V Želivě se vaří pivo

1

Od 9. prosince 2003, po šestadevadesáti letech, obnovil řád premonstrátů vaření piva. Pivo se zde přestalo vařit po velkém požáru kláštera v roce 1907. Nejstarší zmínka o pivovaru v Želivě je z první poloviny 17. století, ale pivo se zde údajně vařilo ještě mnohem dříve.

Minipivovar v želivském klášteře představil 9. prosince 2003 dvě piva. Patnáctistupňové pivo Gottschalk a medem ochucené třináctistupňové pivo Castulus. Pivo Castulus by mělo být v budoucnu základem pro výrobu piva s příchutí medoviny a višně. Ochucená piva zatím na domácím trhu chybějí. Pivo se připravuje tzv. svrchním kvašením, typ „Ale“ dle starých receptů. Ve světe existuje pouze šest kláštěrních pivovarů v majetku mužského církevního řádu trapistů, které mají právo vařit podobné tzv. trapistické pivo. (pět v Belgii a jedno v Nizozemsku) V Želivě je spolumajitelem pivovaru Kanonie premonstrátů a tak má tento pivovar plné právo vařit toto výjimečné pivo. Tento druh piva je silný, chutově výrazný, vždy dozrává v lahvi a většinou obsahuje větší množství zbytkového cukru. Podává se s důstojností při pokojové teplotě a v tradičním širokém poháru.
Názvy želivských piv jsou odvozeny od jmen někdejších želivských opatů, prvního opata Gottschalka a zakladatele klášterního pivovaru opata Castuluse. Pivovar by chtěl tato piva prodávat u nás i v zahraničí. Premonstráti uvažovali o vaření piva několik let, chyběli jim ovšem zkušenosti i finance. V současné době se na provozu minipivovaru podílí i zkušený sládek a obchodník pan Lochmann. „Klášter v Želivě dal tradici, jméno a prostor.“ říká spoluzakladatel Hroznata Pavel Adamec, převor premonstrátského kláštera. Zatím se uvařilo 40 hektolitrů piva, zrálo od října, příští rok by se měl výstav přiblížit ke 2000 hektolitrů.




Gottschalk
je silné pivo s plnou, až tělnatou chutí, vařené z moravského ječmene, žateckého chmele a čisté želivské vody. Nepatří k pivům konzumníého typu pouze k zahnání žízně.
Castulus je pivo, kde se snoubí jemná a výrazná chuť piva s typicky slovanským nápojem – medovinou. Medovinové pivo bylo vůbec poprvé uvařeno v Klášterním pivovaru Želiv. Sladkost medoviny ve spojení s hořkostí chmele vytváří světově unikátní spojení chutí a vůní.


Nečekaně obrovský zájem sběratelů, znalců, obchodníků, ale i normálních zákazníků naprosto zaskočil provozovatele. Minipivovar na takový zájem před vánočními svátky není připraven. „Údajně nejsou k dispozici láhve, další várka bude až po novém roce.“ Oznamuje zájemcům o koupi originálního piva paní Moravová z obchodu „U klášterní brány“.

Dle pana Lochmana z Klášterního pivovaru Želiv s.r.o. je pivo možné zakoupit přímo v Želivě v pivovaru po předchozí telefonické domluvě, anebo v obchodě „U klášterní brány“, kde je otevřeno od 10 do 16 hod. (tel. 565 561 064) Lahev třináctky a patnáctky stojí 26,- korun. Třetinkové láhve se nezálohují, nejsou vratné. Více informací o pivu a pivovaru naleznete na www.pivovar.zeliv.cz.

Klášterní pivovar Želiv s.r.o.
394 44 ŽELIV 1, tel.:+420 565 581 074
e-mail: lochmann@pivovar.zeliv.cz

olaf

One thought on “V Želivě se vaří pivo

  1. ČT uvedla ve svém pořadu Toulavá kamera v neděli 4.1. 2003 reportáž o pivovaru. Tento pořad je ještě opakovanán v jiných termínech – viz. program televize.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Výsledky ankety sportovec roku 2003

Po Pro 29 , 2003
Od 9. prosince 2003, po šestadevadesáti letech, obnovil řád premonstrátů vaření piva. Pivo se zde přestalo vařit po velkém požáru kláštera v roce 1907. Nejstarší zmínka o pivovaru v Želivě je z první poloviny 17. století, ale pivo se zde údajně vařilo ještě mnohem dříve. Minipivovar v želivském klášteře představil […]

Témata