Životnost krajských silnic se snižuje. Může za to nárůst nákladní dopravy

Doba životnosti silnic II. a III. tříd v majetku Kraje Vysočina se podle dopravního významu, dopravního zatížení a v závislosti na pravidelné údržbě a opravách pohybuje mezi 20 – 25 roky.

Péči o cca 4500 km silnic zajišťuje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, její vedení avizuje, že stupňující se zatěžování silniční sítě se podepisuje na zkrácení předpokládané životnosti. „V současné době stojí investice i údržba krajských silnic přibližně 1,4 miliardy korun ročně. V případě, že dojde na vynucené zkrácení životnosti silnic o dva roky, stoupnou náklady na údržbu, podle našich prvních propočtů, přibližně o 150 miliónů ročně,“ informoval ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid.

Nejvíce vrásek dělají údržbě silnic už několik let transporty vytěženého kůrovcem napadeného dřeva. Zatímco v roce 2016 se množství těžby pohybovalo kolem 1,5 milionu m3, v loňském roce bylo přepraveno po silnicích II. a III. tříd téměř pětkrát více kulatiny. Při průměrném zatížení kamionu 30 tunami hmoty to představuje více než 163 tisíc naložených nákladních aut ročně. Náměstek

Krajské správy a údržby silnic Tomáš Mátl upozorňuje také na případy nevhodně uskladněného dřeva v těsné blízkosti silničních těles, přičemž při  manipulaci a nakládce jsou stále častěji poškozovány krajnice komunikací nebo dřevo končí v příkopech, kde se materiál stává překážkou pro odtok vody při přívalových deštích. Ve stavební sezóně jsou navíc silnice II., ale i některé silnice III. tříd zatíženy transportem obrovského množství stavebního materiálu na opravy dálnice D1.

 

Krajská správa využívá pro financování modernizace, údržby a oprav peníze rozpočtované Krajem Vysočina popř. Státním fondem dopravní infrastruktury. Velké investice dotované evropskou unií, např. stavby ochvatů, realizuje většinou přímo Kraj Vysočina.

  • tisk@kr-vysocina.cz
Čtěte dále:   Parkování v centru Pelhřimova je dražší. Připlatí si hlavně místní

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Stockfest

St Srp 12 , 2020
14 – 16.8.2020 Čtěte dále:   Milá setkání a dost peněz. Koledníci v Brodě a Humpolci vybrali přes tři miliony

You May Like

Témata