Krivoklátská tiesňava

Tip na výlet u sousedů. Křivoklát bez háčku nad „r“ mají i na Slovensku. Nad malou vesničkou na slovenské straně Bílých Karpat sice nestojí královský hrad, zato je tu k vidění malá, ale hezká vápencová soutěska. K méně známým bělokarpatským bradlům patří i vápencové útesy v bezprostřední blízkosti vesnice Krivoklát, v nichž Krivoklátský potok vyhloubil krátkou, avšak efektní soutěsku.

Vzdušnou čarou leží Krivoklátská tiesňava sice jen 4 km od našeho území, žádné značky vás však do ní nedovedou, a to ani z mnohem přístupnější slovenské strany. Prakticky všechny návštěvníky této oblasti si přitáhne jako magnet Vršatecký hrad, který se vypíná 2 km severně odtud, a Krivoklátské tiesňavy si proto nikdo ani nevšimne.

Jen necelé 4 km západně od Krivoklátské tiesňavy se ukrývá v bukových bělokarpatský lesích další pozoruhodný přírodní útvar, který se jmenuje Dračia studňa. Spojit návštěvu obou lokalit lze jak pěšky, tak na kole.

V obou případech musíte projít soutěskou a dát se vzhůru do malebného údolí, ozdobeného loukami. Půjdete-li pěšky, je vhodné silniční serpentinu zkrátit po loukách, jež vám nabídnou úžasný pohled na protilehlé skalní bradlo Vršateckého hradu a vedle vystupující vrchol Chmelové (925 m) – druhý nejvyšší bod Bílých Karpat.

Za prohlídku zcela určitě stojí i samotná dedinka Krivoklát, která si nadále drží ráz krásné slovenské dedinky.

Čtěte dále:   Humpolec a chorvatský Karlovac se sbližují, pojí je dávný příběh rodiny Reinerů

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Druhá vlna televizní digitalizace pokračuje

Po Srp 17 , 2020
V České republice probíhá druhá vlna televizní digitalizace. Čtěte dále:   Kraj Vysočina: tipy na neotřelé výlety s příběhem

You May Like

Témata