Sto let republiky oslaví v Muzeu Vysočiny Pelhřimov mimořádnou výstavou. Na vern

Modli se za Československo. To je název výstavy, kterou připravilo Muzeum Vysočiny Pelhřimov při příležitosti letošního stého výročí vzniku našeho samostatného státu. „Prostřednictvím umění pohlédnou v pelhřimovském muzeu na uplynulé století naší republiky. Výstava je uspořádána především ze soukromé sbírky a nabídne pestrou paletu děl českých i slovenských autorů, která zachycují nejenom prchavé okamžiky, ale též vypovídají velké příběhy. Těšit se můžete také na interaktivní část, do které se bude moci zapojit každý z návštěvníků,“ pozvala k návštěvě ojedinělé výstavy náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

Výstava bude zahájena vernisáží v úterý 21. srpna v 17 hodin a potrvá do 30. září 2018.

K vidění budou fotografie i malby Jana Saudka, který je celosvětově známý především jako fotograf. O tom, že je úspěšný též jako malíř, se můžete přesvědčit při pohledu na jeho obrazy. Právě po jednom z nich je pojmenována celá výstava. Období vzniku republiky připomíná obraz Krojovaná dívka od Karla Šimůnka, který byl namalován 28. října 1918. „Své zastoupení zde mají i další autoři, a to Jan Dědina, Miloslav Holý, Karel Souček, Oldřich Lasák, Július Bartek, Jaroslav Štika, Pavel František Malý, Jiří Prádler, Ernest Zmeták, Vincent Hložník, Patrik Saudek a Marie Saudková,“ uvedli kurátoři výstavy Karol Lovaš a Hana Zrno Vondrů.

 

Výstava představí nejen výjimečná umělecká díla, ale i věci každodenní potřeby, které se masově používaly v minulých letech a dnes jsou součástí pelhřimovské sbírky dokumentující náš život budoucím generacím. A to hračky pro nejmenší, staré deskové hry, nádobí, oblečení nebo dílenské nářadí, které byly doposud uloženy v muzejním depozitáři. Chybět nebude ani instalace rodiny. Interaktivní části výstavy bude vyhrazena celá zadní místnost. Zde budete moci zavzpomínat na dětství a své pocity zaznamenat na tabulku pomocí křídy.

Čtěte dále:   Vánoce na Pelhřimovsku klepou na dveře. Víme, kdy rozsvítí vánoční stromy

 

Na vernisáži jako speciální hosté vystoupí pětinásobná držitelka Zlatého slavíka Naďa Urbánková a profesor Vladimír Franz. Vystaveno je jeho dílo z roku 1986 s názvem Totalita. O týden později, rovněž v úterý 28. srpna v 17 hodin, se uskuteční komentovaná prohlídka, kterou společně povedou oba kurátoři. Díky nim se návštěvníci přenesou zpět až o sto let a dozví se, jak se umění vyvíjelo a jaké tendence měly na něj vliv. A to nejenom formou odborného výkladu, ale též zajímavých příběhů.

Modli se za Československo

  • Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
    Krajský úřad Kraje Vysočina

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Šijeme si deník / Výtvarná dílna v 8SMIČCE

Čt Srp 16 , 2018
Sobota 18.08.2018 14:00 – 17:00 Čtěte dále:   Pozor na změny v Brodě. Kvůli novému obchvatu mění město dopravní značení

You May Like

Témata