Film a dějiny 2008: Mýtus a dějiny

2

Společnost Castrum o.p.s Vás zve na VII. ročník filmového festivalu Film a dějiny 2008: Mýtus a dějiny, který se koná ve dnech 21. – 24. 8. 2008 pod širým nebem a v prostorách hradu Orlík nad Humpolcem. Program festivalu najdete v článku.

Čtvrtek 21. 8.

20:45    Lucerna  r. František Filip; Československo, 1967
                 
r. Václav Krška; Československo, 1956

Pátek 22. 8.

r. Sturla Gunnarsson; Kanada, Island, VB, 2005

22:00 Dalibor

r. Václav Krška; Československo, 1956

Sobota 23. 8.

18:30    Krysař          r. Jiří Barta; Československo, 1985
20:45    Mongol – Čingischán (Mongol)         r. Sergei Bordov; Kazachstán, Německo, Mongolsko,          Rusko, 2007
22:00    Oldřich a Božena
         r. Otakar Vávra, Československo, 1984

Neděle 24. 8.

18:30    Sen noci svatojánské          r. Jiří Trnka, Československo, 195920:45    300: Bitva u Termopyl
         r. Zack Snyder; USA, 2007

 

Charakteristika:
motto: Dějiny jsou druhem mýtu 

    Tématem letošního ročníku festivalu je vztah dějin a mytologie. Už v loňském roce jsme se pokusili toto téma uchopit na příkladu českých dějin (Trnkova adaptace starých pověstí českých, cimrmanovská demýtizace českého národního obrození ad.). Letos bychom rádi téma rozvinuli a lépe strukturovali. Historie koření v mýtech a naopak: mýty historii předchází a vlastně i provází. Přestože dnes formálně uvažujeme racionálně, logicky, analyticky, mýtický-mytologický způsob myšlení (a přemýšlení) nám není cizí. Především ve vztahu k dějinám dáváme přednost mýtickým stereotypům před racionální analýzou. Mýty (stereotypy) jsou základem naší identity i sebeúcty. Dávají nám jistotu kolektivních hodnot (jakkoli jsou pochybné a mnohdy vysloveně falešné). Na tyto problémy bychom rádi v letošním projektu upozornili.
    Tato idea bude provázet celý festival, každý den bude stále představována, tematizována, propagována. Skrze variování této ústřední myšlenky chceme dosáhnout zpochybnění stereotypů a problematizování tradičních schémat. Každá projekce bude již tradičně uvozena několika stručnými tezemi a po projekci budou následovat diskuse s diváky. Orlík se svou imaginativní atmosférou vytváří pro takovéto diskuse tvůrčí prostředí. nikoli náhodou letos připravujeme už druhý sborník, který je výsledkem takovýchto setkávání. V rámci programu bychom rádi vytvořili blok „barbarského mýtu“, v rámci kterého bychom promítli klasiku žánru (Barbar Conan) i filmy „vikingské“. Své místo by samozřejmě měla i antická mytologie (i antický mýtus), problematika nemrtvých (upírů a dalších příšer: hrabě Drakula ad.) a samozřejmě i otázka křesťanství a jeho reflexe. V rámci festivalu by byly tematizovány i národní mýty, jednalo by se ovšem o krajové téma (byly mu věnovány předcházející ročníky).
    Formát letošního festivalu (už sedmého v pořadí) vychází z tradic a zkušeností předcházejících ročníku. Plánujeme promítnout formou letního kina nejméně 9 celovečerních snímků formou letního kina. Promítání bude zajišťovat (tak jako v minulých letech) pan Jiří Čáslavský se svým pojízdným kinematografem. Celkový počet promítnutých snímků ovšem půjde do desítek. Podobně jako v minulých letech plánujeme rozsáhlé odpolední bloky, ve kterých by se střídaly náročné „artové“ kusy s divácky atraktivnějšími snímky. Rádi bychom do těchto bloků zařadili i projekce pro děti. Výlet na Orlík by se tak stal rodinnou záležitostí. Tyto odpolední projekce se budou odehrávat ve sklepeních hradu pomocí dataprojektoru.
    Na rozdíl od minulých let chceme více prostředků směrovat do propagace nejen na Humpolecku, ale i na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku a také v Praze. Festival má solidní regionální ohlas, letos bychom chtěli hranice regionu překročit. Záměrně proto volíme téma atraktivní, ale zároveň závažné, provokující.
    Stejně jako všechny předchozí ročníky i tento plánujeme jako naprosto otevřený, všestranně přístupný a nekomerční. Veškeré projekce budou zdarma.

Více info najdete na: http://www.hrad-orlik.cz/

21:00 Beowulf: Král barbarů (Beowulf & Grendel)

Čtěte dále:   Hrad Orlík se s turistickou sezonou loučil ranou z děla. Podívejte se

Axl

2 thoughts on “Film a dějiny 2008: Mýtus a dějiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Bojovníci z Vysočiny sbírali poháry v Německu

Út Čvc 15 , 2008
Uplynulou sobotu 12. 7. 2008 odjela z Pelhřimova kolona devíti automobilů do 700 km vzdáleného Friedrichshafenu na břehu Bodamského jezera, která vezla závodníky z týmu Taekwondo Lacek. Konal se tam 10. ročník mezinárodního turnaje v taekwondo – Bodensee Cup. Čtěte dále:   Hradozámecká noc s nočními prohlídkami

You May Like

Témata