Založit účet
 
Menu
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Časté otázky
· Doporučte nás
· Galerie Sukna
· Hledat
· Humpolec Info
· Humpolec na UTube
· Kalendář
· Mapa Humpolce
· Odkazy
· Osobní zprávy
· Seznam členů
· Soubory
· Soutěže!!!
· Témata
· Top 10
· Váš účet

Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

Kalendář akcí
listopad 2017
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Divadlo
Kino
Koncerty
Městský úřad
Ostatní
Přednášky
Setkání
Slavnosti
Sport
Výstavy

O redakci
Server Humpolák je vydáván občanským sdružením Humpolák.

Kontaktovat redakci můžete přes e-mail na adrese redakce@humpolak.cz.

Adresa redakce:
sdružení Humpolák
Lnářská 113
396 01 Humpolec

Bankovní spojení:
eBanka
č.ú.: 1393129001/2400


Talián - pikantní záležitost 
Humpolákova kuchařka„Ta kytka mi sežrala taliána!“. Pamatujete si na tuhle legendární větu Rudolfa Hrušínského ve filmu Adéla ještě nevečeřela? Do dneška jsem nevěděl, co to Talián je, jak vypadá a hlavně jak chutná. Až dneska se mi poštěstilo. A zážitek to byl úžasný.

Když moje žena onehdá plenila zase nákupní cenrum CityParku, zavítal jsem také k prodejně zde nového, nejmenovaného soukromého řeznictví. Prohlížel jsem si pult plný krásných uzenin, když mi do oka padla podivná forma ve tvaru buřtu, připomínající jakousi malou jitrnici. „Co to tu máte? To je nějak jitrnice?“ ptám se. „Ne to je talián.“, zněla odpověď. Neváhal jsem a okamžitě jsme si dva kousky téhle uzeniny/neuzeniny zakoupil.

 

Nicméně ne dlouho na to nastala ta prastará otázka „Co s ním?“. Že by se to dalo jíst v syrovém stavu, to se mi moc nezdáo. Asi ano, nicméně jsem okamžitě navštívil přítele Googla a zeptal se, co s tím Taliánem mám vlastně dělat. Jak jsem se dozvěděl,  třeba na stránkách Pražského kulinářského institutu, Talián se má vařit, nejlépe v páře, nejméně 30 minut, nebo se dá opéct na sádle . Následně se má podávat s hořčicí a křenem a chlebem (nebo s brambory). Vzhledem k tomu jak je prý Talián kořeněný, někdo se do něj zamiluje, někdo ho naopak nemá rád.

 

Vybral jsem si variantu A) a dnes jsem tedy nažhavil pařáček, Tailána povařil dle doporučené doby. Nandal jsem si na talíř hořčici a křen, k tomu zakrojil kus dobrého chleba a s nedůvěrou zakrojil do tohoto kousku (ne)uzeniny.

 

Můj závěr? Nebe, maňána, paradice! To je prostě naprosto úžasné jídlo. Cpal jsem se tím jako nezavřený, uplně hrozně mi to chutnalo v kombinaci s čerstvě nastrouhaným křenem. Cpal jsem se, až jsem měl boule za ušima. Vynikající maso, nádherné přírodní střívko ….., prostě paráda. I má partnerka, která na uzeninu vůbec není, a  obvykle jí stačí maximálně tři párky do roka byla po ochutnání nadšena. Chutnala ji hlavně kombinace okořenění, a myslím si že tohle bude její nejoblíbenější uzenina.


 

Je zajímavé když se člověk neustále učí a i vě čtyřiceti letech se potká s jídlem našich předků, které nikdy předtím nezkusil a které ho naprosto nadchne. A přitom jde o tak jednoduchou záležitost. Já rozhodně tleskám a Talián se určitě stane mým oblíbeným jídlem, které si rád i za docela vyšší cenu koupím. Kdyby mi byl někdo schopen ho nabídnout třeba v rámci farmářských trhů v Humpolci, utrhl bych mu ruce.

 

Kdyby jste nevěděli, co to Talián je, tak tady je trochu informací. V českých zemích se výroba taliánů těší již více než stoleté tradici. Italský řezník Uggé, který se kolem roku 1900 usadil v Rybné ulici na Starém Městě pražském, zde počal vařit tuto specialitu, kterou doposud nikdo neznal. Pověst o světlých neuzených „taliánech“ nebo chcete-li „užovkách“, se rychle rozšířila po celé Praze a zanedlouho se stala velmi oblíbenou „svačinkou“ nejen v metropoli. Talián se neudí, ale vaří, je složen z nejkvalitnějšího vepřového a telecího masa, nakrájeného na kostky a ochucený je navíc koriandrem a tymiánem, což mu dodává zvláštní specifickou chuť.

 

Takže rada na závěr? Neváhejte a tuhle záležitoist určitě ochutnejte. Stojí to za to. Mě rozhodně Talián obohatil moje chuťové pohárky a bude to má nadále vyhledávaná uzenina.

Publikováno: Čtvrtek, 20.09. 2012 - 22:11:29 Od: axl
 
Související odkazy
· Více o tématu Humpolákova kuchařka
· Další články od autora axl


Nejčtenější článek na téma Humpolákova kuchařka:
Smažená rýže na čínský způsob - honba za dokonalým receptem


Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 2

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné


Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek


"Talián - pikantní záležitost" | Přihlásit/Registrovat | 5 komentářů | Vyhledávání v diskusi
Komentáře jsou moderovány, pravidla jsou uvedena v záhlaví formuláře pro odeslání. Upozornění na závadný obsah zasílejte na adresu redakce@humpolak.cz

Re: Talián - pikantní záležitost (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Čtvrtek, 20.09. 2012 - 23:15:02
Ha. Citypark ode mě nedaleko, dokonce aj prkénko mám stejné :))) Vyzkouším...


frrrr


[ Odpovědět ]

Re: Talián - pikantní záležitost (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Pondělí, 08.02. 2016 - 08:40:02
Malý tip: Taliány prodává i Globus, přičemž každý Globus má své vlastní řeznictví, tudíž si uzeniny - včetně Taliánů vyrábí sami přímo na místě ;-)


[ Odpovědět ]

Re: Talián - pikantní záležitost (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Úterý, 16.02. 2016 - 12:03:12
U mě úplně stejnej příběh, jen jsem na taliána narazil v jiném jihlavském obchodě. A jím ho syrovýho, protože jsem zprvu nevěděl, že se má vařit. A taky jsem nadšenej.


[ Odpovědět ]

Re: Talián - pikantní záležitost (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Čtvrtek, 14.07. 2016 - 16:54:22
Je to super dlabanec z telecího , jen podle mě nemá nic s uzeninou společného. Jen snad to,že ho vyrábí uzenáři. :-D


[ Odpovědět ]

Re: Talián - pikantní záležitost (Hodnocení: 0)
Od: Anonymní - Pátek, 23.06. 2017 - 05:47:13
CINCINNATI, nike store [www.nikeshoesstoreoutletonline.com] Ohio(FOX19) jordans for girls [www.nikeairjordansshoesonlinecheap.com] Greater under armour womens shoes [www.underarmouroutletstoreonline.com] than jordans for sale [www.cheapairjordansshoessaleonline.com] a dozen nike air max 90 [www.nikefactoryoutletshoessale.com] places nike air max [www.nikeshoesstoreoutletsale.com] of nike cleats [www.nikeshoesstoreoutletsale.com] residence jordans for girls [www.nikeairjordansshoesonlinecheap.com] in Cincinnati unquestionably nike free [www.nikeoutletstorecheapsaleonline.com] is basically cascading nike store [www.nikeshoesstoreoutletonline.com] through. Manuacturers think that it is because the nike air max 2017 [www.nikeshoesstoreoutletsale.com] houses Michael Kors Handbags On Sale [www.michaelkorsdiaperbagonsale.us] live air max 1 [www.nikeshoesstoreoutletsale.com] on a pile nike basketball shoes [www.nikeshoesstoreoutletonline.com] could dropping jordan 13 [www.nikeairjordansshoesonsale.com] downwards. People mens nike air max [www.nikefactoryoutletshoessale.com] resident at this christian louboutin sale [www.louboutinshoesonlineoutletsale.com] moment being under armour outlet [www.underarmouroutletstoreonline.com] created
Přečíst zbytek komentáře...


[ Odpovědět ]
Všechny obchodní známky, názvy a články patří jejich právoplatným vlastníkům, komentáře patří jejich odesílatelům. Komentáře jsou moderovány, pravidla jsou uvedena v záhlaví formuláře pro odeslání. Upozornění na závadný obsah zasílejte na adresu redakce@humpolak.cz.

(c) 1999 - 2008 Občanské sdružení Humpolák


Powered by Copyright © UNITED-NUKE - upravil a implementoval AXL Systems
Všechna práva vyhrazena.

Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.346 sekund

Tvoje Účetní     Petra Plast     Knihkupectví Jana Zábrany      Maryška Elektrocentrum