Velikonoce na Vysočině

Vysočina vyhlíží velikonoční svátky. Někdo tráví víkend připomínkou ukřižování Ježíše Krista, další využijí celé čtyři volné dny i dětské velikonoční prázdniny k tomu, aby navštívili nějakou velikonoční akci nebo podnikli zajímavý výlet. Vysočina Tourism pro vás připravila malý přehled toho, co se na Vysočině v následujících dnech i o prodlouženém víkendu bude dít, stačí si jen vybrat.

Hned několik památek a turistických míst Vysočiny využije velikonoční svátky k oficiálnímu zahájení sezóny. Například Státní zámek v Telči otevře po zimě své brány poprvé na Zelený čtvrtek 29. března a hned v sobotu 31. března se zámecké nádvoří promění v řemeslný a rukodělný jarmark. První návštěvníky uvítá na Velký pátek 30. března zámek v Náměšti nad Oslavou a během velikonočních svátků bude otevřeno denně od 9.00. A velikonočně vyzdobené interiéry zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou na vás čekají stejně od 30. března.

Velikonoce se budou slavit i na hradě Kámen. Na Velký pátek zahájí novou sezónu a budou zvát k prohlídce celého hradu za snížené vstupné. V sobotu se budou zdobit perníčky a nedělní prohlídky budou speciálně zaměřené na velikonoční tradice a zvyky. Velikonoční svátky si můžete užít také v Žirovnici na zámku. V neděli 1. dubna začne program velikonoční poutí na Pouťovém parkovišti a pokračovat bude od 14.00 Velikonocemi na zámku, který bude svátečně vyzdobený a chybět nebude ani jarmark a něco dobrého na zub.

Na zámku ve Žďáře nad Sázavou připravují Velikonoce na zámku. V sobotu 31. března budou vítat jaro a o Velikonočním pondělí 2. dubna bude na programu hledání velikonočních vajíček. Velikonočně se naladí také Jihlavští. Na Bílou sobotu odstartuje program na Masarykově náměstí v 10.00 velikonočním trhem, něco dobrého na zub zajistí Kavárna Pohodička z Náměště a hned na několik rukodělných dílen (zdobení perníčků, výroba jarních ozdob, zdobení kraslic) budete moci zavítat do vestibulu jihlavské radnice od 14.00.

V Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem si připravili celovíkendový program s výstavou kraslic, vystoupením folklórního souboru, ukázkami velikonočních tradic i výtvarnými dílničkami pro děti. A tatínkové zase ocení ochutnávku jarního piva z mladého ječmene. A takové staročeské Velikonoce můžete zažít na Michalově statku v Pohledi u Světlé nad Sázavou. O velikonočním víkendu budete moci nahlédnout do života obyvatel selského statku o velikonočních svátcích v časech přes zrušením poddanství v Čechách. Určitě se dozvíte, co se jedlo a pilo, a vynášet se bude i smrtka.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Humpolec oživí trhy, do Pelhřimova jede Krajčo

Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči bude mít kromě velikonočního pondělí otevřeno celé Velikonoce a pro rodiny s dětmi připravilo bohatý program. Oproti běžným všedním dnům, kdy se promítá pouze 1x denně, se bude od čtvrtka do soboty promítat 3x denně. Na výběr je buď projekce „Dotkněte se Měsíce“, která lze přizpůsobit dětem od sedmi let, nebo všeobecná, kdy návštěvníci zhlédnou hlavní datasety týkající se Země i vesmíru.

 

Velikonoční akce na Vysočině

Termíny

Místa

Velikonoce v muzeu (velikonoční dílničky)

26. března, od 13:00 do 16:00

Muzeum Vysočina Havlíčkův Brod, www.muzeumhb.cz

Pomlázkování pro děti

27. března, od 15:30 do 17:30

Krajská knihovna Vysočiny, Havlíčkův Brod, www.kkvysociny.cz

Velikonoční dílničky

27. –30. března, od 8:00 do 15:30

Městské muzeum Bystřice n. Pernštejnem, www.muzeumbystricko.cz

Velikonoce na žďárském zámku

29. března–2. dubna

Zámek Žďár nad Sázavou, www.zamekzdar.cz

Velikonoce v muzeu

29. března, od 10:00 do 16:00

Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě, hm.nmnm.cz

Velikonoce v Edenu

30. března–2. dubna, od 9:30 do 18:00

Bystřice nad Pernštejnem, www.centrumeden.cz

Velikonoční prohlídka Pohádkové vesničky

30. března, od 14:00

Podlesí u Sněžného na Ždársku, www.pohadkova-vesnicka.cz

Velikonoce na hradě Kámen

30. března–2. dubna, od 10:00 do 17:00

hrad Kámen, www.hradkamen.cz

Velikonoce na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou

30. března–2. dubna, od 9:00 do 16:00

Zámek Jaroměřice n. R., www.zamek-jaromerice.cz

Staročeské Velikonoce na Michalově statku

31. března–1. dubna, od 10:00 do 17:00

Selské muzeum Michalův statek, Pohleď, www.michaluvstatek.cz

Velikonoce ve Zvěřinci na statku

31. března, od 10:00 do 16:00

Klášter 30, Vilémov, www.zverinecnastatku.cz

Velikonoce v Jihlavě

31. března, od 10:00 do 17:00

Masarykovo náměstí, jihlavská radnice, www.jihlava.cz/velikonoce

Velikonoční jarmark Sdílení

31. března, od 10:00 do 16:00

nádvoří Státního zámku Telč, www.telc.eu

Velikonoce na zámku

1. dubna, od 14:00

Zámek Žirovnice, www.zirovnice.cz

obrázek

zdroj: http://www.region-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Památky na Vysočině chystají na novou sezónu řadu novinek

Út Dub 3 , 2018
Nová návštěvnická sezóna je tady a Vysočina se těší na turisty, příznivce sportu i objevitele historie. A přináší hned několik novinek, které potěší nejen rodiny s dětmi. K úspěšné výstavě pohádky Pyšná princezna na Státním zámku v Telči se od 1. května přidá podobně koncipovaná expozice o filmu režiséra Vojtěcha […]

You May Like

Témata