Keltská svatba na Lipnici

Šestnáctihodinový program keltské slavnosti Beltine, konaný ve dnech 30.4 – 1.5. byl završen pravou nefalšovanou pohanskou svatbou. Principy tzv.keltského manželství by možná vyhovovaly i mnohým dnešním pravověrcům.

Keltové mohli uzavírat sňatky na rok a den, na celý život, nebo na dobu, po kterou trvá vzájemná láska. Snoubenci také měli možnost uzavřít sňatek jen na zkoušku. Žena byla u Keltů v rovnoprávnějším postavení než u jiných civilizací, například i po svatbě měl každý z manželů svůj oddělený majetek. Na Lipnici dva mladí vyznavači keltské kultury Sokol a Viona uzavřeli rituální sňatek v romantické atmosféře za svitu ohňů a víření bubnů pod ochranou pohanských bohů a za přítomnosti řady přátel. Celý obřad skončil svázáním rukou na výraz potvrzení lásky obou snoubenců.


Pohanská svatba byla jen jednou ze součástí letošního mezinárodního festivalu Beltine 2006 v areálu pod lipnickým hradem. Beltine je největší multikulturní přehlídkou keltské kultury ve střední Evropě, kde se scházejí milovníci keltské kultury a životního stylu. Celá slavnost na Lipnici byla plná vystoupení hudebních a tanečních skupin. Návštěvníci akce mohli rovněž navštívit stánky řemeslníků, projet se na huculských koních nebo si nechat namalovat na tělo keltské ornamenty. Do Lipnice se sjelo kolem dvou tisíc vyznavačů keltství z Česka i dalších středoevropských zemí. Lidé se Beltine účastní nejen kvůli programu, ale hlavně kvůli atmosféře oslavující svátky jara.


Po ukončení celé akce se organizátoři budou přesouvat na Šumavu do obce Prášily, kde již od loňského července budují menší keltskou vesnici. Před návštěvníky dlouho uzavřená vesnička si získává punc turistického střediska Šumavy. V pátek 5. května se zde budou točit další záběry pro dokument o Keltech. Pro skupiny osob a především pak pro školní kolektivy jsou v Prášilech nabízeny výukové programy o životě Keltů a keltských řemeslech. Program je cca tříhodinový a obsahuje pečení placek, mletí mouky, rozdělávání ohně, výrobu šperků, kvíz, povídání o zbraních, malé občerstvení, sekání dřeva keltskou sekerou, zapůjčení oblečení… Je možnost si zde zakoupit drobnosti s keltskou tematikou, od června pak i publikaci zaměřenou na život Keltů a Germánů na Šumavě a okolí.


Čtěte dále:   Pohádkový les

(Zdroj: iDNES, http://www.keltoi.cz/)




myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Lipnice v roce 2006

Út Kvě 2 , 2006
Kulturní program na státním hradu Lipnice a v obci Lipnice nad Sázavou na celý letošní rok. Čtěte dále:   Humpolečtí ochotníci nacvičují novou hru. Premiéra se blíží

You May Like

Témata