Sehnat na Vysočině zubaře je velký problém

Většina zubních lékařů má plné kartotéky, a další pacienty nebere. Absolventů nastupuje stále méně. Přistěhovali jste se například do Jihlavy a hledáte si stomatologa? Pokud nemáte někoho, kdo vám s tím pomůže, počítejte s tím, že zřejmě neuspějete. Zubaři jsou na Vysočině tak trochu „ohrožený druh“.

Sehnat na Vysočině dobrého zubního lékaře začíná být stále větší problém. V mnoha obvodech nové pacienty vůbec neberou, protože mají plné kartotéky a nových stomatologů nastupuje každým rokem méně a méně. Vize do budoucna je neradostná. Za deset let, nebude mít polovina obyvatel svého stomatologa.
Stejně tak jako předchází dobrá pověst nejrůznější řemeslníky, není tomu jinak ani u vážené a prestižní profese zubařů. O některých kolují mezi lidmi hrůzostrašné krvavé historky, jiní jsou vynášeni do nebe. Právě těm posledně jmenovaným by se rád upsal největší počet pacientů. Bohužel zpravidla většina těch znamenitých mívá plno, a tak když zavoláte, zda by vás nepřijal mezi své klienty, slyšíte jenom: „Ne, ne, bohužel nebereme, máme plno.“

Někdy se hodí i menší protekce

Řada pacientů, kteří chtějí změnit svého zubaře, dává především na dobré doporučení a rady svých známých nebo rodiny. Mnozí přiznávají, že se ke svému dentistovi dostali díky protekci. „Bylo to zásluhou mého známého, který se přimluvil, jinak bych určitě neměl šanci se tam uchytit,“ svěřil se muž ze Žďáru nad Sázavou.
Snad nejhůře jsou na tom ti pacienti, kteří se nově přistěhují. O své anabázi po zubních ordinacích, by mohl vyprávět třicetiletý Michal Zápotočný, který se před třemi lety přistěhoval se svou ženou z Brna do Jihlavy.

Z bolavými zuby jezdí muž z Jihlavy raději do Brna

„I když jsme tady měli kontakty přes známé, nikde nebylo možné se uchytit. Všichni oslovení lékaři nám řekli, že mají plno a ať se znovu zeptáme, ale až po velmi dlouhém časovém úseku. Takhle jsme dohromady obešli asi deset zubařů.
Žena nakonec přes známou v práci sehnala lékařku a posléze jsem byl úspěšný i já. Jenže u této zubařky jsem byl jednou a odešel jsem. Se standardem, na jaký jsem byl zvyklý z Brna, se to vůbec nedalo srovnat. No a tak i po těch třech letech stále dojíždím za svým dentistou z Jihlavy do Brna,“ vypráví Michal Zápotočný.
Jenže by byla chyba vše svádět jenom na neochotu lékařů. Podle České stomatologické komory a údajů statistické ročenky nebude mít za deset let polovina obyvatel republiky svého zubního lékaře.

Čísla statistiků jsou alarmující

Tyto alarmující údaje uvádí komora s tím, že počet zubařů odcházejících do důchodu je daleko vyšší než počet zubařů – absolventů. Na jednoho stomatologa dnes v Česku připadá 1800 pacientů. Podle předsedy oblastní stomatologické komory Vladimíra Vyskočila, je to obrovské číslo. „Ve skandinávských zemích připadá na jednoho stomatologa pět set až osm set pacientů,“ dodává.
Podle čísel Českého statistického úřadu, pracovalo v roce 2002 na Vysočině 286 zubních lékařů, na 517 331 obyvatel.
Situaci zhoršuje navíc fakt, že největší počet stomatologů je ve věkové skupině 46 – 50 let a v předdůchodovém období, zatímco těch mladších je podstatně méně.
V loňském roce nastoupilo do praxe pouhých deset nových absolventů. Problém bývá hlavně v menších městech a na venkově. Podle analytika jihlavského Úřadu práce Pavla Literáka pracovní úřady v kraji Vysočina neregistrují v současné době ani jedno volné pracovní místo pro stomatologa. „Pouze v Třebíči v těchto dnech připravují místo pro jednoho absolventa školy. Informace o volných místech nám však poskytují pouze zdravotnická střediska nebo stomatologická centra,“ vysvětlil Literák.

Lékaři: Více pacientů prostě nezvládneme

Plné čekárny netrpělivých pacientů má v těchto dnech nejedna zubní ordinace. Počty klientů se zvyšují a s tím i čekací lhůta k ošetření. Přetlak pacientů, o jakém hovoří i sami lékaři, je evidentní.
„Každý den volají tak čtyři lidi a chtějí se zaregistrovat. Bohužel je už nemůžeme přijmout. Jednak mám dlouhou objednací dobu a optimální počet pacientů v kartotéce. Vím, že kdybych přijala více pacientů, bylo by to k jejich vlastní škodě. Objednací doba by se nadále prodlužovala a mohlo by tím pádem docházet ke zdravotním komplikacím jejich případů. Nemohla bych jim poskytnout takovou péči jakou bych chtěla,“ vysvětluje jihlavská stomatoložka Věra Myslivcová.
Podobné zkušenosti mají i ostatní zubaři v kraji, mimo jiné i stomatolog Jiří Brož: „Přestože nemám uzavřené smlouvy s pojišťovnami a pracuji za přímou platbu, přetlak pacientů je zřejmý i u nás.“
Situace je totožná prakticky v celém kraji. Vize do budoucna je neradostná i podle předsedy oblastní stomatologické komory Vladimíra Vyskočila. Ten příčinu spatřuje v nízkém přísunu nových absolventů škol a špatném systému vzdělávání a celé koncepci zdravotnictví a jejím financování.
„Jsou to dlouho neřešené problémy, na které by měla vláda reagovat. Ta však zřejmě čeká, až to dospěje do takového stavu, v jakém je v současné době všeobecné zdravotnictví,“ míní.
Řada lidí, kteří nemají svého zubního lékaře, se pak podle něj spoléhá hlavně na ordinace zubních pohotovostí.

Co vy na to?

– Měli jste vy nebo vaši známí problémy se sháněním zubního lékaře, který by vás přijal jako pacienta?

– Jak jste spokojeni s dostupností a péčí stomatologů na Vysočině?

Vaše názory můžete vyjádřit v komentářích pod článkem, popřípadně nám je můžete poslat mailem do redakce.

Čtěte dále:   Krajské kolo Logické olympiády přivítalo nadané studenty i z Humpolce

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nízkoenergetický dům

Pá Zář 26 , 2003
Nízkoenergetický bytový dům se v Humpolci zatím stavět nebude. Čtěte dále:   Krajské kolo Logické olympiády přivítalo nadané studenty i z Humpolce

You May Like

Témata