Humpolec bude stavět nové byty

Stále je ve hře nízkoenergetický dům dle projektu pana Rýznera.

Na nízkoenergetický dům zatím chybí dotace
Desítky dvoupodlažních bytů chce postavit humpolecká radnice. Pokud se jí nepodaří na výstavbu bytového domu získat státní dotaci, plánuje finančně zainteresovat budoucí nájemníky.
V příštím roce chce město stavět bytový dům s dvoupodlažními byty, který prý díky svému řešení nebude mít v regionu konkurenci. Pokud se nepodaří získat dotaci, humpolecká radnice plánuje vyzkoušet nový systém spolufinancování budoucích nájemníků.
Nový obytný dům má stát v ulici Družstevní, kde byl před několika lety zdemolován chátrající domek, v němž přebývali tuláci. „Je to velice lukrativní pozemek na výstavbu bytového domu,“ řekl místostarosta Tomáš Křišťan.
V domě bude jednadvacet bytů 1-4+kk s lodžiemi, z toho jeden přizpůsobený invalidním nájemníkům. „V letošním roce chceme připravit projekt včetně stavebního povolení, abychom byli připraveni, kdyby vyšel nějaký grant,“ komentoval Křišťan.
Pokud grant nevyjde, chtějí radní vyzkoušet trochu jiný systém spolufinancování budoucích nájemníků. „Vyzveme zájemce o nový byt, aby se sdružili do bytového družstva, město by poskytlo pozemek včetně projektu a stavebního povolení a lidé by si na základě stavebních spoření a půjček sami dům postavili,“ dodal Křišťan.
Má jít o zajímavě řešený dům, o který bude určitě velký zájem. „S přítelem máme zažádáno o byt již přes rok a uvítali bychom jakoukoli metodu spolufinancování. Hlavně, aby se to už nějak pohnulo,“ říká Klára Marešová z Humpolce.
Dalším bytovým domem, o kterém se však hovoří již delší dobu a jeho výstavba musela být pozastavena, protože město v loňském roce nedostalo dotaci, je nízkoenergetický dům. Výstavbu plánuje město na kraji města, nedaleko základní školy v ulici Hradská. „Vše je již připravené, máme vybranou firmu, která stavbu zajistí a nyní čekáme pouze na dotaci,“ dodal Křišťan.

Čtěte dále:   V SeniorCentrech SeneCura rozdávají radost i dobrovolníci, bylo by jich potřeba ale mnohem víc


Zdroj: MF Dnes 3.7.2003 Vysočina – strana 2

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Město připravuje novou cyklotrasu

St Čvc 9 , 2003
Čtěte dále:   Reakce na nové vedení a starostu města Humpolec

You May Like

Témata