Nízkoenergetické byty zatím stavět nebudou

Humpolečtí čekají na lepší podmínky dotací.

S výstavbou nízkoenergetického bytového domu, který měl stát v Humpolci jako druhý svého druhu v republice, bude muset město ještě nějaký rok počkat. Nenašel se totiž dostatečný počet zájemců o byty, kteří by byli ochotni se na výstavbě finančně spolupodílet. Výhodné zatím pro město nejsou ani podmínky v případě poskytnutí státní dotace.
V době, kdy bylo již vše připraveno k výstavbě domu, změnil stát zásady sdružování prostředků. To udělalo městu zásadní „čáru přes rozpočet“. Zbyly tři varianty jak výstavbu, o které se mluví již třetí rok, zrealizovat. Jednou z nich byla možnost, že by ji zaplatilo město bez účasti nájemníků. „Máme sice slib fondu rozvoje bydlení, že dotaci 5,4 milionů dostaneme, ale slib je pouze ústní a jsou tam určité podmínky,“ řekl místostarosta Tomáš Křišťan. Zbytek, asi 18 milionů, by však město muselo platit samo.
Druhou možností je sdružit finanční prostředky s družstvem. Budoucí nájemníci by museli založit družstvo, které by se na akci spolupodílelo. Pokud by město dostalo i dotaci, nemohlo by ale dům na družstvo dvacet let převést. Každý člověk, který by měl o byt zájem, by musel složit za byt zhruba 1,6 milionu korun, ale patřil by mu až po dvaceti letech. „Orientačně jsme obeslali všechny žadatele, aby potvrdili, zda by za takovýchto podmínek měli o byt ještě zájem. Z 80 se nám vrátilo pouze 12 závazných odpovědí,“ řekl Křišťan. Dům by však měl nabídnout 16 bytů různých velikostí a tolik zájemců se zatím nenašlo. Poslední variantou je od celého projektu odejít.
Bydlení v nízkoenergetickém domě by bylo nejen hezké, ale i ekologické a velmi šetrné k peněženkám nájemníků. S tím jsou však spojeny i počáteční investice, které jsou poměrně vysoké oproti běžným bytům. Nové a moderní technologie stavby však zaručují rychlou návratnost vložených investic. „Rozhodně to bude stát za to, ale tolik peněz nemáme. Za dva miliony bychom si postavili vlastní rodinný domek,“ řekla jedna z původních žadatelek o byt v nízkoenergetickém domě.
Ministerstvo pro místní rozvoj však připravuje na příští rok grant na podporu bytových družstev ve spolupráci s městem. Pak by výstavba domu byla přijatelnější pro nájemníky i pro město. Zastupitelé tedy výstavbu domu odložili.

Čtěte dále:   Humpolák šiřitel dezinformací?

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Bernard v sobotu zahájí plesovou sezonu

Pá Říj 24 , 2003
První taneční zábavou, která se tuto sobotu bude konat v humpoleckém spolkovém domě, bude 3. ples rodinného pivovaru Bernard. Krátce po 20. hodině jej zahájí předtančení skupiny Trinit a o hudbu během sobotního večera se postará skupina Rotace. V ceně vstupného je pro každého účastníka připravena porce guláše a tři […]

You May Like

Témata