Založit účet
 
Menu
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Časté otázky
· Doporučte nás
· Galerie Sukna
· Hledat
· Humpolec Info
· Humpolec na UTube
· Kalendář
· Mapa Humpolce
· Odkazy
· Osobní zprávy
· Seznam členů
· Soubory
· Soutěže!!!
· Témata
· Top 10
· Váš účet

Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

Kalendář akcí
listopad 2017
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Divadlo
Kino
Koncerty
Městský úřad
Ostatní
Přednášky
Setkání
Slavnosti
Sport
Výstavy

O redakci
Server Humpolák je vydáván občanským sdružením Humpolák.

Kontaktovat redakci můžete přes e-mail na adrese redakce@humpolak.cz.

Adresa redakce:
sdružení Humpolák
Lnářská 113
396 01 Humpolec

Bankovní spojení:
eBanka
č.ú.: 1393129001/2400

Informační televize pro Vysočinu

Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce 
Humpolákova kuchařkaTento recept jsem chtěl zcela směle nazvat Humpolákova panenka. Je to totiž originální recept, který jsem jednou doma vytvořil, když jsem vyhrabal z ledničky co jsem tam našel a co se mi líbilo smíchat dohromady a vznikl z toho tento pokrm. Výsledek byl překvapivě skvělý a moc nám s přítelkyní chutnal. Od té doby se toto jídlo na našem stole objevuje velice pravidelně a vždy si na něm pochutnáme. A já se tak rád s ostatními dělím o dobré recepty. Tak tady ho máte. Ale pozor! Pokud Vám nechutnají pálivá jídla, tak můžete tento článek v klidu vynechat. Toto jídlo je totiž docela dost pikantní a je tak určeno pouze pro ty, kteří mají rádi pálivé šmakesy.

Jelikož však vím, že mistrové kuchařského oboru, jako je třeba pan Pohlreich, podobné nic neříkající názvy jídel přímo nesnášejí a přivádí je k nepříčetnosti, nazval jsem jej tedy takto. Příprava je velice jednoduchá a hotovo je to raz-dva, takže jdeme hned na to.
Rozpálíme si větší pánev na vysokou teplotu. Pokud máme teflonovou, tak uplně bez tuku, pokud používáme železňák, tak do něj přidáme pár kapek olivového oleje. Vezmeme celou vepřovou panenku, očistíme si jí a odblaníme a celou v kuse, bez jakéholkoliv kořenenění či solení, ji zprudka ze všech stran (i ze špiček) opečeme, aby se nám pěkně zatáhla štáva.
Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce
Panenku si vyndáme na prkénko a nakrájíme napříč na špalíčky tlusté tak na dva prsty. Špalíčky vrátíme do panve a po řezech opět zprudka (v teflonu stále nasucho) opečeme po řezných plochách. Velice rychle, takové to cák-cák z každé strany chviličku. Špalíčky by uvnitř měly být vlastně stále ještě syrové. To poznáte jednoduše, pokud na špalíky zatlačíte, tak musí stále pružit. Teprve nyní špalíčky ze všech stran osolíme a opepříme.
Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce

Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce
Následně do pánve na výpek nalejeme 1 – 1,5 dl dobrého červeného vína. Pozor při nalévání vína do pánve aby jste se neopařili. Pánev je stále ještě hodně rozpálená a víno bude docela prskat a bublat. Přidáme malého panáka rumu (opravdu ne více) a nyní víno (spolu s panenkou) na velkém ohni za občasného zamíchání svařujeme a svařujeme. Bude to chvilinku trvat.
Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce
Když se nám víno s rumem svaří tak na polovinu, tak snížíme plamen a přidáme do pánve autentickou thaiskou sladkou chili omáčku na kuře od Exotic food (viz. Obrázek). Tuto omáčku seženete v každém větším supermarketu v oddělení zahraniční kuchyně. V Humpolci se bohužel asi v žádném supermarketu nechytnete, ale například v jihlavském Intersparu, Albertu a myslím že i v pelhřimovském Kauflandu jí koupíte. Pozor, nezaměnit se stejnou omáčkou na mořské plody. Ta má poněkud jinou chuť a na tento recept se nehodí. Použijte opravdu tu na kuře. Kolik jí do pánve dát Vám neřeknu. Tak podle chuti – od oka – jak říkává moje maminka “To Ti dá.“ :))) Já dávám tak cca ¾ šálku.
Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce
Promícháme s vínem, tím nám vznikne malinko hustší omáčka. A přidáme kvalitní zavařené brusinky. Tak tři čajové lžičky. Opravdu doporučuji použít kvalitní brusinky, nějaké Clever brusinky do toho nedávejte. Pokud máte takové štěstí jako já, že můžete brusinky zaměnit pravými šumavskými mechovkami z šumavských bažin, které Vám nasbíral obětavý švagr a výborně zavařila šikovná maminka, tak bude výsledek ještě 10x luxusnější.
Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce
Vše znova pořádně promícháme a necháme na mírném ohni probublávat, dokud nám sosík ještě nezhoustne. Již nijak nedochucujeme.
Mezitím jsme si připravili jednoduché pečené brambory. Brambory ve šlupce pořádně vydrhneme a nakrájíme na měsíčky. Plech vymázneme olejem, poklademe na něj bramborové měsíčky a pouze osolíme. Proboha hlavně nepoužívejte ty různé mixy „americké brambory“ od Vitany, Kotány apod. Sůl v tomto případě bohatě stačí. Troubu rozpálíne na 250 stupňů a šoupneme plech do trouby. Pečeme cca ¾ hodiny a máme brambůrky hotové. Stejně tak se k tomuto pokrmu hodí čerstvé malé brambůrky vařené ve slupce a následně opečené v pánvi na másle a zamíchené spolu s pažitkou. To je naše další variace přílohy. S bramborovou kaší jsem to nezkoušel. I když mám branborovou kaši velice rád, tak k tomuto jídlu mi nějak nesedne. Ani bramboráčky, rýže či těstoviny by se nehodily.
Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce
K tomuto pokrmu se ale naopak výborně hodí dobrá tatarská omáčka, která zmírní jeho pálivost a dodá excelentní chuť. Jelikož jsme ale „páni kuchaři“, tak si připravíme vynikající vlastní domácí tatarku a nebudeme toto jídlo degradovat nějakými kupovanými, nakyslými „sra*kami“. Příprava je velice jednoduchá. Do mističky si dáme majolku (já používám Hellmans, ale v žádném případě néééé light, nebo jogurtovou)! Do ní přidáme cukr – tak dvě, tři špetky (začněte dvěma, dosladit můžete na závěr vždycky). Přidáme vrchovatou čajovou lžičku plnotučné hořčice. Následně nastrouháme tak jednu menší sterilovanou okurku a trochu cibule (můžete i nasekat nožem). Vše promícháme a necháme odležet, aby se nám rozpustil cukr. Následně ochutnáme a popřípadě přidáme cukr, cibuli nebo okurku, ještě podle chuti. Na závěr ještě trochu naředíme. Kdo se nebojí tuků tak mlékem, kdo je alkoholik jako já tak pivem a kdo je „srabík“ tak obyčejnou vodou. Ale opravdu jenom malinko. Tatarská omáčka by měla být tekutá, ale né zase voda.
Domácí tatarská omáčka
No a pak si to všechno nandáme na talíř a sežereme to. Dá se k tomu pít jak červené, tak bílé víno, ale luxusní je to s pulitrem našeho domácího piva Bernard. Nebo s dvěma! Nebo s třemi!
Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce
Takže: Dobrou chuť!


Publikováno: Pátek, 20.11. 2009 - 00:00:00 Od: axl
 
Související odkazy
· Více o tématu Humpolákova kuchařka
· Další články od autora axl


Nejčtenější článek na téma Humpolákova kuchařka:
Smažená rýže na čínský způsob - honba za dokonalým receptem


Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 1

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek


"Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce" | Přihlásit/Registrovat | 11 komentářů | Vyhledávání v diskusi
Komentáře jsou moderovány, pravidla jsou uvedena v záhlaví formuláře pro odeslání. Upozornění na závadný obsah zasílejte na adresu redakce@humpolak.cz

Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 1)
Od: frantisek (frantisek@humpolak.cz) - Pátek, 20.11. 2009 - 06:51:16
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu) http://www.osbid.cz
hmmmm, mnam. Nebyl jeden ze zaveru valne hromady ten, ze autor kulinarske recenze doruci ostatnim clenum vzorky sveho vytvoru na ochutnani? 8D 8D 8D


[ Odpovědět ]

Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Pátek, 20.11. 2009 - 08:09:40
Vypadá to parádně a určitě to i výtečně chutná.
Malá poznámka k tatarské omáčce,já ji ředím bílým vínem a je to vůbec nejlepší.Díky za recept Irena.


[ Odpovědět ]

Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 1)
Od: misa (sk4000@quick.cz) - Pátek, 20.11. 2009 - 09:28:46
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu)
Já bych výtvor směle nazvala "Axlova panenka", ať si Pohlreich říká, co chce. Mimochodem - za ten barevný talíř by tě pěkně proprdnul (pokrm se v něm ztrácí). :-))

Ochutnala jsem a můžu potvrdit, že je to opravdu šmakes. Jenom čistě za sebe - tatarku nééé, přehluší chuť brusinkové omáčky. Osobně bych se vykvákla i na ty brambory, naprosto k tomu postačí bageta nebo ciabatta a netřískají se chuťové vjemy.

Františku, ano! Pamatuji si na to usnesení valné hromady. A vzpomínám si i na stanovení jakýchsi sankcí za neplnění - myslím, že se jednalo o bedýnku pravého šampaňského pro každého člena redakce. :-)

Irena: víno do tatarky? Skvělý nápad!


[ Odpovědět ]
Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 1)
Od: axl (tobyjsi@radvedel.cz) - Pátek, 20.11. 2009 - 11:01:54
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu) http://www.axlsystems.wz.cz
 
No jo, já vím. Když ty bilý talíře co doma máme jsou hrozně malý a vejde se na nich málo jídla. :))))

Jinak jak můžeš vidět na obrázku, tak rozpečenou bagetku jsem si k tomu udělal taky. Opravdu se k tomu též hodí. Ale ty brambory, ty bych si taky neodpustil.

Redakce: kašlu na vás! Minulá valná hromada bude stejně pravděpodobně prohlášená za neplatnou a zmatečnou a bude se opakovat. Navíc, nebuďte líní a uvařte si to sami. Vždyť vaření je přeci radost! :))))

Irena: fakt dobrý nápad s tím vínem. Zcela jistě vyzkouším, dík za tip. A používate raději suché nebo polosladké?


[ Odpovědět ]
Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 1)
Od: misa (sk4000@quick.cz) - Pátek, 20.11. 2009 - 12:38:17
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu)
 
V tvém případě bude víno slabota. Prdni tam panáka irský :-)))


[ Odpovědět ]
Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Neděle, 22.11. 2009 - 12:44:34
 
Tak panenky nemůsím :-)))) ale tuto bych si fakt dal.


[ Odpovědět ]
Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Pondělí, 23.11. 2009 - 09:29:22
 
Můžou se použít oba druhy vína. Když dáte polosladké nemusíte přidávat cukr.Irena.


[ Odpovědět ]
Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 1)
Od: misa (sk4000@quick.cz) - Sobota, 28.11. 2009 - 12:59:27
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu)
 
Dnes jsem vyzkoušel výše uvedený recept a mohu říct, že to opravdu stojí za to, moc jsme si pochtunali a překvapivě se mi to nespálilo :-D Místo 1,5 dcl vína mi na to padlo 7,5 dcl :-D Recept mohu jen doporučit, poměrně rychlé jednoduché, že to zvládne i takový laik jako já :-) PP


[ Odpovědět ]
Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Pátek, 10.08. 2012 - 14:02:31
 
Taky jsem vyzkoušela recept. Může se použít vyšší marinovaná kotletka a místo vína jsem dala portské. Jasmínová rýže, chutě vynikly a nebily se a bez !!! tatarky - ta to jídlo zazdí. Příští týden to mám v restauraci jako exkluzivku mezi meníčky. Takže moc děkuji za recept.


[ Odpovědět ]
Re: Vepřová panenka v brusinkovo pálivé omáčce (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Pátek, 10.08. 2012 - 14:33:38
 
A v které že to restauraci? Že bych tedy zašel ochutnat jak to dělá konkurence. :)


[ Odpovědět ]
Všechny obchodní známky, názvy a články patří jejich právoplatným vlastníkům, komentáře patří jejich odesílatelům. Komentáře jsou moderovány, pravidla jsou uvedena v záhlaví formuláře pro odeslání. Upozornění na závadný obsah zasílejte na adresu redakce@humpolak.cz.

(c) 1999 - 2008 Občanské sdružení Humpolák


Powered by Copyright © UNITED-NUKE - upravil a implementoval AXL Systems
Všechna práva vyhrazena.

Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.269 sekund

Tvoje Účetní     Petra Plast     Knihkupectví Jana Zábrany      Maryška Elektrocentrum