Příběh malého pivovaru v srdci Pelhřimova se začal psát přesně před deseti lety. Ale myšlenku, že by se do historického domu po stovkách let vrátilo vaření piva, nosil zakladatel pivovaru Ladislav Teisler ještě dávno před tím. Když se naskytla vhodná příležitost, vše se dalo do pohybu a už deset let si lidé vychutnávají pelhřimovskou desítku, novorychnovskou jedenáctku nebo svatojakubskou dvanáctku.
Restaurace a pivovar Na Čtyrce v domě číslo popisné čtyři fungují od roku 2015, patří pod Pekárnu Adélka. Navázaly na historii oblíbené hospody U Matějků, která v místě fungovala léta a na kterou byli místní zvyklí. Sám zakladatel Pekárny Adélka Ladislav Teisler patřil mezi ty, kteří si k Matějkovi na pivo rádi zašli. „Náš dědeček Ladislav Teisler dům vlastnil a hospodu pronajímal panu Matějkovi. Když pan Matějka s hospodou končil, dědeček přemýšlel, co dál. A tak prostory zrekonstruoval a začal si plnit svůj sen. Zachoval restauraci a rozšířil ji o pivovar,“ říká k tomu Ivana Čekalová z marketingového oddělení.
Majitel totiž při svých plánech vycházel z historie domu na pelhřimovském náměstí. Na čtyřce historicky sídlil mázhaus a pivovar, pivo se tam vařilo už ve čtrnáctém a patnáctém století. „Když se rozhodovalo, co by mělo být v domě Na Čtyrce, vycházelo se z toho, co už tam bylo – to vždycky nejlépe funguje. Vize byla obnovit původní účel stavby a přitom nezmařit její historickou hodnotu. To se myslím stalo. Dědečkovi a všem, kteří se na obnově podíleli, se tedy podařilo navázat na bohatou tradici spojenou s Pelhřimovem,“ dodává Čekalová.
Piva pojmenoval Ladislav Teisler. Byl pro jednoduché názvy, a proto je desítka prostě pelhřimovská. Novorychnovská jedenáctka je spojena s místem narození Ladislava Teislera. Svatojakubská dvanáctka dostala jméno podle kašny se sochou svatého Jakuba na pelhřimovském náměstí. Bavorská třináctka odkazuje k použitým bavorským surovinám. V nabídce Čtyrky nyní najdete pět druhů piv. V současnosti tedy můžete ochutnat Pelhřimovskou desítku světlou, Novorychnovskou jedenáctku – světlý ležák, Novorychnovskou jedenáctku – polotmavý ležák, Svatojakubskou dvanáctku – světlý ležák a Bavorskou třináctku – černé silné pivo.
O vaření se stará sládek Martin Němec, začínal s tím před lety Milan Štěpáník. „Minipivovar se skládá ze spousty zařízení a já jsem se nejdřív musel naučit se vším zacházet. Od začátku jsem byl u toho, když kluci z Pacovských strojíren minipivovar sestavovali, a na všechno jsem se jich vyptával. Dodavatel měl za úkol zařízení namontovat i odzkoušet, a za tím účelem tedy přijel jejich sládek,“ popisuje začátky v pivovaru Štěpáník.
Vzpomíná také první pivo, které se podařilo na pelhřimovském náměstí uvařit. „Veškeré slady, kvasnice, chmel jsem si musel sehnat sám – copak já jsem věděl, kde se to kupuje? Takže jsem vyrazil za kamarádem, který se v oboru už léta pohybuje. Některé suroviny mi půjčil a poradil mi. Pak jsme se sládkem všechno odzkoušeli, doladili, co nefungovalo, a teprve asi po třech měsících bylo hotové první pivo,“ vybavuje si Milan Štěpáník dobu, kdy na čtyřce vznikl první pěnivý mok.
„Určitě stojí za zmínku, že máme službu pivní pohotovost, kdy si naši zákazníci mohou pivo kdykoli vyzvednout. Služba funguje čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu po celý rok, včetně svátků. Pivo si mohou naši zákaznici vychutnat jak točené v Restauraci Na Čtyrce, tak i stáčené – ve všech prodejnách Adélka,“ uzavírá Čekalová.