Založit účet
 
Menu
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Časté otázky
· Doporučte nás
· Galerie Sukna
· Hledat
· Humpolec Info
· Humpolec na UTube
· Kalendář
· Mapa Humpolce
· Odkazy
· Osobní zprávy
· Seznam členů
· Soubory
· Soutěže!!!
· Témata
· Top 10
· Váš účet

Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

Kalendář akcí
listopad 2017
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Divadlo
Kino
Koncerty
Městský úřad
Ostatní
Přednášky
Setkání
Slavnosti
Sport
Výstavy

O redakci
Server Humpolák je vydáván občanským sdružením Humpolák.

Kontaktovat redakci můžete přes e-mail na adrese redakce@humpolak.cz.

Adresa redakce:
sdružení Humpolák
Lnářská 113
396 01 Humpolec

Bankovní spojení:
eBanka
č.ú.: 1393129001/2400

Rekvalifikační kurz - Kurzy pro rodiny s dětmi

Milánský řízek - řízek trochu jinak  
Humpolákova kuchařkaTaké milujete řízky jako já? Osobně snad neznám nikoho, kdo by řízky neměl rád. Snad jen vegetariáni. Ale ti vlastně také. Jenom nesmí být z masa. Obalte jim ale cokoliv jiného a uvidíte, že i jim budou růst boule za ušima. Já osobně řízky zbožňuju a mohl bych je mít snad každý třetí den a asi bych se jich nepřejedl. Podobná situace panuje skoro ve všech dalších rodinách co znám. Vím že teď většina z vás si dělala řízky během času vánočního – ať už rybí nebo vepřové a tak možná na řízek ani nemáte chuť. My si ale dneska ukážeme zajímavou variantu řízku, která je trochu jiná. Jde o inspiraci z Itálie a mě osobně moc vyhovuje a moc mi chutná, a proto jsem se opět rozhodl s Vámi o tento recept podělit.

Jedná se o recept na milánské řízky, který u nás není moc známý. V Čechách se povětšinou připravuje takzvaný „víděnský“ řízek – z vepřové kotlety v klasickém našem trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Smaží se pak většinou na oleji nebo na sádle a je to. Je to samozřejmě vynikající. Milánský řízek je ale tak trochu něco jiného a jedná se asi i o zdravější variantu.

Recept jsem poprvé viděl v TV od Kluků v akci. Ti připravují klasický milánský řízek. Prosím Vás toto je jediný pravý a originální postup přípravy milánského řízku. Pokud na Internetu narazíte na recept s popisem milánský řízek, kde se řízek opéká a následně na něj vrší anglická slanina a strouhaný ementál, tak to nemá s milánským řízkem nic společného. To je blaf, který vymysleli čeští hospodští a s nim oblbovali republiku za časů pana Husáka.

Ukážeme si nejdříve tedy originální recept Pánů Kluků a pak Vám popíšu variantu a la Axl, tj. jak si milánský řízek připravuji já. Originální recept je totiž poněkud náročnější na ingredience.

Takže jak ho připravují Kluci v akci? Jejich recept musí být z pravé telecí kýty, která je obalena v parmazánovm těstíčku a smažená na přepuštěném másle.

Co tedy potřebujeme: 600 g telecí kýty, sůl, mletý pepř, 1 vejce, 50 g struhaného parmazánu, hladkou mouku a 150 g másla.

Postup: máslo přepustíme, sesbíráme z něj vytvořenou pěnu (to je důležité, aby se nám později při smažení nepřepalovalo) a slijeme. Z vejce, parmazánu a mouky si vymícháme hladké těstíčko. Kýtu naporcujeme a řízky přes fólii naklepeme, osolíme a opepříme. Se solí to není třeba přehánět, jelikož samotný parmazán je docela slaný. Řízky nyní obalíme v těstíčku a smažíme na přepuštěném másle dozlatova.

Axlova varianta:

Jelikož třeba v Humpolci někdy bývá problém sehnat telecí (a je i cenově poněkud náročnější), já se nebojím a používám na milánské řízky i obyčejné vepřové. Chce to jen kvalitní do tenka vyklepanou kýtu. Často pak volím i panenskou svíčkovou. Je to sice dražší, ale myslím si že řízeček z panenské věpřové svíčkové je někdy i lepší než z leckteré telecí kýty.

No a jak postupuji já? Postup s máslem je opět stejný. Je opravdu důležité si ho přepustit a posbírat pěnu. Vepřové opět natenko vyklepu a osolím. Pepř nepřidávám, se solí kvůli parmazánu opět postupuji opatrně. Připravím si směs normální strouhanky s parmazánem – tak v poměru 1:1. Nyní již obaluji v torjobalu – nejříve v mouce, následně ve vejci rozšlehaném s pivem a nakonec ve směsi strouhanky a parmazánu. Potom již do zlatova opékám na přepuštěném másle. Kuchyní si vine libá vůně parmazánu, člověk slintá a většinou sní již půlku řízků při smažení. :)

Nejraději pak mám tyto řízečky s bramborovou kaší, domácí tatarskou omáčkou (recept najdete nakonci článku zde: http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=4879) a brusinkami. Nebo třeba v lehčí variantě se špenátkem.

Tož: Dobrou chuť!

Milánský řízek
Publikováno: Pátek, 08.01. 2010 - 00:00:00 Od: axl
 
Související odkazy
· Více o tématu Humpolákova kuchařka
· Další články od autora axl


Nejčtenější článek na téma Humpolákova kuchařka:
Smažená rýže na čínský způsob - honba za dokonalým receptem


Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 0
Účastníků: 0

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek


"Milánský řízek - řízek trochu jinak " | Přihlásit/Registrovat | 2 komentářů | Vyhledávání v diskusi
Komentáře jsou moderovány, pravidla jsou uvedena v záhlaví formuláře pro odeslání. Upozornění na závadný obsah zasílejte na adresu redakce@humpolak.cz

Jiná verze podle babičky (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Neděle, 22.05. 2011 - 17:33:28
Abych to trochu zamotal, tak přidám odkaz na milánské řízky podle naší babičky [recepty.jiribures.cz] (recept je ze začátku min. století). A teď babo raď. ;-)


[ Odpovědět ]
Re: Jiná verze podle babičky (Hodnocení: 1)
Od: axl (tobyjsi@radvedel.cz) - Pondělí, 23.05. 2011 - 15:58:40
(O uživateli | Poslat soukromou zprávu) http://www.axlsystems.wz.cz
 
No ano, ono těch verzí na milánský řízek je několik. Ale takhle se dělá opravdu v Miláně. :)


[ Odpovědět ]
Všechny obchodní známky, názvy a články patří jejich právoplatným vlastníkům, komentáře patří jejich odesílatelům. Komentáře jsou moderovány, pravidla jsou uvedena v záhlaví formuláře pro odeslání. Upozornění na závadný obsah zasílejte na adresu redakce@humpolak.cz.

(c) 1999 - 2008 Občanské sdružení Humpolák


Powered by Copyright © UNITED-NUKE - upravil a implementoval AXL Systems
Všechna práva vyhrazena.

Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.118 sekund

Tvoje Účetní     Petra Plast     Knihkupectví Jana Zábrany      Maryška Elektrocentrum