Naše ekologická stopa

Ve virtuálním světě můžete zvrátit vývoj směrem, jakým chcete. Podaří se vám
to i ve vašem životě? A v životě planety? Jaký bude? Vypočtete si svou ekologickou
stopu.

Počet lidí se vyšplhal na 6 miliard a všichni chtějí jíst, pít a zvyšovat svoji životní úroveň. Jenže čím lépe se jedni mají, tím více spotřebovávají přírodních zdrojů a produkují více znečištění na úkor druhých, kteří zápasí s chudobou, nemocemi, nedostatkem potravin a pitné vody. Na celé planetě mizí divoká příroda, hromadně vymírají rostlinné a živočišné druhy a objevuje se hrozba klimatických změn.


Na konci léta 2002 (26. srpna – 4. září) se sešli vrcholní představitelé všech států na světovém Summitu o udržitelném rozvoji v jihoafrickém Johannesburgu. Tzv. Summit Země 2002 uspořádala Organizace spojených národů (OSN), aby zhodnotila stav naplňování závazků, přijatých na Konferenci OSN o rozvoji a životním prostředí v roce 1992 v brazilském Riu de Janeiru. Proto se mu také říkalo „Summit Rio + 10“.


Avšak řešení nespočívá jen na vrcholných představitelích každého státu. Snaze o řešení problémů se věnuje nepřeberné množství občanských iniciativ po celém světě, naši zemi nevyjímaje.
Hra o Zemi vám umožní zjistit podrobnosti o činnosti některých z nich, popřípadě se do ní i zapojit.
Můžete se také dozvědět co je udržitelný rozvoj.
Nebo taky ne. Záleží na vás!


My v České republice patříme mezi ty šťastnější. Většina z nás má dostatek jídla, vody, má možnost užívat krás české krajiny, komfortu vyhřátých příbytků, rychlých aut, televizních kanálů a ve dne v noci otevřených supermarketů. Často se zdůrazňuje, že ve srovnání s počátkem devadesátých let došlo i k výraznému zlepšení čistoty ovzduší.
Avšak jaký je konkrétní stav životního prostředí u nás a trendy budoucího vývoje?
Dosud máme více než 30% vod silně znečištěných. Naše lesy nejsou v dobrém stavu – v hodnocení jejich kvality jsme na jedné ze zadních příček v Evropě. Hlavní problém představuje jejich nevhodná druhová skladba, takže nedokáží odolávat znečištění a globálním klimatickým změnám. Průmyslové podniky sice již nevypouštějí tolik exhalací, ale ve městech začíná být nedýchatelno a hlučno v důsledku nárůstu dopravy. Ve srovnání se západní Evropou spotřebováváme více energie a narůstající množství odpadu ukládáme na skládkách či spalujeme.
Potud stručný úvod. Co s tím?

Čtěte dále:   Kraj Vysočina: tipy na neotřelé výlety s příběhem

Každý z nás něco může udělat.
Jako spotřebitel při nákupech, jako občan, který se vyjadřuje k tomu, co se kolem něj děje, či jako volič, který dává svůj hlas uváženě a sleduje, jak se politici při konkrétních rozhodnutích chovají. Nejpohodlnější je pak podpořit ekologické organizace, které toho hodně udělají za vás.
V Německu, Nizozemí a dalších státech mají ekologické organizace statisícové členské základny. Pro mnoho lidí je být členem některé organizace či na její činnost přispívat tím nejjednodušším způsobem, jak ochranu životního prostředí podpořit. V České republice mají obdobné organizace pouze stovky či tisíce členů. Není čas na změnu?


Více informací na www.hraozemi.cz

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Hymna pro zaměstnance

Po Říj 11 , 2004
Při pondělku pro vás máme povzbuzující báseň/píseň. Povinně naučit!!! Čtěte dále:   Humpolec a chorvatský Karlovac se sbližují, pojí je dávný příběh rodiny Reinerů

You May Like

Témata