Roubenku v Nyklovicích nahradí replika

Když pracovníci brněnského památkového ústavu našli místo historické, leč chátrající roubené chalupy v Nyklovicích na Žďársku jen holý plácek, v první chvíli se jim zdálo o čertech. Majitelka srovnala cenný dům se zemí, přišli jsme o další památku! Jak se při setkání s novináři vyjádřila odborná garantka památkové péče pro Žďársko Marta Procházková, pracovníci památkového ústavu v Brně se do obce vypravili na kontrolu povolené opravy. Na místě však s údivem zjistili, že po památkově chráněném stavení číslo 21 není ani stopy. Podle slov Procházkové by jediná legální cesta k demolici vedla přes ministerstvo kultury, které by vlastník musel požádat o vyjmutí domu ze seznamu památek.

Chátrající roubenku nešlo zachránit

Rozruch kolem údajně nepovolené demolice je však podle projektanta rekonstrukce Miloslava Stejskala, jenž také zastupuje majitelku domu, zbytečný. Potvrdil to i Zdeněk Vácha z odboru specialistů brněnského památkového ústavu.
„Dům střídal majitele a nikdo s ním nic nedělal. Posudky potvrdily, že v žalostném stavu byla střecha. Hrozila zborcením. Sňala se proto ta nejohroženější severní část. Ale když se sundaly pláště z jižní a západní strany, zjistilo se, že roubenina je totálně napadená dřevokaznými škůdci. Od červotočů, tesaříků až po dřevomorku. Zdroj všeho byl ve sklepě, kde byla voda,“ vysvětlil Stejskal. Poškození trámů bylo tak značné, že stavbu nezbylo než zcela rozebrat, jinými slovy odstranit.
I když se dům řízeně zdemoloval, stavebník se podle Váchy nedopustil žádného přestupku. Odborník ale připouští, že po stránce památkové je to samozřejmě prohra. „Ztratila se podstatná část památky, prakticky celá nadzemní část. Zůstaly jen základy a sklep.

Postih ale majitelce nehrozí. V rozhodnutí k opravě se konstatuje, že všechny dožilé konstrukce budou nahrazeny. Majitelka prozatím nepřekročila rámec rozhodnutí. Došlo k rozebrání stavby, k řízené demolici, protože posudky statiků a mykologů řekly, že roubenka je nezachranitelná,“ vysvětlil památkář.

Čtěte dále:   Vydejte se na Vysočinu vlakem

Dům ohrožoval okolí, shodují se místní

Jak řekl místostarosta Vladimír Ocásek, obec stojí spíše na straně stavebníka. Chápe, že památkáři želí historické architektury, na druhou stranu však padající stavení ohrožovalo kolemjdoucí. „Bylo to všechno shnilé. Co vím, odborník tesař naznačoval, že to nejde spravit,“ řekl Ocásek. „Obec by byla ráda, kdyby tady stála replika,“ dodal starosta Jiří Heger.
Sousedé mají jednoznačný názor. „Bylo to na spadnutí. Původní majitel se kdysi odstěhoval, protože bylo nebezpečné tam bydlet,“ nechal se slyšet soused Jan Filípek. Podobný názor má osmdesátiletý Miloslav Šutera. Nářky památkářů neslyší. „Stavení padalo na hlavu. Dobře, že je pryč. Mohli to rozebírat rukama, byly tam takové díry, že bylo vidět skrz trámy,“ dodal Šutera.

Ve stavení, jehož původ památkáři nejasně datují do 18. či 19. století, původně bydleli Hauptovi, pak dům prošel rukama majitelů z Olešnice a z Brna. Stávající majitelka žije v Mikulově.
Podle Váchy i Stejskala by na základech odstraněného domku měla vyrůst replika roubenky. Projekční i rekonstrukční náklady ovšem ponese majitelka.

Zdroj: MF DNES

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Pouť ze starých časů

St Čvn 18 , 2003
Pouť jako ze starých časů připravují na neděli 29.června v obci Mladé Bříště nedaleko Humpolce občanské sdružení Přátelé a Farnost Mladé Bříště Čtěte dále:   Hygienici zakázali koupání v Sedlici. Kvalita vody je horší i jinde na Vysočině

You May Like

Témata