Město Humpolec svolávalo v uplynulých dnech schůzky k řešení protipovodňových opatření. Učinilo první kroky

2

icn urad

Jednání s majiteli Pstružného potoka o vyčištění koryta, jednání s majiteli soukromých pozemků v lokalitách, kde má budování protipovodňových opatření smysl, prověřit technický stav poldru, řešit se zemědělci hospodaření na jejich pozemcích a v inkriminovaných místech neprodleně prověřit a případně posílit základní opatření.

Tyto zásadní body vyplynuly ze schůzek a diskuzí představitelů města Humpolce, odborníků i obyvatel města po událostech z letošního 29. srpna, kdy Humpolec zasáhl mimořádně silný přívalový déšť a voda způsobila škody na soukromém i městském majetku.

Starosta Humpolce Karel Kratochvíl svolal bezprostředně po událostech hned několik schůzek se správcem kanalizace firmou VODAK, odborníky a pracovníky městského úřadu, ze kterých vyplynuly zásadní podněty. „V první řadě je třeba domluvit se správcem vodního toku Pstružného potoka, který ústí v ulici Spojovací, aby pročistil jeho koryto. Správcem je Povodí Vltavy a už jsme ho oslovili. Vyčištění by situaci v podstatě v celém městě výrazně pomohlo, neboť voda by mohla rychleji a lépe odtékat,“ zmínil první krok Karel Kratochvíl.

 

Druhým důležitým krokem je zrekonstruování dešťové kanalizace od ulice Emericha Dítěte, přes Jakuba Hrušky až po Spojovací. „Projekt oprav je na stole, ale bohužel v minulosti několikrát ztroskotal na nevstřícném přístupu některých soukromých majitelů pozemků v dané lokalitě. Budeme se snažit jednání obnovit,“ uvedl humpolecký místostarosta Ing. Vlastimil Brukner. Jednání se soukromým subjektem čekají město i v případě rybářů, kdy se hovořilo o zbudování manipulačního řádu rybníku Cihelna. Takové opatření by výrazně ulevilo další lokalitě.

 

Město Humpolec také vyvolalo schůzku se zemědělci, kteří hospodaří na pozemcích nad rodinnými domy v ulici Blanická a Emericha Dítěte. Voda stékající po zoraném poli s sebou totiž nesla i nánosy zeminy, které zaplnily poldr a voda z něj přetekla. „Zemědělce budeme žádat, aby pole zcela nezorávali, ale nechávali tam pás zeleně, který nečistoty i vodu plavící se z pole zastaví,“ řekl Karel Kratochvíl. Město ve spolupráci se VODAKem chystá i další opatření týkající se poldru. „S obyvateli dané lokality jsem hovořil několikrát přímo na místě a začátkem září jsme měli jednání na radnici, kde jsme vyslechli jejich obavy. Co se týče poldru, domluvili jsme se s VODAKem, že navýšíme kapacitu poldru a provedeme zásahy ve valu tak, aby se posílil průsak okolí. Zároveň jsme vyčistili vpusti a vybudovali další dvě,“ nastínil Karel Kratochvíl. Obyvatelé také vyjádřili pochybnosti nad technickým stavem poldru. „Projektantka konstatovala, že srpnová voda poldr nepoškodila. Nechceme ale brát připomínky tamních obyvatel na lehkou váhu, proto oslovíme nezávislého statika, který stav posoudí,“ uvedl starosta.

Čtěte dále:   Stavba prodloužena

 

K ochraně nejníže položeného panelového domu na sídlišti Na Rybníčku, kde voda vyplavila byty v přízemí, přispěje z krátkodobého hlediska vybudování další vpusti přímo před domem. „Na Rybníčku je situace složitá, neboť sídliště vzniklo na podmáčeném místě a na toku Pstružného potoka. Ani další vpusť bohužel nezaručí, že dům bude při velké průtrži zachráněn. Budu se opakovat, ale vyčištění koryta Pstružného potoka je stěžejní a k němu hlavně směřují naše další kroky,“ zdůraznil Karel Kratochvíl.

 

Město Humpolec se s firmou VODAK domluvilo, že VODAK odevzdá jakýsi manuál, ve kterém městu doporučí krátkodobá i dlouhodobá opatření v případě bleskové povodně. „Důležité je zkombinovat jak opatření ze strany města, tak opatření ze strany soukromých vlastníků objektů. Každý by měl zvážit, jak ochránit a případně pojistit svůj majetek. Zopakuji příklad z Rašínovy ulice. Tam, kde měli jako preventivní opatření nainstalovanou zpětnou klapku, voda téměř nic neponičila,“ mínil starosta.

 

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu napršelo v Humpolci ve čtvrtek 29. srpna během necelé hodiny padesát milimetrů srážek. Mimořádný déšť, jeho následky i reálné posílení prevence do budoucna budou jedním z témat veřejného zasedání Zastupitelstva města Humpolce ve středu 25. září. Jednání zastupitelů začíná v 15 hodin ve velké zasedací místnosti humpolecké radnice.

Odkazy

Zodpovídá: Mgr. Aneta Slavíková; www.mesto-humpolec.cz

Petr

2 thoughts on “Město Humpolec svolávalo v uplynulých dnech schůzky k řešení protipovodňových opatření. Učinilo první kroky

  1. Takže se zase nic nebude řešit. Povodí Vltavy má jiné starosti,než nějaký Pstružní potok. Pro ně jsou důležitější přehrady a kůrovec na březích Želivky. Prostě panelák v nejnižším bodě v Humpolci je na špatném místě,to je bez debaty. Chápu,že se tam symbolicky koplo,aby lidi nebrblali,ale stejně to nic neřeší. Voda se tam bude stékat stejně. Jediné řešení je v tom,zrušit tam přízemní byty,balkóny tam zazdít,mohly by tam být sklepy a je po problému.

  2. Hele tak co teda město udělalo?? Sledovala jsem dnešní zastupitelstvo a tam zazněly jiný informace. Jinak si videjko pusťte byl to masakr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Vyhlídková věž kostela sv. Mikuláše

St Zář 18 , 2019
GPS: 49°32’29.664″N, 15°21’33.382″E Horní náměstí, Humpolec Provozní doba: červen, září:   so – ne:  10:00 – 16:30 červenec srpen: denně 10:00 – 16:30 Během této provozní doby vám rádi umožníme výstup na věž i mimo otevírací doby, pokud utvoříte skupinu min. 10 osob. Kontakt: 565 532 479 vstupné: 20 Kč Cesta do […]

You May Like

Témata