Založit účet
 
Menu
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Časté otázky
· Doporučte nás
· Galerie Sukna
· Hledat
· Humpolec Info
· Humpolec na UTube
· Kalendář
· Mapa Humpolce
· Odkazy
· Osobní zprávy
· Seznam členů
· Soubory
· Soutěže!!!
· Témata
· Top 10
· Váš účet

Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

Kalendář akcí
červen 2018
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Divadlo
Kino
Koncerty
Městský úřad
Ostatní
Přednášky
Setkání
Slavnosti
Sport
Výstavy

O redakci
Server Humpolák je vydáván občanským sdružením Humpolák.

Kontaktovat redakci můžete přes e-mail na adrese redakce@humpolak.cz.

Adresa redakce:
sdružení Humpolák
Lnářská 113
396 01 Humpolec

Bankovní spojení:
eBanka
č.ú.: 1393129001/2400


Perfektní víkendová snídaně  pro dřevorubce - ztracená vejce BENEDIKT 
Humpolákova kuchařkaVejce Benedikt - jsou typicky americkou snídaní a i když si každý myslí, že jsou původem z Francie, není to pravda. Mají tři hlavní složky: housku s plátkem šunky, vynikající ztracená vejce položená na housce a báječnou holandskou omáčku s krémovou a bohatou máslovou chutí. O původu pokrmu koluje několik verzí. Klasická verze říká, že v roce 1860 jistý wallstreetský bankéř jménem LeGrand Benedict, pravidelný návštěvník manhatanského restaurantu Delmonico prohlásil, že je již znuděn předkládaným menu. Praktickou a rychlou odpovědí majitele hotelu Charlese Ranhofera byly vejce Benedikt. Určitým upřesněním je, že to nebyl samotný Ranhofer, ale "maitre d'hotel" (hlavní číšník hotelu) a pan Benedict. Jméno kuchaře a další fakta o původu však historie již pohltila. V novějším vydání knihy "Joy of Cooking" (Radost z vaření, Scribner 1997) je vznik jídla datován do roku 1920 s tím, že to měl být toast. Podle další verze prý jistý Lemuel Benedict, wallstreetský makléř, požadoval v roce 1894 v hotelu Waldorf toast se slaninou, ztracenými vejci a džbánkem ("hooker") holandské omáčky, ve snaze vyléčit svou kocovinu. Následně pak tento pokrm zařadil vrchní číšník Oscar Tchirsky, (kdysi vrchní číšník Delmonico), do základního menu restaurace. Nejméně pravděpodobná je verze, že byl objeven v restauraci "Brennan" v New Orleansu.

Nicméně dnes Vám předkládám svoji verzi vejcí Benedikt které si často a rád připravuju. Nicméně ne k běžné snídani (to by mě asi zabilo). Mnohem raději si tato vejce připravuji místo normální večeře. K snídani ji volím jedině tak v nějaké pohodové nedělní dopoledne, tak kolem 11 hodiny, kdy nahrazuje jak snídani, tak oběd. Na obrázcích přiložených k tomuto receptu jsem připravoval tuto snídani pro více lidí, takže se neděste množství ingrediencí. V samotném popisu receptu jsou pak uvedeny porce pro dva lidi. Postup se může zdát složitý, ale stojí za to. Není to tak těžké, udělá se to za chvíli a výsledkem je luxusní pokrm.

Vejce Benedikt

Co tedy budeme potřebovat:

  • 2 žemle kaiserky nebo 4 ks toustového chleba

  • máslo na potření do omáčky

  • šunka (4 plátky)

  • citrónová šťáva z půlky citrónu

  • sůl a pepř

  • vejce (4 ks) + 2 žloutky na omáčku

  • dvě nožičky párků (já používám jemné kuřecí párky s 80% masa – možno nahradit kvalitními vídeňkými párky)

  • sýr – podle libnosti - můžete volit camembert a nějaký plátkový sýr. Já dávám přednost kvalitnímu plátkovému eidamu nebo montaně a pak mozarele

  • ocet


Vejce Benedikt

Samotný postup:


Nejdříve si připravíme vynikající holandskou omáčku. Základem omáčky jsou dva žloutky a trocha citrónové šťávy. V pánvi rozpustíme máslo, přecedíme je přes suché síto a tak odstraníme případné nerozpustné kousky. Misku se žloutky a citrónovou šťávou postavíme do horké vodní lázně a metlou šleháme. Jak se bude směs zahřívat bude postupně houstnout. Bubliny z omáčky zmizí a bude krásně hladká a krémová. Pak sejmeme omáčku z lázně, ale stále šleháme a přitom do směsi přidáváme tekuté máslo a stále nepřestáváme šlehat!! Omáčka se stává stále krémovější a lesklejší. Ochutíme ji solí a pepřem ; kdyby byla příliš tuhá můžeme ji rozředit trochou citrónové šťávy a vody. Měla by být tak hustá, aby se udržela na obrácené lžíci. Tuto vynikající kvalitu si udrží holandská omáčka asi hodinu, tak je ji možno připravit v tomto předstihu.

Vejce Benedikt

Následně si připravíme pečivo. Můžeme si v toastru opéct 4 kusy toastového chleba. Já ale raději volím housky kaiserky, které
podélně rozkrojíme - půlka na jednu porci - a ty dáme rozpéct do trouby. Před rozpečením, je potřeme máslem, až se upečou budou mnohem, mnohem lepší. Současně s houskami si v troubě opečeme i párky. Tohle ale děláme současně s vejci (viz. niže)

Připravíme si totiž vynikající ztracená vejce:

Vejce Benedikt

Do hrnce dáme vodu a sůl a uvedeme do varu. Vody je potřeba opravdu hodně a proto použijeme poměrně velký hrnec. Do vody přidáme kapku octa (cca 1 čajovou lžičku). Ocet nám má pomoci k lepší přípravě vajec. Odborníci tvrdí že to není třeba a že to je pověra. Nemohu potvrdit ani zamítnout. Já nicméně i tak ocet do vody přidávám, protože vejcím dodá zajímavou a neopakovatelnou příchuť. Šlehací metlou roztočíme vodní hladinu a vytvoříme malý vír. Když pak rozbijeme do vody čerstvé vejce bílek odtředivou silou víru obalí žloutek. Když vejce rozbijeme pouštíme je rychle do středu víru. Vidíme jak se žloutek odstředivou silou pěkně obalí bílkem a drží vše krásně pohromadě. To je dílo vodního víru (a možná i octa:)). Takhle do vody postupně vyklopíme všechna vejce. Teď vložíme do trouby půlky housky potřené máslem a když je za chvilku vyjmeme jsou již krásně nahnědlé. Vejce vaříme za vysokého varu asi 3 a půl až čtyři minuty (záleží v jaké nadmořské výšce žijete a jak je chcete mít hotová). Bílek by měl být ztuhlý a žloutek zůstane měkký, až tekutý – tak asi jako vejce na hniličku. Vejce vyjmeme děrovanou lívancovou naběračkou a položíme okapat na talíř.

Zbývá než pokrm pěkně naservírovat na talíř: Na talíř položíme krásně opečené housky, na ní položíme plátek tvrdého sýra, na něj šunku. Párky rozkrojíme podél a následně na půlky. Na každou housku položíme po stranách dvě čtvrtky párků mezi ně položíme plátek mozarely. A vedle ní pohodlně uvelebíme vajíčko. To osolíme a opepříme a přes to všechno přelijeme holandskou omáčku. Neuškodí ji předtím ještě prošlehat. A to je již definitivní tečka. Podáváme, a dlabeme a dlabeme. Omáčka nám teče všude. A když to sníme,tak se jdeme ještě tak na hodinu a dvě prospat, protože to budeme potřebovat. :)))

Dobrou chuť a hezký líný víkend.

Vejce Benedikt



Vejce Benedikt

Publikováno: Pátek, 06.11. 2009 - 00:00:00 Od: axl
 
Související odkazy
· Více o tématu Humpolákova kuchařka
· Další články od autora axl


Nejčtenější článek na téma Humpolákova kuchařka:
Smažená rýže na čínský způsob - honba za dokonalým receptem


Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 1

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek


"Perfektní víkendová snídaně  pro dřevorubce - ztracená vejce BENEDIKT" | Přihlásit/Registrovat | 1 komentář | Vyhledávání v diskusi
Komentáře jsou moderovány, pravidla jsou uvedena v záhlaví formuláře pro odeslání. Upozornění na závadný obsah zasílejte na adresu redakce@humpolak.cz

Re: Perfektní víkendová snídaně  pro dřevorubce - ztracená vejce BENEDIKT (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Pátek, 06.11. 2009 - 21:03:19
Objednávám u Axla každodenní snídani :-D PP


[ Odpovědět ]
Všechny obchodní známky, názvy a články patří jejich právoplatným vlastníkům, komentáře patří jejich odesílatelům. Komentáře jsou moderovány, pravidla jsou uvedena v záhlaví formuláře pro odeslání. Upozornění na závadný obsah zasílejte na adresu redakce@humpolak.cz.

(c) 1999 - 2008 Občanské sdružení Humpolák


Powered by Copyright © UNITED-NUKE - upravil a implementoval AXL Systems
Všechna práva vyhrazena.

Čas potřebný ke zpracování stránky: 2.668 sekund

Tvoje Účetní     Petra Plast     Knihkupectví Jana Zábrany      Maryška Elektrocentrum