Z deníku Policie

Na silnice bez alkoholu a drog. V bezpečí i na stará kolena.

KRAJ VYSOČINA: Při preventivním programu se policisté zaměřují na mladé řidiče 

Na silnice bez alkoholu a drogNa silnice bez alkoholu a drogPolicisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina realizují projekt, který je zaměřen na oblast dopravy. Jeho cílem je působit na řidiče, aby neusedali za volant pod vlivem alkoholu nebo drog. Toto riziko chtějí policisté eliminovat a přispět tak ke snížení počtu dopravních nehod, které způsobují řidiči ovlivnění alkoholem nebo omamnými či psychotropními látkami.

Projekt nese název: Na silnice bez alkoholu a drog. Materiály pro jeho realizaci se podařilo získat z prostředků Ministerstva vnitra České republiky v rámci podaného projektu vnitroresortního programu prevence kriminality. Projekt byl ze strany ministerstva vnitra podpořen částkou ve výši 75 000 korun. Za finanční prostředky byly pořízeny alkoholtesty a informační kartičky

Úkolem projektu je zaměřit se zejména na mladé lidi ve věku mezi patnácti a pětadvaceti lety. Policisté tak reagují na situaci, kdy právě u mladých řidičů zjišťují při kontrolách ve vyšší míře, že usedají za volant ovlivnění alkoholem případně drogami. Policisté chtějí působit jednak na mládež ještě předtím, než získá řidičský průkaz, dále plnoleté, kteří aktuálně absolvují kurz pro uchazeče o získání řidičského oprávnění, a v neposlední řadě mladé řidiče, kteří už usednout za volant smějí, ale jsou ve věku, kdy vyhledávají sami nebo se svými vrstevníky akce s hudební produkcí a podniky, ve kterých se konzumuje alkohol.

V rámci projektu „Na silnice bez alkoholu a drog“ budou policisté rozdávat alkoholtesty a informační kartičky. Kartičky v prvé řadě zdůrazňují, že alkohol a drogy za volant nepatří, a upozorňují na to, že jejich požívání vede při řízení vozidla k velmi vážným dopravním nehodám. Kartička dále v sedmi bodech přiblíží, co všechno alkohol a drogy u řidiče negativně ovlivní, a to formou blízkou mladým lidem.

Alkoholtesty a informační kartičky budou policisté mladým lidem předávat v rámci vybraných preventivních a dopravních akcí, akcí zaměřených na mládež a určených mládeži, kurzů pro uchazeče o získání řidičského oprávnění a v neposlední řadě kartičky obdrží také studenti na vybraných učilištích a středních školách při besedách a přednáškách. Společně s informační kartičkou či alkoholtestem budou policisté sdělovat řidičům i další informace ohledně zákazu požívání alkoholu před a během řízení vozidla a motivovat je, aby sami opilí či pod vlivem drog automobil neřídili a ani toto netolerovali u nikoho dalšího.

Čtěte dále:   Policisté pátrají po třináctileté dívce z Humpolecka, může být i na Brodsku

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

5. ledna 2018

KRAJ VYSOČINA: Preventivní program zaměřený na seniory 

Policisté Krajského ředitelství kraje Vysočina realizují preventivní projekt, který je zaměřený na osoby seniorského věku. Jedná se o prevenci zaměřenou na oblast problematiky páchání trestných činů, kde se obětí stal senior – tedy zvlášť zranitelná oběť. Pro pachatele této trestné činnosti jsou senioři cílem, který dokážou snadněji obelstít a obelhat. Senioři jsou daleko více důvěřiví, obtížněji rozeznávají podvodné jednání a obrana v jejich případě je daleko těžší.

Pro účely tohoto projektu byly vyrobeny informační materiály v podobě barevných samolepek „Neotvírej každému!“. Jejich pořízení bylo financováno z prostředků Ministerstva vnitra České republiky v rámci podaného projektu vnitroresortního programu prevence kriminality, které pro tyto účely poskytlo finanční částku ve výši patnácti tisíc korun.

Úkolem samolepky je varovat seniory před nebezpečím, které je může překvapit v podobě neznámé osoby, která by jim mohla ublížit nebo je oklamat. Policisté by touto formou chtěli na seniory apelovat, aby byli obezřetnější ve vztahu k cizím osobám. Neotevírali dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. Zdůraznit tak, že by neměli cizí osoby zvát do svých domovů a v případě potřeby se nebát zavolat na linku tísňového volání 158.

Samolepky budou seniorům předávány v rámci setkávání při preventivních besedách s tématem základních zásad bezpečného chování, ale také v rámci běžného výkonu služby policistů.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

5. ledna 2018senioři.jpg

zdroj: www.policie.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Vysočina bude v roce 2018 vidět

Po Led 8 , 2018
Památky, přírodu, sportovní vyžití i akce celorepublikového významu bude v novém roce propagovat Vysočina Tourism, aby podpořila cestovní ruch v našem kraji a cestovatele navedla na to nejzajímavější, co mohou na Vysočině vidět, zažít nebo objevit. „Veškerou naši komunikaci, nejen v letošním roce, bude spojovat přídavné jméno čistý v nejrůznějších […]

You May Like

Témata