní 

Charita má příležitostně i další pracovní místa, zájemci ale musí být aspoň rok v evidenci úřadu práce jako nezaměstnaní. „Zároveň úřad eviduje znevýhodnění toho žadatele. Pak proces pokračuje tak, že pokud se u nás uvolní místo, tak oslovíme úřad práce, jestli by se tam nenašel vhodný žadatel,“ vysvětluje mluvčí Aneta Slavíková.  

Čtěte dále:   Humpolec na videu: Výrobní závod Valeo Humpolec

zdroj: www.rozhlas.cz; Autor:  Vít Palacký, Milan Kopecký

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Rákosníčkovo hřiště - průběžné výsledky

Po Úno 5 , 2018
k 5.2.2018 Čtěte dále:   Píšou o Humpolci - IDNES.CZ: Na Vysočině otevřel první obchod bez prodavačů, kamery zákazníka nespustí z očí

You May Like

Témata