JIRKA KOLAR: Williamsburg

Humpolecký rodák žijící v USA Jirka Kolar zahájil 31.3.2011 svoji výstavu v pražské galerii DOX, která je v současnosti nejprestižnější soukromou galerií moderního umění ve střední Evropě. V souvislosti s touto výstavou jsme do redakce obdrželi zajímavý dopis od Libora Kadlece, který otiskujeme v plném znění.

Jirka Kolar = výtvarník, fotograf, designer interierů restaurací, klubů a kaváren v N.Y. je rodák z Humpolce. Je to můj spolužák ze základní školy a komunikujeme spolu z naší „tehdejší party“ v podstatě nejvíce (při mých návštěvách v N.Y.  mně několikrát půjčil svůj atelier…. ).


Koncem 70. let vzniknul v Humpolci Klub mládeže, při kterém se vytvořila parta lidí, kteří v rámci tehdejších možností utvořili „nezávisle – závislý“ klub, který pořádal různé koncerty,  diskotéky, výstavy, besedy a v neposlední řadě při něm působilo i několik hudebních souborů, ve kterých jsem já působil jako zvukař a „vedoucím guru“ ve všech byl člen Horáckého divadla – rodák z Humpolce Ivo Hyrš.
O celé činnosti se tvořila kronika, kterou fotil zpočátku humpolecko-pelhřimovský fotograf Petr Fučík a „nejslavnější období“ klubu jsem fotil já a Jirka celou kroniku psal, kreslil a graficky tvořil = samozřejmě „hand made“. Dodnes ji mám, a když ji někde v Humpolci a okolí ukážu, tak sklízí neobvyklý zájem….


Jirka Kolar, dále Jirka Urban a Standa Kopecký se rovněž podíleli na graficko-výtvarné podobě interiérů klubu. Jirka Kolar žije více jak 25 let v N.Y. a na této výstavě je na jeho dílech zobrazena Brooklynská čtvrť WILLIAMSBURG, kde Jirka žije a tvoří.


 


Libor Kadlec – fotograf


 


Více informací:


http://www.doxprague.org/cs/exhibition?58/about


 


Weby JIRKA KOLAR:
Výtvarný: http://jirkakolar.com/index.php
Interiéry: 
 http://www.jirkakolarweb.com/

Čtěte dále:   Zapojte se do debat Letní žurnalistické školy v Havlíčkově Brodě

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

GLOSA: Svět se zbláznil, republika zahnívá

St Dub 6 , 2011
Stanislav Bernard se nestraní odvážných nápadů. Spoustu věcí řeší jinak než ostatní úspěšní podnikavci. Čtěte dále:   In Margine

You May Like

Témata