Vydání nových pasů bude od září dražší

Pokud budete potřebovat nový pas, neváhejte a zažádejte si o něj nejpozději do druhé poloviny srpna. Od 1.září vydání pasu trojnásobně podraží. Podle nového zákona, platného právě od prvého září, se začnou vyrábět bezpečné pasy s ochrannými, tzv. biometrickými prvky. Pozitivní pro humpolecké občany je fakt, že i když vydávání pasů bude zúženo jen na 15 měst na Vysočině, Humpolec bude patřit mezi tu hrstku vyvolených. Tudíž pro nový pas nebudete muset cestovat nikam jinam.


Poplatky za pasy od 1. září 2006



  1. pas se strojově čitelnými údaji a nosičem dat –
    běžný: 600 korun; platnost 10 let
    děti 5 až 15 let: 100 korun; platnost 5 let

  2. pas bez strojově čitelných údajů (bez ochranných prvků), tzv. “blesk” (vyřízení ze dne na den):
    1500 korun; platnost 6 měsíců
    děti 5 až 15 let: 1000 korun; platnost 6 měsíců
    děti do 5 let: 50 korun; platnost jeden rok
    Do nových pasů s ochrannými prvky se již děti zapisovat nebudou.

Dražší elektronické pasy budou vydávány z hlediska bezpečnosti, a to se strojově čitelnou zónou a biometrickými prvky, což jsou nezaměnitelné identifikační údaje o majiteli, snímané z částí těla. Žádost o pas nově vyplníte přímo ve speciální kabině, kde vám úředník nasnímá obličej do počítače tak, že se do paměti uloží jedinečné prvky na obličeji konkrétního jedince. Podepíšete se elektronickou tužkou. Odpadne vyplňování papírových formulářů, ale odbavení jednoho člověka se protáhne i na čtvrt hodiny oproti současným pár minutám.
Novou technikou bude disponovat pouze patnáct měst na Vysočině, tedy úřadů s rozšířenou působností. Desítky malých matrik v kraji přijímají stávající papírové žádosti o pas jen do 18. srpna, větší do 21. srpna. Poté agendu převezmou jen pověřené radnice.


Kde získáte nový pas 15 měst na Vysočině s rozšířenou působností:
Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Jihlava, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou, Telč, Třebíč, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou


 


 

Čtěte dále:   Domov důchodců v Humpolci řeší peníze. Panika je zbytečná, vzkazuje kraj

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Koupaliště v Humpolci prodloužilo provoz o hodinu

Pá Čvc 28 , 2006
Vzhledem k vysoké návštěvnosti během posledních tropických dnů se provozovatelé rozhodli otevírat koupaliště Žabák o jednu hodinu dříve, tedy už od 9:00 hodin. Zavírací doba zůstala stejná – ve 20:00 hodin. Denně navštíví humpolecké koupaliště téměř pět set lidí. Čtěte dále:   Helma, flétna a barmanský kurz. Děti z Dětského […]

You May Like

Témata