SMRŠŤ: Australské počasí

Minulou neděli jsme měli u nás v Modrých horách a také v Sydney zajímavé jarní (aprílové?) počasí.

Ano, máme sice listopad, ale jak víte, tak v Austrálii je úplně všecko naopak. Do šedivého dne nás vzbudil telefon a klapot dešťových kapek. Časně zrána volal náš starší syn Petr a ptal se jak je v horách, jestli by s partou mohli jet lozit. Občas se zde sápou po skalních útesech, horolezectví tak zůstalo v rodině. Ubezpečili jsme ho, že je zde podobně jak v Sydney, kde nedaleko City bydlí a doporučili mu aby šel ještě spát.

Za 2 hodinky se však počasí vybralo, začalo foukat od západu z vnitrozemí a vykouklo sluníčko. Kolem poledne, když zmizely mraky a utichl vítr tak nám teploměr na balkoně ukazoval 34°C. Vzduch byl dusný a nehybný. V koruně lípy co máme před domkem bzučely tisíce včel pilně sbírající dobroty. Kamarád si dokonce dojel natrhat trochu květu na čaj.

Odpoledne se začaly zase kupit mraky a pak náhle, jako když bičem práskne se strhla větrná smršť. Hukot jako když nad střechou přistává Jumbo. Okolní stromy se ohýbaly až k zemi, vzduchem létalo kde co a nejbezpečněji bylo někde v domě pod stolem. (Tady sklepy nemáme). Pochopitelně okamžitě vypadla dodávka elektřiny a záhy i telefony. Po půl hodině bylo po nejhorším. Zahrada zdevastovaná, na zemi ulámané větve ze stromů a naše ulice neprůjezdná. To máme za to že bydlíme v buši. Některé stromy nápor větru nevydržely, spadly přes ulici a větvemi dokázaly strhnout elektrické vedení. Domy však zůstaly větší devastace ušetřeny. Teplota spadla na 25°C.

Jak jen trochu to situace dovolovala, tak se vyrojili sousedé s motorovými pilami a do 20 minut prořezali padlými stromy na silnici uličku na projetí. Uklidili jsme také ten nepořádek na zahradě a před domkem. Aby to snad nebylo fádní, tak asi za 2 hodiny se dostavilo opakování, tentokrát i s malou průtrží mračen. Takže veškeré uklízení bylo pro kočku. Také se rozpršelo a vítr i když slabší neustával. Teplota klesla na 15°C.

Čtěte dále:   Participativní Humpolec: Lidé chtějí sport a zábavu. Poprvé rozhodují o penězích

Večer jsme strávili starosvětsky bez elektřiny. Svíčky dodávaly okolí na romantice a klid s dobrou knihou bez televize a nebo vrnícího počítače je přece tak blahodárný. Dodávka elektřiny byla obnovena o půl jedné v noci.

V Sydney bylo bez dodávky elektřiny přes 100 000 domů, spousty škod na budovách a mnoho polámaných a vyvrácených stromů. Rychlost větru dosahovala 150 km/hod.

Pondělní ráno nás přivítalo čerstvým větrem, přeháňkami a teplotou 10°C. To zde míváme v zimě. Ocelově šedé, vodou napité mraky se ženou od jihu nízko nad hlavou jako stádo splašených mustangů. Ideální počasí k sednutí před počítač a bušení do klávesnice…

Správce webu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

KURSK: Pojďme si probrat všechna Co když to bylo takhle

St Lis 21 , 2001
Včera jsme se dozvěděli, co k nehodě Kursku říká viceadmirál Mocak Čtěte dále:   Humpolecké farmářské trhy

You May Like

Témata