Hradu Kámen ubývá exponátů

Jednou z největších atrakcí hradu Kámen je stávající expozice jednostopých vozidel. Sbírka se však postupně každým rokem zmenšuje.

„Motorky jsou u nás postupně redukovány, jelikož jsou majetkem technického muzea, které se chová majetnicky a své exponáty bere podle potřeby na své výstavy a akce,“ vysvětluje vedoucí hradu Kámen Miroslav Vaňha. Kámen proto před letošní sezonou přišel také o nejstarší motocykl ze sbírky, který je nyní umístěn v pardubickém muzeu. Tento exponát se na Kámen vrátí až po sezoně, v říjnu nebo listopadu. „Proto se snažíme naši expozici obohacovat sami tím, že vzniklé mezery vyplňujeme dalšími exponáty od sběratelů ze soukromých sbírek, a to nejen z regionu, ale i z celé republiky,“ dodal Miroslav Vaňha.

Na hrad se mohou návštěvníci vydat i k průzkumu nově přístupných sálů, které byly letos začátkem sezony otevřeny. Právě jimi chce správa hradu prohlídku ozvláštnit.
Na zahájení letošní sezóny byl na hradě Kámen na Pelhřimovsku otevřen rytířský sál a kaple. Rytířský sál je druhá nejrozsáhlejší místnost na hradě, která doposud sloužila jako jednoúčelové zařízení, a to jako svatební obřadní síň a nebo k příležitostným kulturně společenským akcím.

Kaple byla přístupná pouze při církevních událostech konaných na hradě. Tyto objekty jsou tedy nově součástí prohlídkové trasy a slouží ke kulturním a společenským událostem.

Čtěte dále:   Anketa Kraj mého srdce 2023 - Kraj Vysočina se stal absolutním vítězem

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Batyskaf má divadelní premiéru

St Čvn 11 , 2003
Jazzové, rockové i bluesové koncerty, stejně jako taneční party a filmové projekce má na svém vrubu žďárský klub Batyskaf. V žánrové pestrosti programové nabídky tentokrát došlo i na divadelní představení. Dnes se v klubu Batyskaf představí brněnské divadlo „V 7 a půl“. „Batyskaf má za sebou půlroční provoz, přišel proto […]

You May Like

Témata