S plány na vykácení aleje v Cípku Humpolečtí u ochranářů neuspěli

Na odpor Agentury ochrany přírody narazil plán humpolecké radnice, která chtěla vykácet letitou lipovou a javorovou alej v lokalitě Cípek na okraji města. Lidé sice bědují, že dolů padají silné větve, stromy však zřejmě zůstanou na svých místech.

„Ty stromy jsou staré a na mnoha místech i nebezpečné. Hrají si pod nimi děti, a kdyby na některé taková větev spadla, byla by to tragédie,“ říká Věra Kašičková, majitelka jedné ze zahrádek, které alej lemuje.
Alej v Cípku je jednou z nejstarších ve městě. Stromy, které zde postupně dožívají, podle zahrádkářů ohrožují lidi. Město tak nechalo zpracovat projekt, kde bylo navrženo aleje vykácet a tato místa osadit novými stromy.
„Porazit stromy je velice složité a ochránci přírody se k tomu chovají velice macešsky. Stromy nechávají mnohdy přerůst a přestárnout a pak to takhle dopadá a způsobuje to lidem problémy,“ říká místostarosta města Tomáš Křišťan. I mezi obyvateli však panují rozdílné názory na zeleň ve městě. „Jsou samozřejmě lidé, kteří by se k těm stromům nejraději přikovali a na druhou stranu jsou lidi, kteří chtějí stromy pokácet.
Vyvážit tuto záležitost je veliký problém,“ dodává starosta Jiří Kučera. Jelikož stížností od obyvatel přibývalo i přesto, že do ošetřování stromů radnice investovala, rozhodli zastupitelé o vykácení javorové i lipové aleje. Město by pak na jejich místa nechalo vysázet stromky nové. „Nechali jsme zpracovat projekt, který jsme rozdělili do dvou etap, aby nebyly vykáceny všechny stromy naráz,“ řekl Pavel Pinkas z městského odboru místního hospodářství.
Agentura ochrany přírody v Havlíčkově Brodě však projekt zamítla a povolila vykácet pouze pár jednotlivých stromů. „To, co nám orgán ochrany přírody povolil, jsme v loňském roce pokáceli a nahradili mladými stromky. Zbytek jsme museli nechat pouze ošetřit bezpečnostním řezem,“ dodal Pinkas. To znamená, že se odstranily nalomené nebo suché větve. Co ale bude s přestárlým stromořadím dál, zatím odbor místního hospodářství neví.
Je totiž závislý na povolení od Agentury ochrany přírody a na finanční částce, kterou letos zastupitelé pro tuto oblast přiklepnou. „Moc se nám to nelíbí, protože alej jednotlivým kácením stromů ztrácí svůj charakter. Pokud by se to pokácelo naráz všechno a vysázely se zde nové stromy, dá se zase mluvit o aleji,“ dodal na závěr Pinkas.
V současné době rozjelo město ve spolupráci se studenty gymnázia projekt, který je na zeleň ve městě zaměřen. Jedná se o identifikaci veškeré zeleně ve městě. Posuzovat se budou stromy i z hlediska stáří a z celého projektu vznikne plán obnovy zeleně. Možná právě tento plán ochranáře přírody přesvědčí o tom, že některé stromy jsou pro obyvatele opravdu nebezpečné.

Zdroj: MF-DNES

Čtěte dále:   Humpolecká grilovačka již tento pátek v parku Stromovka

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Horská služba Humpolec VARUJE!

Út Led 27 , 2004
Hlášení humpolecké horské služby pro běžkaře: na trati Humpolec – Plačkov je v pravém jízdním pruhu asi 250m nad křižovatkou „U rumuňáku“ spadlý strom. Na odstranění překážky se nepracuje! Doporučená trasa objížďky : Fabrika – U Jeffa – Papas Garden – Zálesí. Čtěte dále:   Daniel Šimek z Humpolce zdolá […]

You May Like

Témata