První premiéra sezóny v Horáckém divadle

V sobotu 8. září v 19:00 hodin se v Horáckém divadle Jihlava odehraje první premiéra divadelní sezony 2012/2013 „Naši furianti“ Ladislava Stroupežnického v režii šéfa činohry Horáckého divadla Pavla Palouše.

Komedie Ladislava Stroupežnického „Naši furianti“ s podtitulem „Obraz ze života v české vesnici“ se odehrál prvně před diváky v Národním divadle před 125 lety a tenkrát příliš neuspěl, co hůř, dá se říct, že celkem slušně propadl, aspoň jak praví dobové záznamy. Počáteční nepochopení kritiky, ale během dvou let nahradilo nadšené přijetí diváků i teoretiků a Naši furianti se stali jedním ze základních kamenů zlatého fondu české dramatiky.


 


Naši furianti“ se naposled na prknech Horáckého divadla hráli v sezóně 1985/1986 v režii Vratislava Spilky.  V nejnovější inscenaci a první premiéře 73. sezóny, v  režii šéfa činohry Pavla Palouše, se představí Stanislav Gerstner, Anna Bazgerová, Zdeněk Dryšl, František Mitáš, Lucie Sobotková-Štorková, Josef Stara, Milan Šindelář, Kryštof Čeřovský, Lenka Schreiberová, Tereza Otavová, Marta Ondráčková (nová posila souboru Horáckého divadla, která se jihlavskému publiku představí v roli Markytky poprvé) a další.


 


Není v české dramatické literatuře mnoho her, které by s takovým nadhledem nahlížely naše národní kořeny a které by s humorem evokovaly ony ošemetné otázky po národním charakteru, jako Stroupežnického „Naši furianti“. Na jevišti bublají vášně, nenávist i ambice a nechybí ani láska a všudypřítomný humor. Kolem volby ponocného v jihočeské obci Honice se roztáčí divoký tanec. Kdo se tedy stane ponocným a kdo zaplatí všechen punč? Kdo obětuje vlastní dítě a kdo nakonec ustoupí? To se dozvíme 8. září 2012 v 19:00 hodin v Horáckém divadle Jihlava.


 


Tisková zpráva


 


 


Nejbližší reprízy: 10.9., 12.9., 14.9., 15.9., 18.9., 20.9.

Čtěte dále:   Pečení jidášů a povídání o tradicích a tvořivá dílnička pro děti

  Více informací na www.hdj.cz


myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

HUMPOLECKÁ DESÍTKA

Čt Zář 6 , 2012
ČRS MO Humpolec si dovoluje pozvat všechny příznivce rybolovu na závody „HUMPOLECKÁ DESÍTKA“ na chovném rybníku Hadina, a to dne 8.9.2012. Soutěží se v lovu kaprů a amurů na 10 hodin, občerstvení zajištěno. Během konání závodů bude na rybníku omezen rybolov. Čtěte dále:   „Hommage à Santini“ 2023

You May Like

Témata