Rekonstrukce mostu ve Věžnici u Polné

2

Co se děje s historickou památkou, kterých není v ČR mnoho? Jaký je aktuální stav? Proč mohou být humpoláci hrdí?

V srpnu jsme vás informovali o projektu opravy historického mostu v obci Věžice u Polné. Zajímalo nás jak pokračují práce na mostě. Na to nám odpověděl pan Petr Žáček z firmy První humpolecká stavební, která provádí opravu:


Jak je daleko rekonstrukce mostu?
Rekonstrukce mostu U Lutriána ve Věžnici u Polné z dvanáctého století se chýlí ke konci – humpoláci v čele s mistrem Pavlem Řezáčem dokončují momentálně kamennou štětovou zádlažbu předmostí – během rekonstrukce byly zpevněny zachované mostní prvky a obnoveny části mostu, které nešetrnými zásahy v minulosti byly odstraněny a nebo porušeny.
Most již nebudou devastovat zemědělci a lesáci nadměrnými náklady jako doposud, protože most bude regulací šířky průjezdný jen osobními automobily.

Jaké jsou další plány s historickým mostem?
Po rekonstrukci most získá unikátní pozici mezi mosty v České republice, protože podobné stavby existují jen v Přibyslavi a na Klatovsku a jsou v nesrovnatelně horším technickém stavu. Jistě to bude zajímavé místo pro výlety i pro milovníky historie, vždyť např. nedaleký lutriánský mlýn má doloženou historii přes 600 let. Původní osadníci byli němci, Dolní Věžnice byla Německá – Unter Wieznitz – dokonce jsme našli i patník – sádník s vyrytým U.W.
Slavnostní otevření by se mělo konat za účasti pana Pitharta a Kasala.

Obrázky níže: záběry z rekonstrukce, mlýn a kaplička z okolí mostu








Čtěte dále:   Zámek v Červené Řečici je klenotem české renesance. V minulosti patřil pražskému arcibiskupství

olaf

2 thoughts on “Rekonstrukce mostu ve Věžnici u Polné

  1. Promiňte,ale kvalita fotek na Vašem vebu je opravdu strašná.Nefunguje ani odkaz na další stránku s fotkama.
    Je vidět,že to někdo pěkně odflákl.
    P.Pavlas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Dívka měsíce října

Čt Říj 2 , 2003
Měsíc utekl jako voda a máme tu další sérii dívek pro soutěž Dívka roku. Tentokráte jsme si dovolili přinést malinko odvážnější fotografie, aby se vám lépe vybíralo. Čtěte dále:   Antropolog Aleš Hrdlička: Z Humpolce až k celosvětové slávě

You May Like

Témata