Padesátiletý zvuk rock’n’rollu

Fender Stratocaster – kytara, která do určité míry předurčila zvuk rock’n’rollu, právě slaví půl století od chvíle, kdy byla uvedena na trh.

Ovšem ti, kteří patřili nejdříve k jejím dětem, aby jí pozdějí vtiskli svou tvář a posunuli tam, kde už rock’n’roll ztrácel pro zakládající generaci své sdělení a srozumitelnost, se dnes přou o to, zda už zlatá éra kytary značky Fender a kytarových sól není dávnou minulostí.

„Jednou přišla řeč na zvuk kytary a na kytarová sóla tak, jak je znala naše generace,“ říká zpěvák skupiny Metallica.


„A dospěli jsme k názoru, že jde o něco, co je už poněkud zastaralé.“ Spoluhráči s tím však nesouhlasí – je to prý naprosto hloupý názor.


V Anglii začali Shadows


Kytarista skupiny Eagles, který se proslavil svými sóly, nedá na kytaru značky Fender dopustit.


„Víte existuje hodně výrobců kytar a já sám jsem během své kariéry viděl hodně nástrojů, ale vždycky jsem se vracel k Fendru Stratocaster, a to zvláště při nahrávání ve studiu,“ říká Joe Walsh a dodává:


„Nechápu vůbec proč, ale po celá ta dlouhá léta tuhle značku nikdo nepřekonal.“


Společnost Fender, která sídlí v Arizoně, uvedla první kytary této značky na trh v roce 1954, jejich zvuk pak inspiroval celou generaci rockových kytaristů.


V Anglii začal jako jeden z prvních používat Fendra kytarista skupiny Shadows Hank Marvin. Bylo to v roce 1959, krátce poté, kdy i britské ostrovy podlehly horečce jménem Budy Holly.


Zlatá éra


Hudební kritici soudí, že zlatou érou kytary Fender Stratocaster byl konec šedesátých let – a úspěch značky spojují se jménem kytarového fenoménu Jimmyho Hendrixe, který žil a také zemřel v Londýně.








 Otázka, jestli je kytara ještě vůbec potřeba a jestli se má kam vyvíjet, je podobná, jako kdyby se někdo ptal, zda potřebujeme ještě jazyk – samozřejmě že ano

 

Steve Alexander


Kytarista skupiny Pink Floyd David Gilmour však upozorňuje, že v rockové historii existuj i další jména kytaristů, kteří dokázali dát kytaře značky Fender svůj vlastní, osobitý zvuk:

Čtěte dále:   Den otevřených dveří v loutkovém divadle

„Myslím, že člověk si musí najít svůj vlastní zvuk, něco, čím se lišíte od ostatních, aby vás lidé rozpoznali. Dokázal to například Mark Knopler z Dire Straits nebo Eric Clapton.“


Hudební kritici viní z konce slavné éry kytarových sól i výrobce značky Fender. Progresivní krok koncem sedmdesátých let, který zvuk kytary příliš komplikoval, se stal pro posluchače nestravitelný.


Kytara jako jazyk


Jsou tedy kytarová sóla mrtvá? – odpovídá David Gilmour z Pink Floyd:


„Myslím, že ta opravdu velká, hlasitá, blýskavá kytarová sóla, že ta éra je už pryč.“


Steve Alexander, který vede odborný hudební časopis Mo-Jo s ním však nesouhlasí – podle něj vyrostla ve Spojených státech nová generace, mladých kytaristů, kteří dokáží dát kytaře ten správný zvuk.


Kytara je podle něj vůbec nejdůležitější názor v historii, podle něj není pochyb, že kytarová sóla budou součástí různých odnoží rocku vždycky.


„Otázka, jestli je kytara ještě vůbec potřeba a jestli se má kam vyvíjet, je podobná, jako kdyby se někdo ptal, zda potřebujeme ještě jazyk – samozřejmě že ano,“ říká Steve Alexander.



Fender Stratocaster Jimiho Hendrixe
Fender Stratocaster Jimmyho Hendrixe

 – BBC

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Fotografie rekonstrukce humpoleckých dominant

Čt Zář 30 , 2004
O velice zajímavé snímky se rozrostla humpolecká fotogalerie, kterou můžete nalézt na serveru Humpolec.cz. Jedná se o snímky rekonstrukcí našich nejzajímavějších dominant (kostel sv. Mikuláše, Humpolecké radnice) a také událost vysvěcení kostelních varhan věnovaných humpoleckým rodákem v Americe, panem Kotyzou. Fotogalerii si můžete prohlédnout na adrese: http://www.humpolec.cz/index.php?task=foto. Čtěte dále:   […]

You May Like

Témata